Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Het Vlooiencircus

Spelinformatie

Titel
Het Vlooiencircus
Auteur Reiner Knizia
Illustrator Franz Vohwinkel
Aantal spelers 3 tot 5
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 20 minuten
Taal Nederlands/Frans
Materiaal 80 circusactkaarten en 9 actiekaarten


Geschreven door Enrico, 2006
 

Introductie 

Het circus blijft een feest voor jong en oud. Diverse artiesten maken hun opwachting in Het Vlooiencircus. Het is jouw taak om een goede verzameling van circusacts te maken. Misschien slaag je er zelfs in om een totale voorstelling te vormen.
 

de achterkant van de kaarten met alle circusartiesten

Spelverloop

Je schudt alle kaarten en legt ze gedekt op tafel zodat alle spelers erbij kunnen. De jongste speler begint.
Een spelbeurt bestaat uit 2 fasen:

1. Kaarten omdraaien
Je neemt een kaart van de stapel en legt deze open op tafel. Als het een actiekaart is, dan wordt de actie direct uitgevoerd. Je kunt door een actiekaart:
- een circusact van een medespeler krijgen
- een circusact van een medespeler trekken
- kaarten draaien tot er een dubbele circusact valt. Je mag vervolgens uit alle voorgaande kaarten een kaart uitkiezen.

Nadat de actie is afgerond ga je verder met fase 2.
 

actiekaarten

 
Heb je een circusactkaart opengedraaid, dan krijg je de keuze: de kaart pakken of nog extra kaarten omdraaien.
Als je de kaart pakt, mag je geen kaarten meer omdraaien en ga je verder met fase 2. Zodra je een kaart omdraait van een kleur die al in de rij ligt (een dubbele circusact), is je beurt voorbij. In dat geval mag je geen van de openliggende kaarten in je hand nemen en bovendien mag je geen kaarten uitspelen in fase 2.
 
2. Kaarten uitspelen
Als je op tijd gestopt bent met het omdraaien van kaarten, mag je ook nog kaarten uitspelen. Je kunt trio's of een totale voorstelling uitspelen. Een trio bestaat uit 3 kaarten met een gelijke waarde. Een totale voorstelling bestaat uit een verzameling van 10 verschillende circusacts.
 

circusactkaarten

 
Als je een totale voorstelling uitspeelt is het spel direct afgelopen. Het spel eindigt ook als laatste kaart van de stapel wordt omgedraaid. Deze wordt nog als een normale kaart behandeld. Daarna volgt de puntentelling. Elk trio dat op tafel ligt levert 10 punten op, voor de totale voorstelling krijg je 10 punten plus de optelsom van de kaartwaardes van de voorstelling. Daarnaast krijgen de spelers die geen totale voorstelling op tafel hebben gelegd nog punten voor kaarten die ze nog in de hand hebben. Van iedere kleur mag je één waarde meetellen. De speler met de meeste punten wint het spel. 
Comments