Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Coloretto

Spelinformatie

Titel
Coloretto
Auteur Michael Schacht
Illustrator Michael Schacht
Uitgever 999 Games / Abacus
Aantal spelers 3 tot 5
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30 minuten
Taal Nederlands / Duits
Materiaal 63 kleurenkaarten (9 kaarten per kleur), 10 "+2" kaarten, 1 "laatste ronde" kaart, 3 jokers, 5 rijenkaarten en 5 overzichtskaarten.

 

Geschreven door Ronald, 2004 (update Enrico, juli 2011)
 

Introductie 

Coloretto is een klein kaartspelletje, waarbij je kleurenkaarten verzamelt. De kaarten in drie kleuren tellen als pluspunten, de overige kleurenkaarten als minpunten.
 
 
 
enkele kleurenkaarten met kameleons
 

Spelverloop

Er worden zoveel rijen kaarten in het midden gelegd als het aantal spelers dat meedoet. De kleurenkaarten, bonuskaarten en jokers worden goed geschud. Bij drie spelers doet er één kleur niet mee. 15 kaarten worden afgenomen, daarop wordt de "laatste ronde" kaart gelegd en daarop wordt de rest van de stapel gelegd. Iedere speler begint met één kaart van een andere kleur. Zo is er een beginsituatie.
 
Als je aan de beurt bent mag je òf een nieuwe kaart opdraaien en aanleggen, òf je pakt alle kaarten van één van de aanwezige rijen. Het aanleggen van nieuwe kaarten bestaat uit het trekken van een kaart van de stapel en deze aan te leggen bij één van de aanwezige rijen. Elke rij mag maximaal uit drie kaarten bestaan. Bij het pakken van een rij geldt dat er minimaal één kaart in deze rij moet liggen. Alle kaarten die je pakt, leg je voor je neer. Je bent nu voorlopig uit het spel, totdat iedereen een rij heeft gepakt. De rijenkaarten worden nu weer in het midden gelegd en degene die als laatste een rij had gepakt, begint een volgende ronde.
 

enkele bijzondere kaarten: de joker, de +2 kaart en de laatste ronde-kaart

Als de "laatste ronde" kaart wordt gepakt, dan wordt de lopende ronde nog afgemaakt. Als iedereen een rij heeft genomen, kunnen de punten worden geteld. De kaarten in drie kleuren leveren je pluspunten op, de bonuskaarten ook (2 per kaart), de overige kaarten leveren je minpunten op. Hoe meer kaarten van een kleur je hebt, hoe meer ze waard zijn. Je kunt jokers gebruiken om een rij aan te vullen. Een serie van 1 kaart is maar 1 punt waard, een serie van 6 (of meer) kaarten is 21 punten waard. Wie na vier spelletjes de meeste punten heeft, wint het spel.
Comments