Hoofdmenu‎ > ‎Actueel‎ > ‎Spellennieuws‎ > ‎

100 miljoen verhalen in 1 doos

Geplaatst 30 jun. 2017 10:48 door Ronald Hoekstra
PERSBERICHT

Nieuwerkerk aan den IJssel, 28 juni 2017. 
Verhalen schrijven vond Hans van Tol altijd al leuk, maar een boek van zijn hand is nog niet uitgekomen. Hij werd spelauteur. Dat hij ooit nog een spel zou bedenken waarbij verhalen maken een centrale rol vormt, dat had hij nooit durven hopen. Zaterdag, bijna 5 jaar na het eerste idee voor het spel, komt zijn droom uit met de pre-release van zijn nieuwe gezelschapsspel Story Makers.

Geïnspireerd door verhalen
In 2012 werd Van Tol benaderd door de Koninklijke Auris Groep om een spel op maat te maken voor hun 25-jarige jubileum. De Auris Groep geeft onderwijs aan leerlingen met een communicatie-beperking en zij wilden graag een spel laten maken waarin dit element terug zou komen. De spelontwerper raakte geïnspireerd en stelde voor “iets met verhalen maken” te doen. Altijd al zijn droom. Samen met de communicatiemedewerkers van Auris ging hij aan de slag om het spel verder uit te werken. Een jaar later was het Auris Verhalenspel een feit.

Een goed spel is net als goede wijn 
Daarna was het nog heel hard werken. “Heb je een leuk spel, dan ben je er nog niet. Bovendien is een leuk en toegankelijk spel maken veel harder werken, dan een complex spel,” licht Van Tol toe. “Je moet dan juist heel veel schaven. Maar je moet ook geduld hebben bij het ontwerpen van een nieuw spel. Het is een rijpingsproces waarbij je steeds weer nieuwe ideeën kunt krijgen. Zo kwam het idee van het unieke gebruik van de doos waar het spelbord op komt te liggen een jaar geleden pas. En een half jaar geleden kwam het idee om het pad der verbeelding buiten de doos om te laten lopen. Een goed spel heeft nu eenmaal tijd nodig om te rijpen. Net als goede wijn.”

Kom van die mobiel af!
In de 13 jaar dat hij spellen ontwerpt is hij steeds meer gaan beseffen dat gezelschapsspellen steeds belangrijker worden. Het is zijn persoonlijke missie geworden om een goed spel te maken. In Story Makers zitten 7 positieve effecten: het is goed voor de fantasie, communicatie, samenwerking, taalbegrip, creativiteit, deductie en sociale vaardigheden. Veel kinderen spelen tegenwoordig vooral digitale spellen, maar ook ouders zitten te vaak op mobiele apparaten. “Daarom zou ik willen zeggen: kom van die mobiel af en ga lekker spelen!”

Luchtig vermaak voor iedereen
Het moeilijkste was misschien nog wel om een spel te maken dat niet alleen voor een gezin met kinderen van 8 jaar en ouder leuk is, maar ook voor volwassenen. Zonder het spel opeens heel moeilijk te maken. De basis van Story Makers is coöperatief. Dat betekent dat alle spelers moeten samenwerken om vooruit te komen op het pad der verbeelding. Voor de volwassen spelers bedachten we meerderde spelniveaus én een speciale party versie met teams. Dan werk je samen in een team, maar ook weer tegen elkaar. Het spel is laagdrempelig én leuk voor iedereen geworden. Luchtig vermaak voor iedereen, maar volgens een oude traditie: maak verhalen en leer elkaar beter kennen met een leuk gezelschapsspel. Spannend en uitdagend voor jong en oud.

De pre-release van Story Makers is zaterdag 1 juli om 14:00 uur in boekhandel Donner, Coolsingel 119, Rotterdam
Spelauteur Hans van Tol zal een presentatie geven over de totstandkoming van het nieuwe spel. 
Het spel Story Makers is verkrijgbaar in spellenwinkels in heel Nederland en België in de week van 3 juli.
Comments