Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

30 Seconds

Spelinformatie

Titel
30 Seconds
Uitgever 999 Games
Aantal spelers vanaf 3 spelers of 2 teams
Leeftijd vanaf 12 jaar
Speelduur 30 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 230 opgavekaarten, 1 kaartenbak, 1 speelbord, 1 zandloper, 1 dobbelsteen, 4 speelstukken


Geschreven door Sandra, 2004 (update Enrico, september 2012)
 

Introductie 

Gedurende beurten van 30 seconden moet je woorden raden om vooruit te komen op het speelbord. Degene die het eerste bij de finish is, heeft het spel gewonnen.

Spelverloop

Bepaal de teams. Zet de benodigde speelstukken op start. Zorg dat de dobbelsteen, kaartenbak met de kaarten en de zandloper klaar staan. Het team dat het hoogste gooit, mag beginnen.

Als je aan de beurt bent, dobbel je met de dobbelsteen. Iemand van je eigen team pakt een opgavekaartje. Wanneer de tegenpartij de zandloper omdraait en ‘start’ roept, mag je beginnen met het beschrijven van de woorden die op het kaartje staan (niet van tevoren spieken!).
Dit mag in willekeurige volgorde, maar het moeten wel de woorden zijn van de kleur van het vakje waar je speelstuk op staat. De andere leden van jouw team moeten de woorden raden. Het beschrijven van de woorden is aan regels gebonden. Deze regels staan duidelijk in de spelregels. Belangrijk is bijvoorbeeld, dat je geen ‘klinkt als’ woorden mag gebruiken. Maar ‘dezelfde voornaam als…’ mag wel !


het spelmateriaal


Wanneer de zandloper doorgelopen is, roept het andere team ‘stop’ en wordt bekeken hoeveel woorden er goed geraden zijn. Wanneer er meer woorden goed geraden zijn dan wat er met de dobbelsteen gegooid is aan het begin van de beurt, dan gaat het speelstuk dat aantal op het speelbord naar voren. Het opgavekaartje gaat terug in de kaartenbak en het andere team is aan de beurt.

Een speelstuk gaat nooit achteruit op het speelbord, tenzij een speler een of meer regels overtreedt. Dan gaat het speelstuk 1 plaats terug en is de beurt van dit team is voorbij.

De finish op het speelbord is het einde van het spel. Het team dat het eerste bij de finish is, heeft het spel gewonnen.