Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Adel Verplicht

Spelinformatie

Titel
Adel Verplicht
Auteur Klaus Teuber
Illustrator Tanja Donner / Cornelia von Seidlein
Uitgever Jumbo / Alea
Aantal spelers 3 tot 6 (5)
Leeftijd vanaf 12 jaar
Speelduur 60-90 minuten
Taal Nederlands / Duits
Materiaal Jumbo: Een spelbord, 6 pionnen, 12 plaatskaarten, 48 actiekaarten, 51 voorwerpkaarten
Alea: Een spelbord, 5 pionnen, 5 x 10 kleine speelkaartjes en 45 grote kaarten met verzamelobjecten


Geschreven door Ronald, 2004 (update Enrico, juli 2011)
 

Introductie 

Een aantal Lords, samengekomen in Club Antique in Londen, gaan een weddenschap aan wie van hen de meest exclusieve verzameling kan samenstellen van zeldzame voorwerpen. Ze worden opgeroepen hun veranderende verzamelingen te tonen in diverse kastelen. Aangezien het doel de middelen heiligt is elke Lord bereid om dieven in te huren om voorwerpen bij de andere Lords te stelen en detectives om zijn eigen verzameling te beschermen.
 

het spelbord van Jumbo

Spelverloop

Elke speler krijgt een set kaarten in zijn kleur, bestaande uit 10 kleine kaartjes: 2 locatiekaartjes (kasteel en veilinghuis), 4 actiekaartjes (tentoonstelling, detective en 2 dieven) en 4 cheques. De set cheques van de spelers verschillen onderling in waarde, maar het totaal van iedere set is telkens 50.000. De pionnen worden in de club op het spelbord geplaatst. De voorwerpkaarten worden geschud. Er zijn 6 series voorwerpkaarten, gemerkt met de letters A t/m F en een jaartal. Hoe ouder het voorwerp, hoe meer het waard is. Elke speler krijgt 4 voorwerpkaarten. De overgebleven voorwerpkaarten worden verdeeld in 2 stapels en open op de daarvoor bestemde vakken op het spelbord gelegd. Hierbij mag slechts de bovenste kaart zichtbaar zijn.
 
 

voorwerpkaarten Jumbo (links) en Avalon Hill (rechts)

 
Het spel wordt in ronden gespeeld. Aan het begin van iedere ronde kiezen alle spelers tegelijkertijd de locatie waar ze zich die beurt gaan ophouden: Het veilinghuis om nieuwe voorwerpen te kopen (of cheques te stelen) of een kasteel om te exposeren (of voorwerpen te stelen). Hiertoe laten ze allemaal tegelijkertijd een locatiekaart aan de overige spelers zien.

 

Eerst wordt het veilinghuis bezocht. Alle aanwezige spelers kiezen tegelijkertijd hun actie. Ofwel ze geven geld uit ofwel ze proberen het stelen. De speler die de hoogste cheque uitspeelt mag 1 van de 2 getoonde voorwerpen uitkiezen. De zojuist gespeelde cheque wordt gestolen door een eventuele dief, mits deze de enige is (anders lopen ze elkaar in de weg).

 

 

locatiekaarten Jumbo (links) en Avalon Hill (rechts)

 

Daarna wordt het kasteel bezocht. Alle aanwezige spelers kiezen tegelijkertijd hun actie. Ofwel ze tonen een (deel van hun) verzameling, of ze proberen een voorwerp te stelen, of ze proberen dieven op te pakken. Alle spelers die besloten hebben een verzameling te tonen kiezen in het geheim een collectie uit hun verzameling. Een collectie bestaat uit een serie opeenvolgende voorwerpen (ten minste 3). Opeenvolgend wil zeggen dat de letters gelijk zijn of elkaar opvolgen in het alfabet (zo is AABCCD bijvoorbeeld wel een collectie, maar AACE niet). Hoe groter de gekozen collectie, hoe groter de kans dat je deze tentoonstelling wint, maar de kans dat waardevolle voorwerpen worden gestolen wordt ook groter. Bij twee collecties van gelijke lengte, wint de collectie met het oudste voorwerp. Degene die wint mag zoveel hokjes vooruit op het speelbord als staat aangegeven in het hokje waar de leidende pion staat. De speler die op de tweede plaats eindigt bij de tentoonstelling mag ook nog enkele hokjes vooruit.

 

Daarna mogen alle gespeelde dieven (in aflopende volgorde van hun rugnummer) uit ELKE collectie een voorwerp stelen. Tot slot nog de detectives; als er dieven actief zijn, worden deze gevangen door detectives. De spelers die de succesvolle detectives hebben ingezet mogen zoveel plaatsen vooruit op het bord als hun positie op dat moment (de speler die 2e ligt, mag bijvoorbeeld 2 plaatsen vooruit). Het inzetten van detectives voorkomt echter niet dat de dieven hun werk doen. Gevangen dieven worden in een cel opgesloten. Er zijn net zoveel cellen als er spelers zijn. Zodra een dief wordt gevangen (in oplopende volgorde van rugnummer) gaat hij in cel nummer 1. Zodra er een nieuwe dief wordt gevangen, schuiven reeds gevangen dieven een cel op, tot ze uiteindelijk in vrijheid worden gesteld.

 

 

de acties: tentoonstelling, de dief, detective, cash/cheque
(Jumbo / Avalon Hill)

 

Zodra een van de spelers op het spelbord de dinertafel bereikt wordt de eindtentoonstelling gehouden. Alle spelers tonen hun grootste collectie. Degene met de grootste collectie mag 8 plaatsen vooruit, de speler met de op-een-na-beste collectie mag nog 4 plaatsen vooruit. Winnaar is degene die het verst is gekomen aan de dinertafel. Bij een gelijke stand wint de speler met de waardevolste collectie het spel.

Comments