Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Het Grote Basisschoolspel

Spelinformatie

Titel
Het Grote Basisschoolspel
Illustrator Annemie Berebrouckx en Teun Berserik
Uitgever Noordhoff Uitgevers
Aantal spelers 2 tot 4 of in teams
Leeftijd van 6 tot 12 jaar (groep 3 t/m 8)
Taal Nederlands
Materiaal 1 dubbelzijdig spelbord (1 kant voor groep 3-4 en de andere kant voor groep 5-8), 4 pionnen, 1 dobbelsteen, 44 puntenkaartjes (12 van 5, 12 van 10, 12 van 25, 4 van 50, 4 van 100), 4 bluf fiches, 4 boze juf fiches, 4 blije juf fiches, 40 diploma kaartjes

Inhoud vragenset (per groep): 120 vragenkaartjes met ruim 500 vragen

Geschreven door Caroline, 2005 (update Enrico, oktober 2011)
 

Introductie 

Verzamel zoveel mogelijk punten door de vragen goed te beantwoorden. Let op! Je kunt punten verdienen maar ook verliezen. Een spel voor de kinderen van de basisschool. Zodra ze in groep 3 zitten kunnen ze meedoen aan dit Trivial Pursuit-achtige spel. Maar dan vertaald voor de kids en in een leerzaam maar leuk uitziend jasje gestoken. De vragensets moeten per groep apart gekocht worden. De kinderen uit de groepen 3-4 hebben iets andere spelregels dan de kinderen uit de groepen 5-8.

het spelbord voor groep 5-8

Spelverloop

Elke speler krijgt 1 bluf fiche, 1 blije juf, 1 boze juf en 1 pion in dezelfde kleur. Plus 2 puntenkaartjes van 5. Wijs iemand aan die de pot met punten- en diploma kaartjes beheert. Groep 3-4 begint bij Start en groep 5-8 op het Schoolplein.
 


de pionnen

Zet zo veel stapjes als ogen op de dobbelsteen. Je linkermedespeler stelt je de vraag die hoort bij het lokaal/de cirkel waar je op staat. Op de kaartjes staat die met kleur aangegeven. Voordat de vraag gesteld wordt, moet je aangeven of je een bluf fiche wilt inzetten. Heb je de vraag goed dan krijg je 5 punten. Als je een bluf fiche had ingezet krijg je 10 punten, maar is je antwoord fout dan moet je 5 punten inleveren. Het bluf fiche kun je steeds weer inzetten.

 

puntenkaartjes

 
De blije juf mag je eenmalig inzetten na het gooien van een 6. Je zet de blije juf op een lokaal (groep 3-4) of een grote cirkel (groep 5-8). Als je in één van je volgende beurten op plek met jouw blije juf komt dan krijg je 25 extra punten bij een goed antwoord. De blije juf gaat daarna terug in de doos.
 


boze juf, blije juf, bluf

De boze juf mag ook maar eenmaal ingezet worden en wel als je 1 gooit. Zet deze op een lokaal of grote cirkel naar keuze en de eerste medespeler die hier komt moet een beurt overslaan. Dan gaat ook dit fiche weer in de doos. 
 
 
 

diplomakaartjes

Er zijn ook diplomakaartjes: deze verdien je in de lokalen en grote cirkels bij het goed beantwoorden van een vraag. Er zijn diploma's in diverse onderwerpen. Op het schoolplein kun je nog extra punten verdien met vragen over sport, dieren, sterren en nog veel meer. Hier kun je ook een diploma mee verdienen.
 
 

vraag en antwoord
 
Om het einde van het spel te bepalen, kun je verschillende eindsituaties afspreken. 
  • Om het wat simpeler te houden kun je afspreken binnen een bepaalde tijd te spelen en de speler die binnen die tijd de meeste punten verzamelt wint. 
  • De speler die als eerste de 50 punten haalt wint. (Of 100. Of .....) 
  • Ook de diplomakaartjes kunnen verzameld worden. Zodra deze op zijn wordt er gekeken wie de meeste heeft binnengehaald, of wie dan de meeste punten heeft.