Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Asara

Spelinformatie

Titel Asara, land van 1000 torens
Auteur Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 9 jaar
Speelduur 45-60 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 1 spelbord (met extra uitbreidingsmogelijkheid voor gevorderden), 100 bouwelementen voor de torens, verdeeld in basiselementen, middenelementen, vensters en torenspitsen in 5 verschillende uitvoeringen, 4 telstenen, 1 jarenteller, 4 zichtschermen, 1 Gunst van de Kalief startspelerfiche, 54 Asari-munten van verschillende waarde en 45 speelkaarten van inkopers in 5 verschillende kleuren, spelregelboekje en aparte kaart met inhoud en opbouw van het spel.

Geschreven door Saskia van Reeden, mei 2011 

Introductie 

Beroemde namen op de doos: Kramer en Kiesling, bekend van klassiekers als Tikal, Torres en Maharadja. Maar nu gaan ze ‘light’: Asara is van een ander kaliber.
 
We kruipen als speler in de huid van rijke bouwmeesters en willen ons aanzien in het rijk van de Kalief verhogen. Dat doen we door in vier jaar tijd de meeste, hoogste en mooiste torens te bouwen.
 
 
 
 
het spelerscherm
 
Voorbereiding en spelverloop
 
Ravensburger is zo attent geweest een overzichtelijke ‘placemat’ toe te voegen waarop je in een oogopslag ziet hoe het spel moet worden opgebouwd en hoeveel geld iedereen krijgt. Net die dingen die je altijd weer even moet opzoeken, handig!
 
Er is keuze uit de basisopstelling en een gevorderdenvariant. Gevorderden spelen met een extra hoek die het spel meer keuzemogelijkheden geeft.
 
 
 
een spelsituatie
 
Een beurt bestaat uit 2 handelingen:
1. Inkoper op pad sturen ( = kaart uitspelen)
2. Actie uitvoeren (bijvoorbeeld onderdeel van een toren kopen en betalen).
 
De inkoperskaart leg je neer op een leeg veld in een van de verschillende marktzones. Wanneer je dit als eerste doet, heeft dat een voordeel: jij mag de kleur bepalen. Alle volgende spelers moeten inkopers van dezelfde kleur op deze markt uitspelen. Als zij deze kleur niet hebben of een andere kleur willen spelen, moeten ze twee willekeurige kaarten uitspelen, zodat er een actie minder te kiezen overblijft. Hiermee kun je als eerste speler de anderen enigszins dwarsbomen. 
 
    
 
Inkoperskaarten
Er zijn 4 marktzones en hier kun je alle torenelementen kopen: basis- en middenelementen, vensters en torenspitsen. Die elementen hebben een verschillende prijs en uiterlijk. Bruine torens kosten het minste en de witte zijn het duurst. Asara hanteert standaardtarieven per kleur: een torenspits kost evenveel als een middenstuk of een basiselement. Je gebruikt je zichtscherm om geheim te houden welke onderdelen je gekocht hebt. 
 
 
het midden van het spelbord
 
In het midden van het bord is een ronde marktzone waar je een bouwvergunning kunt kopen. Deze zone heeft 7 gebieden met prijzen van 1 tot en met 7 Asari-munten. Je legt je kaart neer bij het bedrag dat overeenkomt met het aantal elementen dat je wilt gaan bouwen. Als je daar te laat bij bent, heb je pech, je betaalt dan de kosten van het eerstkomende vrije veld en bent dus duurder uit. Je krijgt na het bouwen meteen 1 punt per zojuist gebouwd element.
 
 
Comments