Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Carcassonne De Uitbreiding

Spelinformatie

Titel
Carcassonne De Uitbreiding
Auteur Klaus-Jürgen Wrede (tezamen met fans van Carcassonne)
Illustrator Doris Matthäus
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 18 landtegels, 12 riviertegels, 8 mannetjes voor 6e speler, 6 puntenfiches, 6 hoofdmannen


Geschreven door Ronald, 2004 (bijgewerkt door Sandra, oktober 2012)
 

Introductie 

Alle regels van het basisspel Carcassonne blijven gelden. Als zonder De rivier wordt gespeeld, is de voorbereiding hetzelfde als bij het basisspel. Iedere speler krijgt 1 extra figuur: de hoofdman. De nieuwe landtegels worden door de tegels van het basisspel gemengd. Er zijn speciale puntenfiches voor het geval een speler tijdens het spel het scorebord rond gaat.
 
de puntenfiches
 
De rivier: Dit zijn 12 extra tegels, die vóór het gewone spel gespeeld worden. De bron wordt als starttegel gebruikt. Het meer (het einde van de rivier) wordt apart gehouden. De riviertegels worden geschud en deze worden volgens de normale regels gebruikt, voordat het eigenlijke spel begint. De rivier mag nooit 180 graden draaien. Als laatste wordt het meer aangelegd, waarna het eigenlijke spel kan beginnen. Op de riviertegels kunnen de mannetjes volgens normale regels worden ingezet. Ze kunnen nooit op de rivier staan.
 
een nieuwe stadtegel 

Spelverloop

De spelbeurten gaan hetzelfde als in het basisspel. Enkele van de nieuwe tegels geven echter nieuwe mogelijkheden.
 
een herberg
 
Een herberg: Als aan een afgebouwde straat één of meerdere herbergen staan, dan is deze straat 2 punten per tegel (in plaats van één). Als de straat echter niet is afgebouwd en wel een herberg bevat, dan levert deze helemaal geen punten op.
 
een kathedraal
 
Een kathedraal: Als een afgebouwde stad één of meerdere kathedralen bevat, dan is deze stad 3 punten per tegel en schildje (in plaats van twee). Als de stad echter niet is afgebouwd en wel een kathedraal bevat, dan levert deze helemaal geen punten op.
 
De hoofdmannen: Deze tellen als twee normale mannetjes en zijn dus uitermate geschikt om ergens een meerderheid te verkrijgen.
 
Het einde: Het spel eindigt net zoals in het basisspel.