Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Boonanza

Spelinformatie

Titel
Boonanza
Auteur Uwe Rosenberg
Illustrator Björn Pertoft
Uitgever 999 Games / Amigo
Aantal spelers 3 tot 5
Leeftijd vanaf 12 jaar
Speelduur 45 minuten
Taal Nederlands / Duits
Materiaal 104 bonenkaarten met op de achterzijde een muntstuk, 6 bonenveldkaarten, spelregels


Geschreven door Ronald, 2005 (update Enrico, augustus 2011)
 

Introductie 

Elke beurt moeten bonen worden geplant in je 2 bonentuintjes. Aangezien per tuin maar 1 soort mag worden geplant, moeten de aanwezige bonen worden verkocht. Hoe meer bonen dat zijn, des te meer leveren ze op. Door de rijke spelers kan er zelfs nog een 3e tuintje worden gekocht, maar of dat de kosten waard is...? Wie handelt het beste met andere spelers?

Spelverloop

De 6 bonenveldkaarten worden apart gehouden, de overige kaarten worden goed geschud. Elke speler krijgt 5 kaarten. In tegenstelling tot de meeste kaartspellen, zijn de kaarten in de hand gesorteerd. De eerst verkregen kaart ligt voorop enz. Op de kaarten staat vermeld om welke boonsoort het gaat, hoeveel van deze bonen in het spel zitten en wat er mee te verdienen is. Onderaan staat de minimum hoeveelheid vermeld, die nodig is om het vermelde geldbedrag te verdienen. Dit is per bonensoort verschillend.
 

bruine boon, sojaboon, tuinboon

 
Wanneer een speler aan de beurt is, moet hij zijn voorste bonenkaart planten. Het kan zijn dat er eerst bonen moeten worden verkocht. Eventueel mag de speler daarna ook nog zijn tweede bonenkaart planten.

Bonen verkopen
Alle bonen van een veld mogen te allen tijde verkocht worden. Een veld van 1 boon mag alleen verwijderd worden, als alle velden 1 boon bevatten. Een 3e bonenveld mag te allen tijde gekocht worden voor 3 muntstukken. Verkochte bonen gaan naar de aflegstapel, maar je houdt zoveel kaarten als het aantal munten dat je verdient. Draai de kaarten daartoe om (op de achterzijde staat een munt, een bonentaler).
 

blauwe boon, 3e bonenveld, bonentaler


Handelen
Nadat een speler zijn bonen heeft geplant, trekt hij 2 kaarten van de stapel en legt deze open voor zich neer. Vervolgens mag hij diverse verhandelingen aangaan met andere spelers. Daarbij mag hij zowel gebruik maken van de zojuist getrokken kaarten, als van kaarten uit zijn hand. De andere spelers handelen met de kaarten uit hun hand (en dit is meteen de enige mogelijkheid om de achterste kaarten kwijt te raken). Bonen die je door handelen verkrijgt leg je apart neer. Andere spelers mogen zelfs gratis bonen weggeven. Als het handelen klaar is, moeten alle verkregen bonen door alle spelers geplant worden. Eventueel moeten er dus eerst weer bonen verkocht worden. Aan het eind van zijn beurt, trekt de speler nog 3 nieuwe kaarten voor zijn hand. Let er op dat dit in volgorde moet gebeuren!
 
Het spel is ten einde als de stapel 3 maal op is. Gebeurt dit tijdens het trekken van de handelskaarten, dan wordt eerst de beurt nog afgemaakt. Vervolgens mag iedereen nog verkopen. Winnaar is degene met de meeste geldstukken. De tweede en derde doorloop van de stapel gaan een stuk sneller dan de eerste, omdat een hoop kaarten als geldstukken apart zijn gelegd.
Comments