Hoofdmenu‎ > ‎Actueel‎ > ‎Spellennieuws‎ > ‎

Rhodes van The Game Master

Geplaatst 9 okt. 2016 11:45 door Ronald Hoekstra   [ 9 okt. 2016 11:46 bijgewerkt ]
Vandaag, 9 oktober 2016, was de officiële release van het spel Rhodes. Het spel is van de hand van de Nederlandse auteur Pieter Boots en uitgegeven door The Game Master. Deze presentatie werd gegeven in het Griekse restaurant Rhodos in Veldhoven. Dat had een speciale reden. Het spel heeft de naam namelijk te danken aan dit restaurant. Het lukte namelijk niet om een goede naam te verzinnen, tot ter afsluiting van Zuiderspel, een maaltijd werd genuttigd in dit restaurant.


Hans van Tol tijdens de introductie.

Tijdens de presentatie was het mogelijk het spel te spelen, nadat Hans van Tol o.a. de auteur in het zonnetje had gezet. Aan veel tafels werd onder deskundige leiding gespeeld. De beste spelers van de eerste ronde, mochten het in de tweede ronde opnemen tegen Pieter Boots zelf.


Auteur Pieter Boots.

Rhodes wordt door The Game Master omschreven als een lichte expert-titel. De regels zijn niet al te moeilijk en het is snel te spelen. Er zijn diverse wegen naar de overwinning en de geluksfactor is klein. Het is geschikt voor spelers, die iets meer willen dan een familiespel, maar ook voor veel-spelers zit er voldoende pit in.


Overzicht van het restaurant.

Het is een handelsspel in de Griekse oudheid. Op hun boerderij produceren de spelers goederen, die vervolgens met boten naar de markt worden gebracht. Daar komen ook boten uit Egypte aan met onder andere het zeer belangrijke goud. De boten verplaatsen langzaam door de haven, waarbij de prijs van de goederen steeds verder daalt. Je wilt tenslotte de haven niet uitvaren met een boot vol onverkochte goederen.


Pieter Boots denkt na over zijn zet.

De goederen worden gebruikt om bouwprojecten te vervullen, die uiteraard de nodige punten opleveren. En wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint. Je kunt daarnaast nog je boerderij uitbreiden, zodat je steeds meer voordeeltjes krijgt en ook de beurtvolgorde is erg belangrijk. Doordat je elke beurt een korte actie doet, verloopt het spel lekker snel. De meeste acties die je doet, hebben ook effect op de andere spelers. Zoals het aankopen van goederen uit de boten, wat geld oplevert voor een ander. Het produceren van goederen, zorgt er ook vaak voor dat andere spelers mee profiteren. Door het sturen van een boot naar de haven, dalen de prijzen van de andere goederen.


Een sfeervolle achtergrond.

Het spel is prima bevallen. Inderdaad een lichte expert-titel, die zeker vaker op tafel zal komen.