Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Abalone

Spelinformatie

Titel
Abalone
Auteur Michel Lalet & Laurent Levi
Uitgever Asmodee
Aantal spelers 2
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 15-30 minuten
Taal Nederlands
Materiaal Een plastic speelbord, 14 witte en 14 zwarte kogels. Er zijn extra sets kogels te koop, zodat het spel ook met meerdere spelers kan worden gespeeld.


Geschreven door Enrico, 2004 (update door Sandra, oktober 2012)
 

Introductie 

Door middel van het tactisch verplaatsen van je eigen kogels, 6 kogels van je tegenstander van het bord afdrukken. Eenvoudig toch? Iedere speler kiest een kleur en plaatst zijn kogels op het spelbord volgens de startopstelling.
 
de startopstelling

Spelverloop

De spelers zijn om en om aan de beurt. Tijdens je spelbeurt heb je 2 mogelijkheden: kogels verplaatsen of kogels wegduwen.
 
enige verplaatsingsmogelijkheden

 

Verplaatsing:
Een verplaatsing bestaat uit 1, 2 of 3 in een lijn liggende kogels. Deze kogels mogen in een rechte lijn worden verplaatst of parallel opzij worden geschoven. Een enkele kogel kan dus in 6 richtingen worden verplaatst, een rijtje in 2 richtingen of in 4 richtingen parallel. 
 
wit kan de zwarte kogels wegduwen in de richting van de pijl

 

Duwen:
Wanneer een rijtje niet parallel wordt verplaatst kan het de tegenstander wegdrukken. Een rijtje van 2 wint van een rijtje van 1 en een rijtje van 3 wint van een rijtje van 2 of 1. Dit wegduwen kan alleen als er een vrije ruimte achter de kogel(s) van de tegenstander is. Deze vrije ruimte is hetzij op het bord, hetzij naast het bord. En om deze laatste mogelijkheid draait het spel. Hiermee wordt een kogel van de tegenstander van het bord geduwd.

Zodra een speler zijn 6e kogel verliest, heeft hij het spel verloren.