Hoofdmenu‎ > ‎Actueel‎ > ‎

Spellennieuws

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met betrekking tot de spellenwereld. Vaak zijn het persberichten en nieuwsbrieven die Spelmagazijn heeft ontvangen. Klik op de titel van het bericht om het bericht op een aparte pagina te zien.

Spellenfestival

Geplaatst 31 jul. 2017 07:48 door Ronald Hoekstra   [ 31 jul. 2017 07:51 bijgewerkt ]

PERSBERICHT

Misschien hebben jullie reeds gehoord van Spellenfestival^
Spellenfestival is een dag waarop de organisatie zoveel mogelijk mensen probeert samen te brengen om gezellig samen spellen te ontdekken en te spelen.
De editie 2017 gaat door op zondag 1 oktober in De Limburghal te Genk (Limburg) waar op een oppervlakte van 2 000 m² o.a.  999 Games, White Goblin Games, Asmodee, The Game Master, Stonemaier Games, Portal Games, Jumping Turtle Games, Haba en nog vele anderen aanwezig zijn.

Behalve gevestigde uitgevers uit binnen- en buitenland worden ook enkele ontwikkelaars welkom geheten, die hun prototypes komen voorstellen en bieden wordt plaats geboden aan een verschillende clubs om zichzelf te komen voorstellen.
Het Spellenfestival is in de eerste plaats een speelfestival waar je spellen kunt komen ontdekken en uitproberen. En dat in een gezellige en ongedwongen sfeer waar zowel de hardcore fanaat als families zich een hele dag kunnen amuseren.

De ticketverkoop^ is van start gegaan en dankzij de sponsors Het Spelhuis^ en Oberonn^ krijgen de eerste 200 tickets een gratis spel ter waarde van € 10 (op een ticketprijs van € 5. Tel uit je winst)! Er snel bij zijn is dus de boodschap.


100 miljoen verhalen in 1 doos

Geplaatst 30 jun. 2017 10:48 door Ronald Hoekstra

PERSBERICHT

Nieuwerkerk aan den IJssel, 28 juni 2017. 
Verhalen schrijven vond Hans van Tol altijd al leuk, maar een boek van zijn hand is nog niet uitgekomen. Hij werd spelauteur. Dat hij ooit nog een spel zou bedenken waarbij verhalen maken een centrale rol vormt, dat had hij nooit durven hopen. Zaterdag, bijna 5 jaar na het eerste idee voor het spel, komt zijn droom uit met de pre-release van zijn nieuwe gezelschapsspel Story Makers.

Geïnspireerd door verhalen
In 2012 werd Van Tol benaderd door de Koninklijke Auris Groep om een spel op maat te maken voor hun 25-jarige jubileum. De Auris Groep geeft onderwijs aan leerlingen met een communicatie-beperking en zij wilden graag een spel laten maken waarin dit element terug zou komen. De spelontwerper raakte geïnspireerd en stelde voor “iets met verhalen maken” te doen. Altijd al zijn droom. Samen met de communicatiemedewerkers van Auris ging hij aan de slag om het spel verder uit te werken. Een jaar later was het Auris Verhalenspel een feit.

Een goed spel is net als goede wijn 
Daarna was het nog heel hard werken. “Heb je een leuk spel, dan ben je er nog niet. Bovendien is een leuk en toegankelijk spel maken veel harder werken, dan een complex spel,” licht Van Tol toe. “Je moet dan juist heel veel schaven. Maar je moet ook geduld hebben bij het ontwerpen van een nieuw spel. Het is een rijpingsproces waarbij je steeds weer nieuwe ideeën kunt krijgen. Zo kwam het idee van het unieke gebruik van de doos waar het spelbord op komt te liggen een jaar geleden pas. En een half jaar geleden kwam het idee om het pad der verbeelding buiten de doos om te laten lopen. Een goed spel heeft nu eenmaal tijd nodig om te rijpen. Net als goede wijn.”

Kom van die mobiel af!
In de 13 jaar dat hij spellen ontwerpt is hij steeds meer gaan beseffen dat gezelschapsspellen steeds belangrijker worden. Het is zijn persoonlijke missie geworden om een goed spel te maken. In Story Makers zitten 7 positieve effecten: het is goed voor de fantasie, communicatie, samenwerking, taalbegrip, creativiteit, deductie en sociale vaardigheden. Veel kinderen spelen tegenwoordig vooral digitale spellen, maar ook ouders zitten te vaak op mobiele apparaten. “Daarom zou ik willen zeggen: kom van die mobiel af en ga lekker spelen!”

Luchtig vermaak voor iedereen
Het moeilijkste was misschien nog wel om een spel te maken dat niet alleen voor een gezin met kinderen van 8 jaar en ouder leuk is, maar ook voor volwassenen. Zonder het spel opeens heel moeilijk te maken. De basis van Story Makers is coöperatief. Dat betekent dat alle spelers moeten samenwerken om vooruit te komen op het pad der verbeelding. Voor de volwassen spelers bedachten we meerderde spelniveaus én een speciale party versie met teams. Dan werk je samen in een team, maar ook weer tegen elkaar. Het spel is laagdrempelig én leuk voor iedereen geworden. Luchtig vermaak voor iedereen, maar volgens een oude traditie: maak verhalen en leer elkaar beter kennen met een leuk gezelschapsspel. Spannend en uitdagend voor jong en oud.

De pre-release van Story Makers is zaterdag 1 juli om 14:00 uur in boekhandel Donner, Coolsingel 119, Rotterdam
Spelauteur Hans van Tol zal een presentatie geven over de totstandkoming van het nieuwe spel. 
Het spel Story Makers is verkrijgbaar in spellenwinkels in heel Nederland en België in de week van 3 juli.

Powerships op Kickstarter

Geplaatst 16 mrt. 2017 12:34 door Ronald Hoekstra

Cwali komt met een vervolg op het racespel Powerboats. Via Kickstarter wordt nu Powerships aan de man gebracht.
Het spel is nu verplaatst naar de ruimte, waar de spelers met ruimteschepen rond planeten vliegen.
Er is meer ruimte op het bord, waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Tevens is het mogelijk je ruimteschip te repareren.

Tot 2 april 2017 kun je meedoen:

 

Powerboats is al enige tijd uitverkocht, dus als je dat racespel hebt gemist, is dit een mooie gelegenheid dat goed te maken.
Het verplaatsen gebeurt door middel van driezijde dobbelstenen. Enkele beurt mag je er 1 meer of minder gooien.
Eerder gebruikte dobbelstenen mag je ongewijzigd laten of opnieuw gooien. Elke beurt mag je één draaiing maken, maar je kunt ook draaien door gebruik te maken van speciale velden op het bord. Het spelbord is trouwens modulair opgebouwd.

NK Enkel Acquire afgelast

Geplaatst 16 mrt. 2017 12:27 door Ronald Hoekstra

In verband met te weinig inschrijvingen is het NK Enkel Acquire van 18 maart 2017 afgelast.
Voor het eerst in 36 jaar is het de organisatie niet gelukt voldoende deelnemers te mobiliseren.

Jurylid International Gamers Awards overleden

Geplaatst 15 mrt. 2017 11:57 door Ronald Hoekstra

Op 10 maart 2017 is jurylid van de International Gamers Awards Ferdinand de Cassan op 67-jarige leeftijd overleden.
De laatste jaren voerde Ferdinand tijdens de prijsuitreikingen bij Spiel het woord namens de International Gamers Awards.
Hij zal worden gemist. Medeleven gaat uit naar de nabestaanden.

Rhodes van The Game Master

Geplaatst 9 okt. 2016 11:45 door Ronald Hoekstra   [ 9 okt. 2016 11:46 bijgewerkt ]

Vandaag, 9 oktober 2016, was de officiële release van het spel Rhodes. Het spel is van de hand van de Nederlandse auteur Pieter Boots en uitgegeven door The Game Master. Deze presentatie werd gegeven in het Griekse restaurant Rhodos in Veldhoven. Dat had een speciale reden. Het spel heeft de naam namelijk te danken aan dit restaurant. Het lukte namelijk niet om een goede naam te verzinnen, tot ter afsluiting van Zuiderspel, een maaltijd werd genuttigd in dit restaurant.


Hans van Tol tijdens de introductie.

Tijdens de presentatie was het mogelijk het spel te spelen, nadat Hans van Tol o.a. de auteur in het zonnetje had gezet. Aan veel tafels werd onder deskundige leiding gespeeld. De beste spelers van de eerste ronde, mochten het in de tweede ronde opnemen tegen Pieter Boots zelf.


Auteur Pieter Boots.

Rhodes wordt door The Game Master omschreven als een lichte expert-titel. De regels zijn niet al te moeilijk en het is snel te spelen. Er zijn diverse wegen naar de overwinning en de geluksfactor is klein. Het is geschikt voor spelers, die iets meer willen dan een familiespel, maar ook voor veel-spelers zit er voldoende pit in.


Overzicht van het restaurant.

Het is een handelsspel in de Griekse oudheid. Op hun boerderij produceren de spelers goederen, die vervolgens met boten naar de markt worden gebracht. Daar komen ook boten uit Egypte aan met onder andere het zeer belangrijke goud. De boten verplaatsen langzaam door de haven, waarbij de prijs van de goederen steeds verder daalt. Je wilt tenslotte de haven niet uitvaren met een boot vol onverkochte goederen.


Pieter Boots denkt na over zijn zet.

De goederen worden gebruikt om bouwprojecten te vervullen, die uiteraard de nodige punten opleveren. En wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint. Je kunt daarnaast nog je boerderij uitbreiden, zodat je steeds meer voordeeltjes krijgt en ook de beurtvolgorde is erg belangrijk. Doordat je elke beurt een korte actie doet, verloopt het spel lekker snel. De meeste acties die je doet, hebben ook effect op de andere spelers. Zoals het aankopen van goederen uit de boten, wat geld oplevert voor een ander. Het produceren van goederen, zorgt er ook vaak voor dat andere spelers mee profiteren. Door het sturen van een boot naar de haven, dalen de prijzen van de andere goederen.


Een sfeervolle achtergrond.

Het spel is prima bevallen. Inderdaad een lichte expert-titel, die zeker vaker op tafel zal komen.

Speelgoed van het Jaar zoekt hulp

Geplaatst 14 sep. 2016 08:07 door Ronald Hoekstra

Speelgoed van het Jaar zoekt hulpjuryleden vanaf 12 jaar voor het beoordelen van de genomineerde spellen.
Via de website kun je je opgeven met een groepje. De geselecteerde groepjes krijgen de spellen toegestuurd.
Zij maken een beoordelingsverslag met foto's en zo mogelijk filmpjes. De spellen mogen ze dan houden.

Dit keer betreft het de spellen: Escape Room The Game, Terra, Skye, Colt Express, Codenames.

International Gamers Awards 2016

Geplaatst 14 sep. 2016 07:57 door Ronald Hoekstra

De winnaars van de International Gamers Awards 2016 zijn bekend gemaakt.

In de multiplayer categorie heeft Mombasa de prijs in de wacht gesleept en in de twee-speler categorie is de prijs naar 7 Wonders: Duel gegaan.

Ducosim spellenbeurs 17 september 2016

Geplaatst 14 sep. 2016 07:53 door Ronald Hoekstra

A.s. zaterdag, 17 september 2016, is er weer een Ducosim spellenbeurs in De Flint in Amersfoort.
Je kunt er weer de nodige nieuwe (en oude) spellen uitproberen, er is een bring and buy stand, waar je je tweedehands spellen kunt laten verkopen. Daarnaast zijn er diverse uitgevers, verkopers en spelontwerpers aanwezig. Je kunt er verder kennismaken met tabletop wargames.
Van 10.00u tot 17.30u ben je welkom.

Voorronde NK Pandemic Survival

Geplaatst 10 jul. 2016 04:16 door Ronald Hoekstra   [ 10 jul. 2016 04:16 bijgewerkt ]

Bij verschillende spellenwinkels in Nederland zullen de komende maanden voorrondes worden gehouden voor Pandemic Survival. Met een team van 2 spelers (18+) kun je meedoen. Het spel Pandemic wordt gespeeld tegen andere teams, maar met een gemeenschappelijke infectie stapel. Het team dat als eerste 4 medicijnen weet te vinden of als laatste over blijft, plaatst zich voor de finale tijdens het Spellenspektakel. Daar kan een ticket worden gewonnen voor de finale in Barcelona in december 2016.

De eerstkomende voorronde vindt plaats op 23 juli 2016 in Zoetermeer: bij Spel en Meer.

1-10 of 183