Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Pandemic Legacy

Spelinformatie

Titel
Pandemic Legacy - seizoen 1
Auteur Matt Leacock, Rob Daviau
Illustrator Chris Quilliams
Uitgever Z-Man Games (Bergsala Enigma)
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 14 jaar
Speelduur 60 minuten
Taal Nederlands
Materiaal speelbord, 5 karakterkaarten, 4 pionnen, 6 onderzoeksstations, 7 markeerstenen, 96 ziektestenen, 48 infectiekaarten, 61 speelkaarten, 62 Legacy-kaarten, 4 burgerkaarten, 5 dossiers, overzichtskaarten en spelregels (en nog veel meer...)


Geschreven door Ronald Hoekstra, december 2015
 

Introductie 

Het start eenvoudig... Een virus sterker dan de andere. Niets dat jouw team niet aankan. Maar als januari februari wordt... Wat volgt is een jaar dat nooit meer wordt vergeten. Dit is geen gewoon virus. Dit is geen gewoon jaar. Jouw team zal dingen zien, zal dingen beleven en zal dingen doen die wellicht voorkomen dat de mensheid voorgoed verdwijnt. Over de gevolgen van dit jaar zal nog generaties fluisterend worden gesproken. Kan jouw team de mensheid redden? Overleeft jouw team dit jaar? Trotseert jouw team maand na maand verrassingen, tegenslagen en vergankelijke overwinningen? Ben je klaar voor Pandemic Legacy?

Pandemic Legacy is een nieuwe versie van het spel Pandemie^. Het voegt echter een element toe: blijvende veranderingen. Afhankelijk van je acties en gebeurtenissen, zal het spel blijven veranderen. Kaarten verscheuren, stickers op het spelbord plakken, spelregels toevoegen en nog veel meer verrassingen. Met je team beleef je een spannend avontuur en na afloop is jouw spel gegarandeerd anders dan dat van andere mensen.  

In de onderstaande spelbeschrijving wordt ervan uitgegaan dat je Pandemie kent. Lees anders eerst de spelbeschrijving daarvan.


Spelverloop

Het spelverloop van Pandemic Legacy is in grote lijnen hetzelfde als van Pandemie. Met een team ga je gezamenlijk de wereld redden van vier ziektes. Zorg dat er 4 medicijnen worden gevonden, voordat de ziektes te veel uitbreken. Het spelmateriaal ziet er over het algemeen hetzelfde uit, maar er is meer. Het spelbord is wat groter en op het spelbord is ruimte voor stickers. Deze zijn bijgeleverd op een groot vel. Naarmate er vaker uitbraken in een stad plaatsvinden, wordt de paniek daar groter en de mogelijkheden beperkter. Het paniekniveau wordt bijgehouden met behulp van de stickers. Maar er zijn ook stickers voor de karakterkaarten. Er is ruimte voor: relaties, opwaarderingen en verwondingen. Wees zuinig op je karakter, want het is mogelijk dat deze in de chaos verdwijnt en nooit meer terugkomt. Je moet dan verder spelen met een ongetrainde burger.

karakterkaart


Een leuk element is het financieringsniveau. Dit niveau bepaalt hoeveel gebeurteniskaarten er in de stapel mogen worden gevoegd. Doe je het goed, dan daalt het niveau, doe je het niet zo goed, dan stijgt het niveau. Zo past het spel de moeilijkheidsgraad aan. Het spel wordt over 12 maanden gespeeld. Als je verliest, dan speel je een maand nog voor een tweede keer. Voordat je het spel begint, lees je de missie-instructies. Deze staan op de eerstvolgende Legacy kaart. Lees de kaarten, totdat je een STOP-symbool tegen komt.

Let op de volgorde van de spelvoorbereiding. Pas nadat de ziektestenen op het bord zijn geplaatst, beslis je welke gebeurteniskaarten je aan de stapel toevoegt. Pas nadat je de speelkaarten hebt ontvangen, beslis je met welk karakter je speelt. Daarna wordt willekeurig bepaald, welk karakter het spel begint.

een deel van het stickervel

De Legacy kaarten sturen de belangrijke nieuwe zaken in het spel. Op de eerstvolgende STOP-kaart staat aangegeven, wanneer je verder moet lezen. En dan word je het avontuur in getrokken. Je raakt steeds dieper in het verhaal en de verrassingen vliegen je om de oren. Aan het eind van elk spel mag het team twee beloningen kiezen. Zo kun je de karakter opwaarderen of gebeurtenissen aan speelkaarten toevoegen. Ook kun je van een van de aanwezige onderzoeksstations een permanent station maken. Zo kun je het volgende spel op een andere locatie starten! Er zit ook een doosje bij, dat je moet openen als je vier keer achter elkaar hebt verloren. In totaal zijn er 8 geheime doosjes.