Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Carcassonne

Spelinformatie

Titel
Carcassonne
Auteur Klaus-Jürgen Wrede 
Illustrator Doris Matthäus
Uitgever 999Games
Aantal spelers 2 tot 5
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 30 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 72 landkaartjes, 40 houten figuren en 5 kleuren, 1 scorebordje


Geschreven door Ronald, 2004 (update Sandra, oktober 2012) 

Introductie 

Door het inzetten van je manschappen voor diverse taken probeer je zoveel mogelijk punten te vergaren. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, is winnaar.

Spelverloop

Iedere speler krijgt 8 figuren van dezelfde kleur, waarvan er 1 op het scorebordje wordt gezet. Het startlandkaartje wordt uitgezocht en de overige kaartjes worden geschud. Volgens de spelregels moeten ze op stapeltjes worden geplaatst, maar dat is niet noodzakelijk.
 
diverse landschapkaartjes

Als een speler aan de beurt is trekt hij eerst een nieuw landkaartje en legt dat ergens aan het reeds bestaande landschap. Alle kenmerken moeten overeenkomen met het landschapskaartje waar het wordt aangelegd. Zo mag bijvoorbeeld een weg niet onderbroken worden. Vervolgens mag de speler een van zijn speelfiguren inzetten op het zojuist gelegde kaartje. Tot slot worden eventueel punten verdeeld als door het leggen van het nieuwe kaartje een weg, een stad of een klooster wordt afgebouwd.
 
Een speelfiguur:
Een speler kan zijn speelfiguren voor diverse taken inzetten. Dit kan als struikrover op een weg, als ridder in een stad, als monnik in een klooster of als boer in het weiland. Zo'n speelfiguur mag alleen voor een taak worden ingezet als nog niemand anders die taak vervult op het aangegeven deel. Bijvoorbeeld als een weg wordt verlengd, mag er alleen een struikrover worden geplaatst als er op die hele weg nog geen struikrover staat.
 
een aaneengesloten weg
Punten scoren:
Zodra een weg, stad of klooster is afgebouwd levert hij punten op en komt de speelfiguur weer terug bij de speler. Voor een weg verdien je 1 punt per landschapskaartje, voor een stad zelfs 2 punten en voor elk wapenschild in de stad ook nog eens twee punten. Een klooster levert maar liefst 9 punten op, maar dan moeten wel alle 8 de omringende kaartjes gelegd zijn. Het is mogelijk dat in een stad of een op een weg meerdere speelfiguren komen te staan. In dat geval scoort alleen de speler die er de meerderheid heeft. Bij een gelijke stand scoren de spelers allemaal de punten. Voor de boeren kun je alleen aan het eind van het spel punten scoren. De boeren voorzien namelijk de steden van voedsel. Aan het eind van het spel worden alle afgebouwde steden bekeken. Elke stad levert 4 punten op voor de speler die de meeste boeren via weilanden heeft grenzen aan die stad.
 
de rode speelfiguur levert nu 3 punten op voor de weg