Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Afrika

Spelinformatie

Titel
Afrika
Auteur Reiner Knizia 
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever 999Games (oorspronkelijke uitgave: Goldsieber)
Aantal spelers 2 tot 5
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 60 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 1 speelbord, 96 ronde ontdekkingsfiches, 20 basiskampen, 10 ontdekkingsreizigers in 5 kleuren, 5 overzichtstabellen in de 5 kleuren, 5 puntenfiches "50", 1 bonusfiche "+3", 1 speloverzicht


Geschreven door Jeroen, 2001 (update door Sandra, november 2012)
 

Introductie 

Je bent ontdekkingsreiziger in Africa en gaat op zoek naar bijzondere schatten. Tijdens je zoektocht ontmoet je nomadenstammen en ook vind je handelswaren zoals goud en edelstenen Alle zaken die je tegenkomt tijdens je reis kunnen je punten opleveren. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzamelt, wint.

het speelbord

De ontdekkingsfiches worden allemaal met de bedrukte kant naar beneden door elkaar gehusseld en op het speelbord gelegd. De 5 velden waarin een stadje is getekend blijven leeg. Dit zijn de startvelden van de spelers. 10 basiskampen gaan als algemene voorraad in de cirkel met het grote monument, dat zich in de rechterbovenhoek van het speelbord bevindt. Elke speler krijgt daarnaast 2 basiskampen en legt deze voor zich neer. Het fiche met "+3" wordt ook in de cirkel met de basiskampen gelegd. Het puntenfiche met waarde 50 wordt naast het bord gelegd. Elke speler kiest een kleur en pakt de overzichtstabel in de betreffende kleur. De eerste ontdekkingsreiziger in zijn kleur komt als telfiguur op het telspoor bij veld 0, de andere ontdekkingsreiziger komt in één van de startsteden.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is kiest elke beurt tussen 2 acties.
  1. De ontdekkingsreiziger over grote afstand verplaatsen zonder dat hij ontdekkingsfiches omdraait 
  2. De ontdekkingsreiziger 2 vakjes verplaatsen. 

De ontdekkingsreiziger over grote afstand verplaatsen.
Dit is soms een handige zet als je in jouw gebied weinig meer te ontdekken hebt. Je verplaatst je ontdekkingsreiziger naar een willekeurig vrij veld op het bord. Je mag geen fiches omdraaien en kan dus ook geen punten verzamelen in deze beurt. 


De ontdekkingsreiziger 2 vakjes verplaatsen.
Je mag 1 stapje verzetten en dan zo mogelijk een aangrenzend fiche omdraaien en de bijbehorende aktie uitvoeren. Vervolgens mag je opnieuw een stapje verzetten en een fiche omdraaien. Eventueel verdiende punten worden direkt bijgeteld op het scorespoor. Er zijn 5 verschillende soorten ontdekkingsfiches in het spel: goud en edelstenen, kunstschatten, dieren, nomadenvolken, monumenten.


Goud en edelstenen
Draai je een fiche om met goud of edelstenen erop dan krijg je direkt één of twee punten, overeenkomstig het aantal symbolen op het fiche. Het fiche blijft liggen op het speelbord. 

  
Goud en edelstenen

Kunstschatten
Draai je een fiche om met een kunstschat erop, dan neem je die meteen van het bord. De kunstschatten worden pas waardevol als je er meer met hetzelfde symbool hebt. Je legt de kunstschat open voor je neer of je ruilt deze met je medespeler. Als je wilt ruilen dan ruil je alle kunstschatten met hetzelfde symbool tegen een gelijk aantal kunstschatten van jezelf. Een bestaande verzameling mag je namelijk niet openbreken. De kunstschatten geven pas punten aan het einde van het spel. 

Kunstschatten 

Dieren
Draai je een fiche om met een dier erop dan mag je kiezen of je dat fiche wil verplaatsen. Kun je het fiche op een leeg veld naast één of meer fiches met hetzelfde dier leggen dan levert dat meer punten op. Je krijgt 1 punt voor het omgedraaide fiche en 1 punt extra voor alle aangrenzende fiches met hetzelfde dier erop. 

 
Dierfiches 


Nomaden
Draai je een fiche om met een nomadenvolk erop dan mag je dit fiche ook verplaatsen. Nomaden zijn nogal op zichzelf en willen graag de ruimte hebben. Hoe meer lege velden je aangrenzend aan dit fiche hebt hoe meer punten dit oplevert: Je krijgt 1 punt voor elk leeg veld dat direkt aan jouw nomade grenst. 

Nomade 


Monument
Draai je een fiche om met een monument erop, dan krijg je meteen een basiskamp uit de algemene voorraad. Zodra het laatste monument is opengedraaid eindigt het spel. De speler die dit laatste fiche heeft omgedraaid krijgt er 3 punten bij en legt om dit aan te tonen de fiche met +3 erop voor zich neer.

Monument


Fiche verplaatsen
Naast het verkennen en daarbij fiches opendraaien mag je ook kiezen om reeds open liggende fiches te verplaatsen. Je krijgt dan niet het volle aantal punten, maar het verschil in punten tussen de plek waar het fiche vandaan kwam en waar je het neerlegt. 


Basiskamp oprichten
Staat je onderzoeker op een vrij veld, dan mag je op die plaats een basiskamp oprichten. Je legt daarvoor een basiskamp uit je eigen voorraad op het veld waar je staat. Alle aangrenzende openliggende fiches leveren 1 punt op, behalve de fiches met goud en edelstenen. De fiches blijven gewoon op het speelbord liggen. Je kan er ook voor kiezen om niet de punten van de omliggende fiches te nemen, maar de aangrenzende fiches met goud en edelstenen in je voorraad te leggen. De speler die aan het einde van het spel de meeste goud- en edelsteenfiches heeft krijgt daarvoor bonuspunten. 


Het spel eindigt meteen zodra het laatste monument is opengedraaid. Dan vindt de puntentelling plaats van de kunstschatten en het goud en de edelstenen. Hoe meer dezelfde kunstschatten je hebt, hoe meer punten dat oplevert. Je telfiguur verzet je overeenkomstig op het telspoor. De speler met de meeste goudklompjes krijgt 10 punten, de speler die daarna het meeste goud heeft krijgt 6 punten. Hetzelfde gebeurt met de edelstenen. Degene die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.