Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Perplexus

Spelinformatie

Titel Perplexus
Auteur Michael McGinnis
Uitgever PlaSmart
Aantal spelers 1
Leeftijd vanaf 4 jaar
Speelduur 15-60 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 1 bol, er zijn 4 verschillende uitvoeringen


Geschreven door Rogier, november 2012
 

Introductie 

Ooit waren er kleine plastic doosjes met een stalen balletje erin. Het balletje moest je door een doolhofje leiden naar een doel, meestal een putje in het midden van het doosje. Dit is net zoiets, maar dan veel veel mooier en leuker.

Een detail van de rookie versie

Spelverloop

In de bol zit een balletje die je naar het beginpunt aan de oppervlakte van de bol moet brengen. Vanaf daar komt de bal op het plastic binnenwerk en kan zo langs alle hindernissen naar het einddoel worden gebracht.
Op de weg merk je dat je steeds weer opnieuw een ander plastic element als onderkant moet zien. En de meeste elementen worden ook aan beide kanten gebruikt. In de standaard en epic versies zitten zelfs beweegbare elementen in het binnenwerk. Een putje waar de bal in valt die gekantelt moet worden totdat het putje vast komt te zitten en de bal eruit valt op een volgend element. Of zelfs een kabelbaan waar de bal op meerdere manieren op en in komt te zitten en waar die ook nog een keer doorheenvalt.
Op de weg staat op geregelde momenten een cijfer die aangeeft hoe ver je bent met een pijltje om aan te geven waar je naartoe moet. Zo kom je er snel achter als je per ongeluk teruguit beweegt!

Een detail van de standaard versie

Uitvoeringen

De puzzel heeft 4 uitvoeringen. De simpelste is de rookie versie, daarna komt de standaard versie, de twisted versie en de epic versie is de moeilijkste. De rookie versie kost een volwassene ongeveer 1 uur om te leren en kan dan in ongeveer 15 minuten worden gedaan. Er zijn 70 stappen totaal.
De standaard versie kost een volwassene ongeveer een avond om te leren, en een succesvolle(!) poging kost ongeveer 30 minuten. Deze puzzel heeft 100 stappen. De twisted versie is nieuw, en heeft twee handvatten waarmee je de helft van de binnenkant kan draaien. Hij is moeilijker dan de standaard versie hoewel er maar 30 stappen zijn.

De Perplexus Twist

Ik weet niet hoelang het duurt om de epic versie te leren. Mij is het nog niet gelukt en ik heb van de maker gehoord dat hij mensen kent die het hebben gedaan, maar hij zelf nog niet(!). Je moet er ongeveer 45-60 minuten over kunnen doen, en er zijn 125 stappen.

Een detail van de epic versie

Een detail van de twist versie