Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

De Kolonisten van Catan - Steden en Ridders

Spelinformatie

Titel
Steden en Ridders
Auteur Klaus Teuber
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 4
Leeftijd vanaf 12 jaar
Speelduur 120 minuten
Taal Nederlands
Materiaal Naast de bestaande grondstoffen komen er nu ook 3 soorten handelswaren in omloop. Per speler zijn er 6 ridders en 3 stadsmuren beschikbaar (met bijbehorende plakplaatjes) en een stadsuitbreidingenboekje. Twee nieuwe dobbelstenen. Een compleet nieuwe set ontwikkelingskaarten, ditmaal verdeeld in 3 kleuren. 3 houten metropolen, die over een stad heen kunnen worden gezet, een groot schip van buitenCataanse barbaren met een bijbehorend zeegebied en ten slotte een rand, die om het eiland van Catan kan worden gelegd.


Geschreven door Ronald 2007, update Enrico januari 2013
 

Introductie 

Steden & Ridders is geen zelfstandig spel, maar een uitbreiding op het basisspel De Kolonisten van Catan. Alle regels van het basisspel blijven gelden, tenzij anders aangegeven.

een spelsituatie
 

Spelverloop

Het spelmateriaal uit het basisspel wordt gebruikt, met uitzondering van de ontwikkelingskaarten, de bouwkostenkaarten, de kaart 'grootste riddermacht' en één dobbelsteen. Net als bij het basisspel wordt er met de wijzers van de klok mee gespeeld en verloopt iedere spelbeurt in 3 stappen:

1. Grondstoffen krijgen
Elke beurt wordt er voortaan met 3 dobbelstenen gegooid: 1 rode, 1 witte en 1 speciale (voorzien van 3 barbaren, 1 handel, 1 politiek en 1 wetenschap). Als een barbaar wordt gegooid, komt het schip dichterbij. Als een van de andere wordt gegooid, dan bepaalt de rode dobbelsteen of je een ontwikkelingskaart krijgt. Bijvoorbeeld politiek + rode 3 betekent dat iedereen die voor politiek de juiste stadsuitbreidingen heeft gemaakt een politiek-ontwikkelingskaart krijgt. Deze ontwikkelingskaarten lijken erg op de kaarten uit het Kolonisten-kaartspel. De rode en de witte dobbelsteen geven zoals gewoonlijk aan welke gebieden grondstoffen opleveren.

ontwikkelingskaarten


Naast de bestaande grondstoffen zijn er 3 handelswaren: geld, papier en doek. Leverde in het basisspel elke stad 2 grondstoffen op, bij Steden & Ridders geldt dat alleen nog voor graan en leem. Bij de overige grondstoffen krijg je in plaats van 2 grondstoffen maar 1 grondstof en daarnaast 1 handelswaar.

2. Handelen
De handelswaren kunnen net als grondstoffen verhandeld worden. Verder is de handelsfase gelijk aan de handelsfase in het basisspel.

handelswaren


3. Bouwen, ridders opstellen en activeren, ontwikkelingskaarten kopen en/of uitspelen
Uiteraard kun je nog steeds wegen, dorpen en steden bouwen zoals in het basisspel. Daarnaast kan elke stad op 3 gebieden aan stadsuitbreidingen werken. Deze stadsuitbreidingen worden gebouwd met handelswaren en weergegeven met behulp van een soort boekje. Deze uitbreidingen kun je maken op het gebied van handel, politiek en wetenschap. Nadat je de 3e uitbreiding in een bepaald gebied hebt gemaakt, krijg je bepaalde voordelen, zoals het goedkoper ruilen van handelswaren, het mogen maken van de sterkste soort ridders of het nemen van een willekeurige grondstof als je geen opbrengsten krijgt. Degene die als eerste de 4e uitbreiding in een bepaald gebied maakt, krijgt daarvoor een metropool, die 2 punten waard is. Deze metropool kun je alleen nog kwijtraken, als iemand anders eerder de 5e uitbreiding in datzelfde gebied maakt.

het boekje met stadsuitbreidingen


Voor 2 leem kun je een stad van een muur voorzien. Deze vergroot het maximale aantal kaarten dat je in je hand mag hebben als de rover actief wordt met 2. Als je dus 2 stadsmuren hebt gebouwd, mag je 11 kaarten in je hand hebben in plaats van 7. Deze stadsmuren kun je dus ook simpel in het basisspel gebruiken.

Tegen betaling van een erts en een wol kun je een ridder plaatsen op een vrije driesprong die tenminste aan één van je straten grenst. Er zijn 3 verschillende krachtniveau's. Je kunt de ridder een kracht opwaarderen tegen betaling van wederom één erts en één graan. Een ridder is na plaatsing passief en kan geactiveerd worden tegen betaling van één graan. Per beurt mag elke ridder een actie doen, mits deze geactiveerd is. Na uitvoering van de actie is de ridder weer passief. Met ridders kun je kruispunten bezetten door over het bord te bewegen langs je eigen wegen, je kunt andere ridders verdrijven, een langste handelsweg onderbreken, de rover verdrijven en... Catan verdedigen tegen de barbaren. Deze barbaren komen in een rap tempo dichterbij en als hun vloot Catan bereikt, moeten alle spelers gezamenlijk deze invasie afslaan. Lukt dat, dan verdient degene die de meeste ridders aanleverde 1 overwinningspunt. Lukt dat niet, dan verliest degene die de minste ridders aanleverde een stad. Deze vervalt tot een dorpje.

eeuwige roem voor de Redder van Catan
(en een overwinningspunt)

Het spel eindigt direct als één speler 13 punten heeft.