Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Augustus

Spelinformatie

Titel
Augustus
Auteur Paolo Mori
Illustrator Vincent Dutrait
Uitgever Hurrican
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 88 opdrachtkaarten, 50 legioenen, 23 fiches, 12 beloningtegels, 1 buidel, 1 scoreblok, spelregels


Geschreven door Ronald, oktober 2013
 

Introductie 

Je bent een afgevaardigde van de Romeinse keizer Augustus en zet je legioenen in om provincies en senatoren te controleren. Daarbij verdien je de nodige bonussen. Verdien je genoeg bonussen om tot consul gekozen te worden door de senaat?

Spelverloop

Iedere speler krijgt 6 opdrachten, waaruit hij er 3 kiest. Met behulp van legioenen probeert hij deze opdrachten te volbrengen. Zodra een opdracht is volbracht, roept de speler "Ave Caesar", krijgt hij eventueel een bonus en kiest een nieuwe opdracht uit. Zodra een speler 7 opdrachten heeft vervuld, is het spel ten einde en kan de winnaar worden bepaald.

  
opdrachtkaarten: gebieden en senatoren


Aan de linkerkant op de opdrachtkaarten staan symbolen weergegeven. Zodra alle symbolen met een legioen zijn bezet, is de opdracht volbracht. Er zijn 23 fiches waarop de symbolen zijn weergegeven. De verdeling per symbool verschilt. Zo is er 6 keer een zwaard en maar 1 keer een dolk. Daarnaast zijn er 2 jokerfiches. De stadsomroeper trekt telkens een fiche uit de zak en iedereen mag een legioen plaatsen op een doel met hetzelfde symbool. Als een joker wordt getrokken, mag iedereen kiezen op welk symbool het legioen wordt geplaatst. Tevens worden nu alle fiches in de zak gedaan en de volgende speler wordt de omroeper.

  
fiches: schild, katapult, joker

Als je de opdracht hebt gecompleteerd, neem je alle legioenen terug in je voorraad en je legt de opdracht bij je behaalde opdrachten. Je verwerkt de eventuele effecten van de opdracht (deze staan aan de rechterzijde vermeld). Daarnaast maak je eventueel aanspraak op een bonus. Tot slot mag je een nieuwe opdrachtl kiezen uit de vijf openliggende opdrachten, waarna deze weer aangevuld worden tot vijf. Zijn er meer spelers die tegelijkertijd een opdracht hebben gecompleteerd, dan gaat de speler met de opdracht met het laagste nummer voor. (Alle opdrachten die deze ronde zijn gecompleteerd zijn veilig voor de effecten van de andere opdrachten). 

  
drie soorten bonussen
Er zijn drie soorten bonussen:
  • Bonussen voor de grondstoffen graan en goud. Wie er de meeste van heeft (of als laatste dit aantal heeft gehaald), krijgt de bonus. Deze bonussen kunnen dus van speler wisselen.
  • Bonussen voor het aantal volbrachte opdrachten. Hier mag je er maar één van hebben. Heb je er eenmaal een gekozen, dan kun je geen andere meer kiezen. Je kunt deze bonus kiezen als hij beschikbaar is en je exact het aangegeven aantal opdrachten hebt volbracht.
  • Bonussen voor het behalen van een bepaalde combinatie kleuren landen en/of senatoren. Degene die als eerste deze combinatie volbrengt, verdient deze bonus.
  
opdrachtkaarten met speciale functies

Zodra iemand zijn zevende opdracht heeft gecompleteerd, eindigt het spel. Iedereen die deze ronde zijn opdracht heeft gecompleteerd, mag nog eventuele bonussen binnenhalen. Nu worden de punten van je behaalde opdrachten en bonussen opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijke stand, wint de speler die de meeste senatoren controleert.