Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Carcassonne uitbreiding: Kooplieden & Bouwmeesters

Spelinformatie

Titel
Carcassonne uitbreiding: Kooplieden & Bouwmeesters
Auteur Klaus-Jürgen Wrede
Illustrator Doris Matthäus
Uitgever 999 Games 
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 24 nieuwe landschapstegels (bruggetjes en steden met wijn, koren, doek en zonder goederen), 20 goederenfiches (eveneens met wijn, koren en doek), 12 nieuwe speelfiguren (1 bouwmeester en 1 varken per speler), 1 stoffen zakje


Geschreven door Det, 2004 (bijgewerkt door Sandra, oktober 2012)

Introductie 

Alle regels van het basisspel Carcassonne blijven gelden; er vallen alleen extra punten te verdienen door de goederenfiches en door de varkens. Daarnaast heb je de mogelijkheid van dubbele beurten. De nieuwe tegels worden door de basistegels geschud. Iedere speler krijgt 2 speelfiguren extra: 1 bouwmeester en 1 varken.

Spelverloop

Een beurt verschilt in principe niet van het basisspel. Door de extra mogelijkheden in deze uitbreiding zijn de gevolgen van sommige tegels en handelingen echter wel anders.  

steden met goederensymbolen

Een stad met goederensymbolen: Net als bij gewone steden kunnen hier ridders worden ingezet. De speler die echter een stad afmaakt, krijgt de goederensymbolen die in die stad staan afgebeeld in fiches uitgekeerd. Het maakt hierbij niet uit of hij zelf een ridder in de stad heeft staan. Het wordt hierdoor aantrekkelijk om een stad van een ander af te maken.

goederenfiches

Goederenfiches: De goederenfiches zijn aan het eind van het spel van belang. Er zijn drie soorten. Per soort wordt er gekeken wie er de meerderheid in heeft. Die speler krijgt 10 punten. Zijn er meer spelers met een gelijk aantal, dan krijgen die spelers allemaal de volledige 10 punten. Op deze manier kun je een leuke bonus aan het eind scoren.

Varken: Een varken mag door een speler worden ingezet in een weiland waar hij al een boer heeft staan. Het varken wordt op dezelfde manier geplaatst als een boer en blijft ook tot het eind van het spel staan. Als een speler aan het eind van het spel de meerderheid aan boeren heeft in een weiland en hij heeft er ook nog een varken in staan, dan krijgt hij extra punten. Iedere stad die af is in dat weiland, levert geen drie, maar vier punten op voor die speler.

varkens en bouwmeesters

Bouwmeester: Een bouwmeester kan op een straat of in een stad worden gezet. Hij levert dubbele beurten op. Dat gebeurt in een aantal stappen (in deze stappen noem ik de struikrover op de weg. Het werkt precies hetzelfde voor de ridder in een stad). 1. De speler zet een struikrover op de weg. 2. In een volgende beurt breidt hij de straat uit en zet daar een bouwmeester op. 3. Als hij daarna nogmaals de straat verlengt (of afsluit) waarop de bouwmeester staat, mag hij meteen een tweede kaart trekken en spelen. Dit is de dubbele beurt. Er ontstaat geen kettingreactie, dus een speler mag geen derde kaart spelen in één beurt. In een volgende beurt kan hij wel weer een dubbele beurt krijgen als hij weer de desbetreffende straat verlengt.

enkele bruggetjes

Bruggetjes: Op sommige kaartjes staan bruggetjes. Dit zijn geen kruisingen. De straten lopen in beide richtingen door. Weilanden worden er echter wel door gescheiden.

Het einde: Het spel eindigt net zoals in het basisspel.