Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Monopoly

 
 

Spelinformatie

Titel
Monopoly
Uitgever Hasbro (Parker)
Aantal spelers 2 tot 8
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur vanaf 90 minuten
Taal Nederlands
Materiaal Een spelbord, eigendomsbewijzen voor de diverse terreinen op het spelbord, voor elke speler een pion, 2 dobbelstenen, 32 huizen, 12 hotels, geld in diverse coupures, een stapel Kanskaarten en een stapel "Algemeen Fonds" kaarten. Er zijn diverse uitvoeringen en in diverse talen. Luxe uitvoeringen, reisuitvoeringen, maar ook bijvoorbeeld een voetbal-uitvoering of een Star Wars uitgave. In de loop der tijden zijn ook de geldbedragen in het spel hoger geworden.

 

Geschreven door Ronald, 2005 (update Enrico, augustus 2011)
 

Introductie 

Door het kopen van terreinen en deze te bebouwen met huizen en hotels, proberen de spelers zoveel mogelijk geld te verdienen aan de andere spelers, zodat deze uiteindelijk failliet gaan.

Spelverloop

Elke speler krijgt geld en zijn pion wordt op start gezet. Er wordt bepaald wie de bank is. De jongste speler mag beginnen of er wordt gedobbeld voor de startspeler.
 

waarschijnlijk de bekendste kanskaart

 
Om beurten gooien de spelers de dobbelstenen en lopen rond het bord. Daarbij passeren ze terreinen en speciale vakjes. Komt een speler op een terrein dat nog niet verkocht is, dan kan hij dat kopen. Komt een speler op een terrein dat wel verkocht is, dan moet hij de eigenaar een van tevoren vastgesteld bezoekersgeld betalen.
 
Huizen bouwen: Zodra een speler een complete set terreinen bezit, mag hij daar huizen en later zelfs hotels gaan bouwen. Hierdoor gaan de bezoeksprijzen van deze terreinen omhoog en daarmee de kans de andere spelers het faillisement in te drijven. De terreinen aan het begin van het spelbord zijn het goedkoopst en de bezoeksprijzen zijn het laagst. De terreinen aan het eind zijn echter het aantrekkelijkst. In de Nederlandse uitvoering is dat de welbekende Kalverstraat.
 

de Kalverstraat

De gevangenis: Een plaats waar je per ongeluk in terecht kunt komen en waar je maximaal 3 beurten in mag verblijven. In het begin van het spel is dat erg nadelig, omdat je dan geen terreinen kunt kopen, aan het eind van het spel is het een genot, omdat je dan geen bezoeksprijzen hoeft te betalen. Een mooie bijkomstigheid is dat men ondertussen wel bezoeksprijzen mag innen van andere spelers.

Specials: Als je dubbel gooit, mag je meteen nog een keer. Maar als je 3 maal achtereen dubbel gooit, ga je naar de gevangenis. En dan heb je nog de hypotheken. Als je geld opraakt en je kunt niet meer betalen, dan kun je als laatste redmiddel bepaalde terreinen verpanden aan de bank. Je kunt dan voor dat terrein geen bezoekersgeld incasseren. Het passeren van het startveld geeft je (in de meeste gevallen) extra inkomen.
 

een station

Varianten:
  • Een veel gespeelde variant is dat alle boetes en dergelijke die betaald moeten worden apart worden gehouden. Degene die op "Vrij Parkeren" komt, krijgt deze gelden. Op deze manier komt er erg veel geld in omloop en kan het spel nog veel langer duren. Uiteraard kan deze geluksvogel weer een hoop investeren. Ik raad deze variant dan ook niet aan.
  • Een andere variant betreft de verkoop van terreinen. Ook daar kun je tijdens de eerste rondes veel geluk of pech mee hebben, die het hele spel kunnen beïnvloeden. Een mogelijkheid is dan ook om elke verkoop per opbod te doen. Dus zodra iemand een terrein kan kopen, mag hij het eerste bod doen (minimaal de aangegeven prijs) en daarna mag iedereen verder bieden. Nu komt er veel meer tactiek bij kijken en moet je zuinig omspringen met de mogelijkheden. Deze variant kan ik wel aanraden. De eerste paar spelrondes zullen echter wel langer duren, maar als je een kort spel wilt spelen, had je toch niet voor Monopoly gekozen.
Zodra er nog maar 1 speler over is, is het spel ten einde en is de winnaar bekend. Er kan ook een bepaalde tijdlimiet worden afgesproken en dan wint de rijkste speler.
Comments