Hoofdmenu‎ > ‎Actueel‎ > ‎Spellennieuws‎ > ‎

Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2015

Geplaatst 13 jun. 2015 14:37 door Ronald Hoekstra
Persbericht

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2015 bekendgemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. Een vakjury van 10 experts uit de markt kiest de winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

Na een spannende verkiezing is het kaartspel Splendor gekozen tot het beste familiespel van 2015 en het bordspel Concordia tot het beste expertspel van 2015.Het beste familiespel

Splendor is een kaartspel voor 2-4 spelers over het zo voordelig mogelijk verzamelen van edelstenen. Het spel is ontworpen door Marc André en wordt uitgegeven door Space Cowboys (distributie: SelectaSpel & Hobby). De jury oordeelt over Splendor: een overzichtelijk en toegankelijk verzamelspel. Investeren en incasseren, doe het net even wat slimmer en zit daarmee je medespelers dwars. Het is keer op keer een leuke uitdaging om een zo voordelig mogelijk spoor naar de winst te vinden. Splendor komt niet alleen tot zijn recht in een vriendelijke setting, maar schittert ook met het mes op tafel.

De andere genomineerden in deze categorie waren Camel Up, een bordspel over een vlotte kamelenrace met weddenschappen (uitgever 999 Games) en Sushi Go, een kaartspel over het verzamelen van Japanse lekkernijen (uitgever: White Goblin Games).

Het beste expertspel

Concordia is een bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van een Romeins handelsimperium. Het spel is ontworpen door Mac Gerdts en wordt uitgegeven door 999 Games. De jury oordeelt over Concordia: deckbuilding, resourcemanagement en het positiespel op het bord zijn tot een natuurlijk geheel samengebracht, wat een overzichtelijk spel oplevert met genoeg diepgang. Het actiesysteem vraagt om handmanagement en geeft de vrijheid om een eigen palet aan acties samen te stellen. Naast de eigen plannen moet men de medespelers in de gaten houden. Welke kaarten willen zij, waar gaan zij bouwen?

De andere genomineerden in deze categorie waren The Golden Ages, een bordspel over de opkomst en groei van beschavingen (uitgever: Quined Games) en Istanbul, een bordspel over handel en logistiek op de bazaar (uitgever: White Goblin Games).

Prijsuitreiking

De Nederlandse Spellenprijs wordt komend najaar uitgereikt op het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 7 en 8 november 2015 in het Beursgebouw te Eindhoven.

Over de Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en eenprijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit 10 onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.
Comments