Hoofdmenu‎ > ‎Activiteiten‎ > ‎Spiel Essen‎ > ‎

Spiel handige informatie

Op deze pagina vind je wat handige informatie voor als je de eerste keer naar Spiel gaat.

Spiel wordt georganiseerd in het beursgebouw (Messe) van het Duitse Essen. Vervoer


Auto
Met de auto is de beurs vanuit Nederland goed bereikbaar, mits je de juiste afslag naar Essen volgt. Er zijn 2 mogelijkheden: via de A40 of via de A52. De eerste is korter, maar dan moet je door de stad heen. De tweede is iets langer, maar dan ligt de beurs direct aan de snelweg. Volg daartoe de onderstaande beschrijvingen. (Navigatie instellen op Norberstrasse 2, 45131 Essen (Duitsland).)

https://sites.google.com/a/spelmagazijn.com/spelmagazijn/home/activiteiten/spiel-essen/spiel-handige-informatie/route00.jpg?attredirects=0Vanuit Arnhem rijd je naar Autobahnkreuz Oberhausen, daar volg je Autobahn 3 richting Düsseldorf/Köln. Bij Autobahnkreuz Breitscheid neem je de A52 en ten slotte de afrit Essen-Rüttenscheid. De borden Messe/Gruga maken het allemaal nog simpeler.

Vanuit Venlo rijd je over de A40 naar Essen. Bij Autobahnkreuz Duisburg/Kaiserberg volg je Autobahn 3 richting Düsseldorf/Köln. Bij Autobahnkreuz Breitscheid neem je de A52 en ten slotte de afrit Essen-Rüttenscheid. De borden Messe/Gruga maken het allemaal nog simpeler.
Parkeren
Parkeergelegenheid is er voldoende (zo'n 7.000 parkeerplaatsen) bij de beurs. Hiervoor moet betaald worden (ongeveer € 6,00 voor de hele dag). Wanneer je wat verder van de beurs af staat, rijden er continu gratis pendelbussen. Erg prettig, vooral wanneer je 's avonds voldaan en met je armen vol spelletjes terug naar je auto wil gaan.

Milieusticker
Sinds 2008 valt Essen in een milieuzone en moet je een milieusticker hebben om de stad in te rijden. Als je via de A52 rijdt en direct parkeert, val je als het goed is net buiten de milieuzone. De sticker kun je op vertoon van je autopapieren o.a. kopen bij de ANWB.

Trein
Neem vanuit Nederland de trein naar Oberhausen en vandaar naar Essen Hbf. Met de U-bahn neem je lijn 11 en stap je (na enkele haltes) ongeveer 5 minuten later uit bij halte Messe West/Süd Gruga.

Kaartjes
Kaartjes kun je eenvoudig bij de ingang van de beurs kopen. Er zijn meestal een heleboel kassa's open. Als je meerdere dagen gaat, of met een groep bent, dan zijn er goedkopere kaartjes. Tegen betaling is er ook een garderobe bij de beurs. 


De beurs


Beurs
De beurs is GROOT. Veel groter dan wat je bijvoorbeeld bent gewend van het Spellenspektakel of Zuiderspel. De oppervlakte van de beurs is vergelijkbaar met 11 voetbalvelden. Vanuit de hoofdingang kom je bij 3 grote hallen (1, 2 en 3). Je kunt deze in een kringetje lopen en tussen deze hallen is een klein buitenterrein. Aan de zijkant is de Galeria, een langwerpige hal, waarin vooral kinderspellen en trampolines te vinden zijn. Aan de andere kant van de Galeria vind je de hallen 4, 6 en 7. Ook deze zijn met elkaar verbonden. Daar vind je vooral wat kleinere uitgevers. Op de website van de organisatie (Merz Verlag^) kun je kort voor de beurs plattegronden vinden met daarop alle stands. Erg handig als je weet wat je zoekt. Er zijn meer dan 1.000 standhouders uit 50 verschillende landen. Er komen in 4 dagen ongeveer 160.000 bezoekers.


plattegrond van 2018
afbeeldingen afkomstig van Merz-Verlag


Spelen
De uitgevers hebben in het algemeen veel tafels staan, waar aan gespeeld kan worden. Daar vind je de spellen van die uitgever en uiteraard ook uitleggers. Als je aan een tafel gaat zitten, komt zo'n uitlegger normaal gesproken vanzelf naar je toe om uitleg te geven; voornamelijk in Duits of Engels. Soms moet je even wachten, totdat een uitlegger klaar is aan een andere tafel. Naarmate de dag vordert, zitten steeds meer tafels vol en zul je ook mensen op de grond zien spelen. Ga spelen zodra je de gelegenheid hebt. Het is zonde om veel tijd aan wachten te besteden op dat ene spel dat je wilt uitproberen. Wie weet ontdek je zo weer een heel ander spel. Je hoeft spellen niet helemaal uit te spelen. In overleg met de medespelers kun je ook besluiten het af te breken. Voor sommige zeer populaire spellendemo's moet je je van tevoren inschrijven. Vaak wordt er dan een vaste tijd gespeeld om een indruk van het spel te krijgen.

Kopen
De grotere uitgevers verkopen vaak niet zelf hun spellen, de kleinere uitgevers wel. Er zijn voldoende winkels te vinden en het loont de moeite om rond te kijken. De prijzen verschillen en veranderen ook gedurende de beurs. Let op: bij de meeste stands kun je niet pinnen, maar alleen met contant geld betalen! Er is wel een pinautomaat, maar die wordt door heel veel mensen bezocht. Als je auto niet te ver geparkeerd staat kun je aankopen tijdens beurs altijd even naar de auto brengen. Je krijgt bij de uitgang een polsbandje, zodat je weer naar binnen kunt. Sommige spellen zijn al op de eerste of tweede dag van de beurs uitverkocht. Andere spellen arriveren pas later en soms wordt de voorraad over meerdere dagen verdeeld. Zondagmiddag kun je af en toe koopjes vinden, omdat de uitgevers de spellen niet meer mee willen nemen.Verzorging


Eten/drinken
Op de beurs is voldoende gelegenheid om eten en drinken te kopen, maar neem bijvoorbeeld zelf flesjes water mee. Je vergeet snel te drinken en dat ga je merken in de loop van de dag. Verwacht geen culinaire hoogstandjes bij het eten. Als je na afloop van de beurs wat wilt gaan eten: er zijn op 5 minuten lopen van de beurs de nodige restaurants. Er zijn echter veel meer mensen die dat idee hebben, dus vooraf reserveren is wel verstandig.

Toiletten
De toiletten bij Spiel zijn gratis. Ze zijn op meerdere plekken te vinden. Bij de dames staan er wel regelmatig rijen.

Park
Naast het beursgebouw is een groot park. Met je toegangskaartje heb je daar ook toegang toe. Niet dat je tijd over hebt bij de beurs... Het is echter wel fijn om even buiten te wandelen. Het geroezemoes in de hallen en de oplopende temperatuur kan erg vermoeiend werken. Even uitwaaien is dan wel lekker.