Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Granny Apples

Spelinformatie

Titel
Granny Apples
Auteur Leviticus Williamson
Uitgever Productief bv
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 15 minuten
Taal Nederlands, Engels, Duits, Frans
Materiaal 8 halve houten appels, 75 hele appelfiches, 10 halve appelfiches, oma's appelmand


Geschreven door Ronald, september 2011
 

Introductie 

Je moet zoveel mogelijk appelfiches verzamelen door als eerste speler te roepen hoeveel appels er uit de appelmand zijn gerold.


Spelverloop

Om beurten spelen de spelers de appelboer. Deze doet alle halve houten appels in de mand en rolt ze eruit, midden op tafel. De spelers (behalve de appelboer) tellen nu zo snel mogelijk hoeveel appels er liggen en roepen het antwoord. De speler die als eerste roept kan appelfiches verdienen of kwijt raken. Is het antwoord goed, dan krijgt hij zoveel appelfiches als het antwoord. Is het antwoord fout, dan moet hij de helft (eventueel naar beneden afgerond) van zijn appelfiches inleveren. Roepen meerdere spelers tegelijk, dan krijgen ze allemaal bij een goed antwoord één appelfiche, maar bij een verkeerd antwoord, moeten ze allemaal de helft inleveren.

Om de waarde van de appels te berekenen, moet je weten wat de afbeeldingen betekenen:


een hele appel
een halve appeleet een appel: een appel erafeet een worm: de worm kan geen appel etenoma bakt een taart: twee appels erafoma komt langs: leg een fiche apart


Als alle appels met de platte kant naar boven liggen, dan mag je "klokhuis" roepen. De eerste die dat doet, krijgt 2 appelfiches van iedereen (inclusief de appelboer). 


klokhuis

Elke keer als oma zichtbaar is, wordt één appelfiche in de doos gedaan. (In het geval van een klokhuis zelfs twee.) Zodra er 12 fiches in de doos liggen, eindigt het spel. Het spel eindigt ook, als alle appelfiches verdeeld zijn.