Hoofdmenu‎ > ‎Actueel‎ > ‎

Spellennieuws

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met betrekking tot de spellenwereld. Vaak zijn het persberichten en nieuwsbrieven die Spelmagazijn heeft ontvangen. Klik op de titel van het bericht om het bericht op een aparte pagina te zien.

Powerships op Kickstarter

Geplaatst 16 mrt. 2017 12:34 door Ronald Hoekstra

Cwali komt met een vervolg op het racespel Powerboats. Via Kickstarter wordt nu Powerships aan de man gebracht.
Het spel is nu verplaatst naar de ruimte, waar de spelers met ruimteschepen rond planeten vliegen.
Er is meer ruimte op het bord, waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Tevens is het mogelijk je ruimteschip te repareren.

Tot 2 april 2017 kun je meedoen:

 

Powerboats is al enige tijd uitverkocht, dus als je dat racespel hebt gemist, is dit een mooie gelegenheid dat goed te maken.
Het verplaatsen gebeurt door middel van driezijde dobbelstenen. Enkele beurt mag je er 1 meer of minder gooien.
Eerder gebruikte dobbelstenen mag je ongewijzigd laten of opnieuw gooien. Elke beurt mag je één draaiing maken, maar je kunt ook draaien door gebruik te maken van speciale velden op het bord. Het spelbord is trouwens modulair opgebouwd.

NK Enkel Acquire afgelast

Geplaatst 16 mrt. 2017 12:27 door Ronald Hoekstra

In verband met te weinig inschrijvingen is het NK Enkel Acquire van 18 maart 2017 afgelast.
Voor het eerst in 36 jaar is het de organisatie niet gelukt voldoende deelnemers te mobiliseren.

Jurylid International Gamers Awards overleden

Geplaatst 15 mrt. 2017 11:57 door Ronald Hoekstra

Op 10 maart 2017 is jurylid van de International Gamers Awards Ferdinand de Cassan op 67-jarige leeftijd overleden.
De laatste jaren voerde Ferdinand tijdens de prijsuitreikingen bij Spiel het woord namens de International Gamers Awards.
Hij zal worden gemist. Medeleven gaat uit naar de nabestaanden.

Rhodes van The Game Master

Geplaatst 9 okt. 2016 11:45 door Ronald Hoekstra   [ 9 okt. 2016 11:46 bijgewerkt ]

Vandaag, 9 oktober 2016, was de officiële release van het spel Rhodes. Het spel is van de hand van de Nederlandse auteur Pieter Boots en uitgegeven door The Game Master. Deze presentatie werd gegeven in het Griekse restaurant Rhodos in Veldhoven. Dat had een speciale reden. Het spel heeft de naam namelijk te danken aan dit restaurant. Het lukte namelijk niet om een goede naam te verzinnen, tot ter afsluiting van Zuiderspel, een maaltijd werd genuttigd in dit restaurant.


Hans van Tol tijdens de introductie.

Tijdens de presentatie was het mogelijk het spel te spelen, nadat Hans van Tol o.a. de auteur in het zonnetje had gezet. Aan veel tafels werd onder deskundige leiding gespeeld. De beste spelers van de eerste ronde, mochten het in de tweede ronde opnemen tegen Pieter Boots zelf.


Auteur Pieter Boots.

Rhodes wordt door The Game Master omschreven als een lichte expert-titel. De regels zijn niet al te moeilijk en het is snel te spelen. Er zijn diverse wegen naar de overwinning en de geluksfactor is klein. Het is geschikt voor spelers, die iets meer willen dan een familiespel, maar ook voor veel-spelers zit er voldoende pit in.


Overzicht van het restaurant.

Het is een handelsspel in de Griekse oudheid. Op hun boerderij produceren de spelers goederen, die vervolgens met boten naar de markt worden gebracht. Daar komen ook boten uit Egypte aan met onder andere het zeer belangrijke goud. De boten verplaatsen langzaam door de haven, waarbij de prijs van de goederen steeds verder daalt. Je wilt tenslotte de haven niet uitvaren met een boot vol onverkochte goederen.


Pieter Boots denkt na over zijn zet.

De goederen worden gebruikt om bouwprojecten te vervullen, die uiteraard de nodige punten opleveren. En wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint. Je kunt daarnaast nog je boerderij uitbreiden, zodat je steeds meer voordeeltjes krijgt en ook de beurtvolgorde is erg belangrijk. Doordat je elke beurt een korte actie doet, verloopt het spel lekker snel. De meeste acties die je doet, hebben ook effect op de andere spelers. Zoals het aankopen van goederen uit de boten, wat geld oplevert voor een ander. Het produceren van goederen, zorgt er ook vaak voor dat andere spelers mee profiteren. Door het sturen van een boot naar de haven, dalen de prijzen van de andere goederen.


Een sfeervolle achtergrond.

Het spel is prima bevallen. Inderdaad een lichte expert-titel, die zeker vaker op tafel zal komen.

Speelgoed van het Jaar zoekt hulp

Geplaatst 14 sep. 2016 08:07 door Ronald Hoekstra

Speelgoed van het Jaar zoekt hulpjuryleden vanaf 12 jaar voor het beoordelen van de genomineerde spellen.
Via de website kun je je opgeven met een groepje. De geselecteerde groepjes krijgen de spellen toegestuurd.
Zij maken een beoordelingsverslag met foto's en zo mogelijk filmpjes. De spellen mogen ze dan houden.

Dit keer betreft het de spellen: Escape Room The Game, Terra, Skye, Colt Express, Codenames.

International Gamers Awards 2016

Geplaatst 14 sep. 2016 07:57 door Ronald Hoekstra

De winnaars van de International Gamers Awards 2016 zijn bekend gemaakt.

In de multiplayer categorie heeft Mombasa de prijs in de wacht gesleept en in de twee-speler categorie is de prijs naar 7 Wonders: Duel gegaan.

Ducosim spellenbeurs 17 september 2016

Geplaatst 14 sep. 2016 07:53 door Ronald Hoekstra

A.s. zaterdag, 17 september 2016, is er weer een Ducosim spellenbeurs in De Flint in Amersfoort.
Je kunt er weer de nodige nieuwe (en oude) spellen uitproberen, er is een bring and buy stand, waar je je tweedehands spellen kunt laten verkopen. Daarnaast zijn er diverse uitgevers, verkopers en spelontwerpers aanwezig. Je kunt er verder kennismaken met tabletop wargames.
Van 10.00u tot 17.30u ben je welkom.

Voorronde NK Pandemic Survival

Geplaatst 10 jul. 2016 04:16 door Ronald Hoekstra   [ 10 jul. 2016 04:16 bijgewerkt ]

Bij verschillende spellenwinkels in Nederland zullen de komende maanden voorrondes worden gehouden voor Pandemic Survival. Met een team van 2 spelers (18+) kun je meedoen. Het spel Pandemic wordt gespeeld tegen andere teams, maar met een gemeenschappelijke infectie stapel. Het team dat als eerste 4 medicijnen weet te vinden of als laatste over blijft, plaatst zich voor de finale tijdens het Spellenspektakel. Daar kan een ticket worden gewonnen voor de finale in Barcelona in december 2016.

De eerstkomende voorronde vindt plaats op 23 juli 2016 in Zoetermeer: bij Spel en Meer.

Nieuwe juryleden International Gamers Awards

Geplaatst 27 apr. 2016 12:25 door Ronald Hoekstra

De jury van de International Gamers Awards is uitgebreid met maar liefst 9 nieuwe juryleden:
De juryleden komen uit diverse landen. Uit Nederland komt Erwin Broens. 

Crash'em op Kickstarter

Geplaatst 26 mrt. 2016 06:18 door Ronald Hoekstra

Persbericht

VALKENSWAARD, maart 2016 – De Nederlandse bordspelontwerper Michel Baudoin uit Valkenswaard brengt zijn bordspel “Crash’Em” wereldwijd uit via een crowdfundingcampagne. Op het online platform Kickstarter.com start vanaf zaterdag 19 maart 2016 een 30 dagen durende campagne waarmee de financiering van het partyspel, dat thematisch gebaseerd is op zogenaamde “demolition derby’s”, gerealiseerd moet worden. In totaal moet er $ 12.500 opgehaald worden, waarna Baudoin het spel in productie zal nemen. De verwachte releasemaand wereldwijd is bij het slagen van de campagne oktober.

Crash’Em is een partyspel voor 3 tot en met 6 spelers vanaf een jaar of 10 en duurt ongeveer 30 minuten. In het spel race je met je monster truck door een arena en probeer je zoveel mogelijk schade aan te richten aan de voertuigen van je tegenstanders. De speler die de meeste schade aanricht, is de winnaar. Het betreft een “programmeerspel”, dat ingewijden in de spellenwereld mogelijk zal doen denken aan het befaamde RoboRally destijds: elke beurt heb je slechts 15 seconden om 3 acties te kiezen die je in die beurt uit gaat voeren. Wanneer de toeter van de speciaal voor Crash’Em ontwikkelde app afgaat, worden de acties uitgevoerd en race je richting je tegenstanders.

Crash’Em kent een aantal grote verschillen ten opzichte van RoboRally, waardoor het een heel andere speelervaring betreft en daarnaast een heel ander speelgevoel geeft. Zo is er geen sprake van downtime, doordat alle spelers in slechts 15 seconden hun acties moeten kiezen. Dit leidt tot hilarische situaties aan de speeltafel en zorgt er voor dat alle spelers continu betrokken blijven bij het spel. Ook het zogenaamde “Runaway leader”-probleem – dat de speler die voorop ligt, niet meer in te halen is – is niet aan de orde bij Crash’Em: daarvoor zorgen het compacte speelbord én het ingenieuze scoringsmechanisme. Wie bij Crash’Em de winst naar zich toe wil trekken, moet zich immers op zoveel mogelijk verschillende tegenstanders richten. Daarmee is tevens een ander belangrijk verschil geduid: Crash’Em heeft een heel ander doel. Het is immers geen racespel.

Zo’n vijf jaar lang werkte Baudoin aan het ontwerp van het partyspel. In de afgelopen jaren tekende Baudoin zelfs een contract met een bekende, wereldwijd opererende bordspeluitgever die het spel op de markt zou brengen. “Maar de productiekosten bleken te hoog te zijn”, aldus Baudoin, “waardoor het project niet levensvatbaar zou zijn.” De uitgever zag alsnog af van publicatie, maar Baudoin liet zich niet uit het veld slaan. In het afgelopen jaar sleutelde hij verder aan zijn ontwerp, verbeterde de mechanismes en zorgde voor nóg meer speelplezier. Tevens slaagde hij er in de productiekosten omlaag te brengen. Indien de crowdfundingcampagne slaagt, zal het spel in oktober wereldwijd gelanceerd worden.

De Valkenswaardse Michel Baudoin is in bordspellenland geen onbekende. Reeds eerder bracht hij via zijn eigen uitgeverij Wacky Works het bordspel “Space Maze” uit, dat hij op de internationale spellenbeurs Spiel presenteerde en inmiddels al enkele jaren uitverkocht is. Recent verscheen via een Poolse uitgeverij zijn spel “Robot X”. Crash’Em is het derde bordspel dat van zijn hand zal verschijnen, ditmaal dus via crowdfunding.1-10 of 181