Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

RoboRama

Spelinformatie

Titel
RoboRama
Auteur Gérard Pierson, Dennis Kirps en Patrick Zuidhof
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever PlayThisOne
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur ongeveer 45 minuten
Taal Nederlands, Duits, Frans, Engels
Materiaal 1 Spelbord, 16 robots, 1 chaosbot, 24 robotkaarten, 24 chaosbotkaarten


Geschreven door Enrico, november 2014

Introductie 

De spelers gaan met hun robots een duel aan in de RoboRama Arena. Het doel daarbij is om als eerste speler met al je robots de diagonaal er tegenover liggende velden te bereiken. Wie dat lukt, is de winnaar.

Spelverloop

RoboRama kan op 3 moeilijkheidsniveaus worden gespeeld. Eerst volgt de uitleg van het basisspel. Verderop worden de extra toevoegingen voor de Terrabyte- en Yottabytevarianten toegelicht.


De chaosbot geflankeerd door de koddige robotjes


Basisspel
Iedere speler krijgt 4 robots in één kleur en plaatst deze op de hoekvelden in zijn kleur. Daarnaast krijg je een setje van 6 robotkaarten, 5 bewegingskaarten en één chipkaart. Deze leg je naast elkaar voor je neer met de zijde zonder extra symbolen naar boven.
Om beurten moeten de spelers één robotkaart spelen. Bij de bewegingskaarten verplaats je één van je eigen robots evenveel velden in een rechte lijn als op de robotkaart vermeld staat. Je mag hierbij over eigen robots springen, maar niet over tegenstanders. Na het verplaatsen wordt de gespeelde robotkaart inactief door deze een stukje omhoog te schuiven. In een volgende speelbeurt mag je deze robotkaart dus niet meer gebruiken. De robotkaart met het nummer dat op het veld staat waarop je geëindigd bent, wordt weer geactiveerd en mag je weer terug naar beneden schuiven. Was deze kaart nog actief, dan gebeurt er niks. In plaats van een bewegingskaart mag je ook de chipkaart spelen. Hiermee verplaats je geen robot, maar mag je een inactieve robotkaart weer activeren. Daarbij heb je de keuze uit de robotkaarten met de nummers van velden waarop jouw robots op dit moment staan.
Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Terrabytevariant
De robotkaarten worden nu omgedraaid, waardoor een extra bewegingsmogelijkheid boven aan de kaarten zichtbaar wordt. Deze mogelijkheid mag je tijdens het spel één keer gebruiken. Hierdoor kun je diagonaal bewegen, over een ander robot heen springen, een bocht maken, je bewegingspunten verdelen over 2 robots of minder velden verplaatsen dan de kaart aangeeft. Nadat je de extra bewegingsmogelijkheid hebt gebruikt, wordt de kaart omgedraaid en speel je met die kaart verder volgens het basisspel.


Enkele robotkaarten met extra bewegingsmogelijkheid

Yottabytevariant
Naast de robots en robotkaarten krijgen de spelers nu ook chaosbotkaarten en uiteraard doet de chaosbot ook mee. Deze wordt aan het einde van de eerste speelronde op één van de 4 middelste velden van het spelbord geplaatst. Door het uitspelen van een chaosbotkaart kan een speler de chaosbot verplaatsen en daarmee andere spelers hinderen (of de hindernis voor zichzelf opruimen natuurlijk). Iedere soort kaart heeft een andere beweging tot gevolg, zoals het wegduwen of omduwen van robots. Het gaat te ver om deze hier allemaal toe te lichten, maar in de spelregels wordt dit uitgebreid toegelicht.

Voor alle varianten geldt dat het spel direct eindigt als één van de spelers met alle 4 zijn robots de velden aan de overkant bereikt heeft. Deze speler heeft gewonnen.