Spellenspektakel 2012 Verslag Ronald

Door: Ronald
Datum: 28 oktober 2012

Met z'n vieren (Ronald, Corrie, Milo en Nisha) vertrokken we op zondag 28 oktober 2012 naar het Spellenspektakel. Net na openingstijd kwamen we aan. We werden verwelkomd met een goodie-bag, gevuld met een exemplaar van de Spellenspektakelspecial van Spel in Zicht, een Spel!enkaart van Ducosim en een Wasgij puzzel van Jumbo. 

 

de goodie-bags | een overzicht van de hal

Aan het eind van de beurs waren er nog goodie-bags over, dus de 5.000 bezoekers zijn niet gehaald. De hal was ruim opgezet, maar zag er niet leeg uit. Er was voldoende ruimte om te spelen en de aanwezige spellenwinkels hadden leuke beursaanbiedingen. Voor de toiletten moest apart worden betaald, maar voor 1 euro was je de hele dag onder de pannen. Er was een aparte kinderopvang, waar je met een gerust hart jonge kinderen een tijdje kon stallen.

 

de kinderopvang | spellen met miniaturen

 

Kings of War | zombies

Met Milo volgde ik een demonstratie van Kings of War. Milo koos voor de orks en de goblins, zodat ik de ondoden en de zombies in mijn leger kreeg. De orks en goblins van Milo waren sterker en door mij goed in de flank aan te vallen, wist Milo veel schade toe te brengen. Het zag er niet best voor mijn leger uit. Mijn tovenaar kon het leger met genezende spreuken nog tijdelijk in leven houden, maar toen dat niet meer lukte, gooide hij bliksemstralen in de strijd. Dat hielp. En toen eindelijk ook de katapult doel begon te treffen, kon de dreigende nederlaag nog net worden omgezet in een overwinning. Meer informatie over Kings of War bij Mantic Games.

 

Heroica van Lego

Milo wilde ook graag Heroica van Lego uitproberen. Het is een simpele uitvoering van Dungeons & Dragons. Met een speciale Lego dobbelsteen worden de meeste zaken in het spel geregeld: verplaatsen, vechten, doodskisten onderzoeken. Met twee helden werd het doolhof binnengetreden en uiteindelijk werd de koning uit de gevangenis bevrijd. Onderhoudend om een keer te spelen, maar het biedt te weinig om echt interessant te zijn.

 

miniaturen schilderen

 

Boom Boom Ballon | Gamechanger

Nisha wilde heel graag Boom Boom Ballon spelen bij Identity Games, maar Milo vond het maar niks. Het spel is heel simpel: gooi een dobbelsteen en zoveel stapjes moet je de pennen in een opgeblazen ballon drukken. Als de ballon knapt, heb je verloren. Het spel trok niet alleen op de beurs veel aandacht. Er zijn inmiddels versies voor vele landen, zoals een Russische versie en een Japanse versie. Daarnaast kon je de Gamechanger uitproberen. Je sluit je ipad aan op de Gamechanger en je hebt veel bordspellen beschikbaar. Zo kan er in een bordspel gebruik worden gemaakt van beeld en geluid en kan de ipad het spel uitleggen.

 

Coney Island (White Goblin Games)

Corrie schoof met Seb en Leonie aan bij Dierik voor een uitleg van Coney Island. Dit spel van Michael Schacht draait om een pretpark. Het spel duurde echter wat langer dan gedacht.

 

Adriaensen speciaalzaak | Matthias Cramer (auteur van Lancaster)

De speciaalzaak Adriaensen had een grote stand met veel koopjes en recente spellen. Auteur Matthias Cramer, winnaar van de Nederlandse Spellenprijs, was op zondag aanwezig om zijn spel Lancaster te signeren. Uiteraard moest hij het ook even spelen in de stand van Ducosim.

 

Panic Lab | Kumbu

Panic Lab is een reactiespelletje, waar veel spelers aan mee kunnen doen. Op de rand van de tafel worden verschillende amoebes neergelegd. Om het spel lastiger te maken, worden er ook nog roosters en actiekaarten neergelegd. Er worden 4 dobbelstenen gegooid. Deze bepalen welke amoebe wordt gezocht: de kleur, de invulling, de vorm en in welke richting. Zoek het juiste richtingskaartje (er zijn er twee) en ga de juiste richting op (ook weer twee mogelijkheden). Kom je de juiste amoebe tegen, leg dan zo snel mogelijk je hand erop. Kom je echter een actiekaartje tegen, dan verandert de waarde van één van de dobbelstenen, waardoor ineens een andere amoebe wordt gezocht. Kom je een rooster tegen, dan ga je in de speelrichting verder naar het volgende rooster. Zo moet je heel snel zoeken welke amoebe wordt gezocht. Erg vermakelijk en iedereen kan zo meedoen. Maar zoals vaak met reactiespelletjes zijn sommige spelers er veel beter in, dan andere.

 

999 Games | Oereka

De stand van 999 Games was voortdurend goed gevuld. Dit kwam mede omdat de te spelen spellen nogal lang duurden. Andersmans Veren van Friedemann Friese werd erg goed beoordeeld. Maar je kon natuurlijk ook de topper Agricola spelen. Bij White Goblin Games kon je het oerspel Oereka spelen. Corrie, Milo en Eline waagden een poging. Uitlegger Patrick vormde met Eline een team, terwijl Corrie en Milo het andere team vormden. Het ene teamlid probeert het andere teamlid duidelijk te maken wat er gebouwd moet worden. Daarvoor zijn speciale bewegingen en oerkreten gedefinieerd. Als de bouwer het goed begrijpt, sla je hem eenmaal met de opblaasknuppel op het hoofd. Bij een fout sla je tweemaal. Als je zelf een verkeerde opdracht geeft, dan sla je jezelf voor je kop. Erg grappig om te zien hoe de leiders als oermens staan te bewegen en roepen. Milo vond het spel helemaal geweldig.

 

King of Tokyo

Ook King of Tokyo trok Milo aan. De Nederlandse editie kon worden uitgeprobeerd, al moesten we er wel even op wachten. De spelers zijn allemaal monsters die in Tokyo een spoor van vernieling achterlaten. Dit levert de monsters punten op. Wie als eerste 20 punten heeft, of alle andere monsters heeft uitgeschakeld, wint het spel. In je beurt gooi je alle dobbelstenen en net als bij Yathzee mag je maximaal driemaal gooien. Zo verzamel je energie, levenspunten, overwinningspunten en je kunt andere monsters aanvallen. Sta je buiten Tokyo, dan val je de monsters in Tokyo aan, sta je in Tokyo, dan val je de monsters buiten Tokyo aan. Monsters in Tokyo kunnen vluchten en dan moet je hun plaats innemen. In Tokyo scoor je elke ronde 2 punten, maar je kunt je levenspunten daar niet bijvullen. Met behulp van de energie kun je kaarten kopen, die je een voordeeltje geven. De uitlegger en Ronald gingen voortvarend van start, maar werden ineens flink teruggeworpen. Al snel waren er 3 monsters uitgeschakeld en waren alleen Milo en Corrie nog over. Corrie had de beste papieren, want Milo had nog maar 1 levenspunt. Hij wist echter een flinke aanval op Corrie te doen, die ook werd uitgeschakeld.

 

Match point en Apenjungle | City of Horror

The Game Master heeft een nieuwe lijn spellen: Smart & Fun. Spelletjes die snel te leren en te spelen zijn en waarbij je nog wat opsteekt ook. City of Horror van Repos was te spelen in een grote demonstratieversie. Dat trekt natuurlijk altijd de aandacht.

 

Cityscape | Shrimp Cocktail

Auteur Sjaak Griffioen was aanwezig met zijn spel Cityscape. De spelers maken een voorspelling van de skyline van hun stad en bouwen gezamenlijk aan deze stad. Wie scoort uiteindelijk de meeste punten? Het werd een gelijke stand tussen Corrie, Ronald en Sjaak, elk met 50 punten. Milo zag zijn plannen in duigen vallen en haalde maar 20 punten. Een prachtig uitgevoerd snel spel. Altijd leuk om tussendoor te doen. Ook Shrimp Cocktail is een snel spel. Op speelkaarten staan garnalen. Elke kaart heeft diverse eigenschappen: kleur, grootte, aantal en land van afkomst. Om beurten draaien de spelers een kaart om en leggen deze op één van de drie stapels (barbecue of pannen). Als de bovenste kaart van de drie stapels een overeenkomst heeft, moet je zo snel mogelijk op de pot mayonaise slaan. Is het correct, dan mag je de kaarten hebben. Als je zelfs meerdere overeenkomsten zien, mag je nog extra kaarten bij de tegenstanders stelen. Wie heeft uiteindelijk de meeste garnaalkaarten?

De dag was voorbij gevlogen en het was weer tijd voor de terugreis. Wat ons betreft heeft het Spellenspektakel een prima herstart gemaakt. Op naar volgend jaar!

Ter completering nog de uitslag van de Roll the Dice Spellenspektakel top 30. Kijk voor de complete uitslag op de website van Roll the Dice.#
Naam
Stemmen
Average
Std Dev
Uitgever
1Chipleader478,27661,6721Odynaut
2Stenen Tijdperk: Talisman668,13641,0428999 Games
3Het Dorp558,05451,0166999 Games
4Flash Point598,00001,1789999 Games
5Dominion de Donkere Middeleeuwen477,95741,1842999 Games
6Kumbu kaartspel537,86791,8330Rielekst
7Lancaster277,77781,0304Asmodee
8Hennen Jennen407,77501,2940Odynaut
9Vlotte Geesten357,74291,7459999 Games
10Super Farmer267,73081,5079Bergsala Enigma
11Escape: The Curse of the Temple577,64911,3954Asmodee
12King of Tokyo707,64291,5122Asmodee
13Katoiz397,58971,8497Opstelten
14City of Horror247,37501,4666Asmodee
15Het Verboden Eiland677,37311,2559White Goblin Games

Naar boven