Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Dominion

Spelinformatie

Titel
Dominion
Auteur Donald X Vaccarino
Illustrator Matthias Catrein, Claus Stephan, Julian Delval, Harald Lieske, Michael Menzel, Christof Tisch, Marcel-André Casasola Merkle, Ryan Laukat
Uitgever 999 Games / Rio Grande Games / Hans im Glück
Aantal spelers 2 tot 4 (tot 8 met Intrige uitbreiding)
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-60 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 500 kaarten te weten 130 geldkaarten, 48 gebiedskaarten, 30 vloekkaarten, 252 koninkrijkkaarten (24x10 dezelfde +1x12 dezelfde), 7 blanco kaarten, 32 kaarten om het spel willekeurig samen te stellen en 1 kaart om de algemene aflegstapel aan te geven.
De doos is bijzonder ingericht. Er is een uitsparing voor alle stapeltjes van kaarten en een indexkaartje met welke kaarten waar moeten. Dit maakt het kiezen van de koninkrijkkaarten erg gemakkelijk.


Geschreven door Rogier van Vugt, oktober 2010
 

Introductie 

Iedere speler heeft een hoeveelheid kaarten die zijn koninkrijk voorstelt. Door nieuwe kaarten aan te kopen kan hij zijn koninkrijk uitbreiden met grond (punten), koninkrijkkaarten (acties) en rijkdommen (geld).

Gebiedskaarten

Voorbereiding

In het midden van de tafel worden verschillende stapels dezelfde kaarten gelegd. Dit is de algemene voorraad met geldkaarten, gebiedskaarten (1, 3 en 6 punten), eventueel vloeken (-1 punt) en 10 stapels van koninkrijkkaarten. Deze worden samengesteld uit 25 verschillende mogelijkheden. Vervolgens krijgt iedere speler 3 landgoederen (1 punt) en 7 koper geldkaarten (1 geld) en die worden geschud. Dit worden de persoonlijke trekstapels en daaruit trekt iedere speler 5 kaarten.

Geldkaarten

Spelverloop

De speler heeft zijn hand van kaarten en kan daaruit 1 actie spelen. Vervolgens telt hij al zijn geld op en mag 1 kaart aankopen. Tenslotte gaan alle gespeelde en aangekochte kaarten naar zijn aflegstapel en trekt hij 5 nieuwe kaarten voor de volgende beurt. Is zijn trekstapel op dan wordt zijn aflegstapel geschud en dat wordt de nieuwe trekstapel. Uitgegeven geld en gespeelde acties komen zo dus weer terug in de trekstapel.

Actiekaarten

Actiekaarten kunnen de speelbeurt op veel manieren beïnvloeden. Er zijn actiekaarten die extra acties geven, en/of extra te besteden geld, en/of extra aankopen, en/of extra kaarten in je hand. Ook zijn er actiekaarten die andere spelers vloekkaarten in de handen spelen. Daartegen valt weer te beschermen met een andere actiekaart, die je dan wel in je hand moet hebben. Heb je eenmaal een vloekkaart dan zijn er weer actiekaarten die kaarten permanent uit je hand kunnen verwijderen. Maar dan moet je dus wel het geluk hebben een hand te trekken met zowel de vloekkaart als die specifieke actiekaart.

Actiekaarten

Als je kaarten koopt kan je kiezen uit alle kaarten in de algemene voorraad. Uiteraard dus de koninkrijkkaarten, maar vergeet ook zeker niet af en toe extra geldkaarten te kopen, liefst de zilver of goud versies natuurlijk. De kosten per kaart staan in de linkeronderhoek. Denk er ook aan dat deze kaarten straks weer in je trekstapel komen, dus het is waarschijnlijk niet verstandig meteen puntenkaarten aan te schaffen. Het gaat uiteindelijk wel om die punten, maar met de standaard puntenkaarten in je hand kan je verder niets doen. Let ook op wat de andere spelers doen. Als een tegenstander een heks koopt (die geeft bij uitspelen hemzelf 2 extra kaarten, maar geeft ook iedere andere speler een vloekkaart) dan is het wellicht verstandig zelf een slotgrachtkaart te kopen (de beschermingskaart)

Stapel vernietigde kaarten/Vloek

Einde van het spel

Zodra de stapel met provinciekaarten (=6 punten) op is, of 3 andere stapels eindigt het spel met deze beurt van deze speler. Iedere speler telt de punten van al zijn kaarten op, en de speler met de meeste punten wint. Bij gelijke stand is de enige tiebreaker het aantal gespeelde beurten.
Comments