Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Kaiser

Spelinformatie

Titel
Kaiser
Auteur Ralf Burkert
Illustrator Christof Tisch / Michel Bunschoten
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 12 jaar
Speelduur 90 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 1 spelbord, 41 overwinningspuntenkaarten, 21 actiekaarten, 4 verkiezingskaarten, 4 overzichtskaarten, 28 baronnen, 12 ridders, 3 rijkssteden, 4 scorepionnen, 12 houten steden in 4 kleuren.


Geschreven door Ronald, 2006
 

Introductie 

Duitsland in de late Middeleeuwen, de periode van opbloeiende steden, invloedrijke bisschoppen, machtige pausen en pronkende edellieden. In de labiele machtsstructuur van deze tijd is het onmogelijk, dat een dynastie het rijk duurzaam onder controle houdt. Vele adellijke families denken aanspraak te kunnen maken op de keizerlijke troon. De beslissing daarover ligt echter in de handen van de zeven keurvorsten. Twee tot vier troonpretendenten zetten hun ridders en steden in, huwen baronnen en bezorgen de keurvorsten van de tegenstanders grijze haren. Dit alles dient uitsluitend om het pad naar de verkiezing tot keizer te effenen. Maar in de schaduw van de pas gekozen keizer is de volgende opponent zich al aan het voorbereiden om hem van de troon te stoten...
 


het spelbord

Spelverloop

Het grootste deel van het bord wordt in beslag genomen door zeven keurvorstendommen (waarvan 3 kerkelijke). Elk keurvorstendom heeft een aantal plaatsen voor baronnen/echtparen, een plaats voor de keurvorst, een aantal plaatsen voor steden en eventueel een of meerdere burchten. Ook heeft elke keurvorst een privilege. Door loting wordt bepaald wie de eerste keizer wordt. De keizer is 45 jaar oud en zal niet lang meer overleven. Alle andere spelers starten met een keurvorst van 45 jaar. Alle spelers starten verder met een echtpaar van 35, een baron van 25, een echtpaar van 15, een ridder en 7 daalders.
 


een rijksstad, een baron van 15 jaar, een echtpaar van 35 jaar, een ridder
 
Het spel bestaat uit 5 rondes. Elke ronde bestaat uit 8 fases, die fase voor fase door iedereen wordt uitgevoerd.  De eerste drie fases bestaan uit het verkrijgen van nieuw inkomen (6 daalders plus bonussen voor steden en privileges en het overschot van de vorige ronde). Je mag maximaal 12 daalders bezitten. Daarna worden alle baronnen en echtparen een leeftijdsklasse ouder. Iedereen die 45 jaar was, gaat met pensioen en wordt van het bord verwijderd. Vervolgens komt er een nakomeling: een zoon of een dochter. Als je in de vorige ronde meer blauwe dan roze kaarten hebt gebruikt, krijg je een zoon in de vorm van een baron van 15 jaar. Heb je even veel of meer roze kaarten gebruikt, dan krijg je een dochter. Deze moet je uithuwelijken of naar het klooster sturen. Als je geen acties hebt uitgevoerd, krijg je ook geen kinderen.
 
 
actiekaarten: buitenlandse prinses, stadsrechten
 
Het hart van het spel is fase 4. Daarin mogen de spelers om beurten een actie doen. Dit kan zijn het kopen en uitspelen van een actiekaart, het gebruiken van het privilege van een keurvorst of het inzetten of verplaatsen van een ridder. Als je geen acties meer kunt of wilt uitvoeren, kun je passen en zit fase 4 voor jou erop. Met de acties kun je edelen verjongen, verouderen, verplaatsen, je kunt nieuwe edelen inzetten of een baron laten huwen, je kunt stadsrechten kopen of een ridder bevorderen tot baron. Daarnaast kun je stemmen kopen voor de komende verkiezing of zelfs overwinningspunten bij de kerk. Al deze acties zijn slechts beperkt aanwezig. Als de actiekaarten op zijn, kun je de actie niet meer uitvoeren. De meeste acties kosten tevens de nodige daalders. Je kunt ook de huidige keizer uitdagen. Dat is dan meteen je laatste actie van fase 4.
 
 
actiekaarten: verhuizing, medicus
 
In fase 5 wordt per keurvorstendom de nieuwe keurvorst bepaald. De speler met de meeste machtspunten (te verdienen door ridders, steden en edelen) wordt de nieuwe keurvorst. In het geval van een gelijke stad beslist de huidige keizer. Als er een nieuwe keurvorst komt, verdient deze direct twee overwinningspunten. Nadat alle keurvorsten bekend zijn gemaakt, moet er gestemd worden voor de nieuwe keizer (fase 6). Alle spelers die geen keizer of tegenkeizer zijn, moeten stemmen wie de nieuwe keizer gaat worden. Elke keurvorst levert één stem op en verder zijn er mogelijk extra stemmen door privileges en actiekaarten. Als de tegenkeizer meer stemmen krijgt, wordt hij de nieuwe keizer. Alle spelers die op de winnaar hebben gestemd, krijgen een overwinningspunt. 

 
actiekaarten: tegenkeizer, ridder inzetten

In fase 7 en 8 mag de keizer zijn speciale acties uitvoeren en wordt de rondenteller verzet.
 
Na vijf rondes eindigt het spel. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar.