Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Het Gezelligste Sinterklaasspel

Spelinformatie

Titel
Het Gezelligste Sinterklaasspel
Uitgever Miko Products BV
Aantal spelers vanaf 4 spelers
Leeftijd onbelangrijk
Speelduur een Sinterklaasavondje
Taal Nederlands
Materiaal 1 grote zachte dobbelsteen, kaarten: sinterkaartspel, kaarten: wie is aan de beurt?
extra benodigd: strooigoed, chocoladeletter, ouderwetse grote pepernoten


Geschreven door Sandra,  november 2007

Introductie 

Pakjesavond is een bekend fenomeen in de Nederlandse huiskamers. Er zijn verschillende manieren om de verjaardag van de goedheilig man te vieren. Wanneer je met een grote groep bent, dan is het erg leuk om een spel te maken van de verdeling van de cadeaus. Iedereen koopt voor een bepaald bedrag een afgesproken aantal cadeaus in. De cadeaus worden in het midden van de groep bij elkaar gelegd.
 
 
Voordat er echt begonnen kan worden, moet er natuurlijk ingezongen worden met enkele Sinterklaasliedjes. De beste zanger(es) mag beginnen met een cadeautje pakken.

Spelverloop

Er zitten verschillende spellen in de doos. Je kunt van tevoren zelf een keuze maken of je een combinatie speelt met de verschillende spellen of dat je een bepaald spel uit kiest.

Het Sinterkaartspel

Schud de Sinterkaartspelkaarten goed en leg ze omgekeerd op tafel. Elke keer als je een cadeautje hebt gepakt, gooi je met de dobbelsteen. Gooi je een oneven aantal, dan moet je een Sinterkaartspelkaart pakken en moeten de anderen de opdracht van de kaart uitvoeren. Gooi je een even getal, dan gebeurt er niks en is de volgende aan de beurt.

enkele opdrachten uit het Sinterkaartspel

 • Het Surprisespel

Voordat je een cadeau uit mag pakken, moet je met de dobbelsteen gooien. Afhankelijk van het aantal ogen van de worp, voer je één van de volgende opdrachten uit:

 1. Je mag het cadeau pas bij de volgende beurt uitpakken.
 2. Zing een lied en pak je cadeau uit.
 3. Stop je cadeau terug n de stapel.
 4. Neem een sinterklaaswoord in je hoofd. Iedereen moet aan jou vragen stellen. Jij mag deze alleen met ja en nee beantwoorden. Raden ze het woord binnen 1 minuut, dan mag je je cadeau niet uitpakken.
 5. Schrijf een sintwoord op een papiertje en lees het woord 3x hardop achterstevoren op. (voorbeeld: piet wordt dus teip). Raden ze het woord niet, dan mag jij je cadeau uitpakken.
 6. Je mag nog een keer gooien. Gooi je nu weer een 6, dan moet je het cadeau aan iemand anders geven. Gooi je een 1, dan mag je een cadeau bij iemand wegpakken. Gooi je iets anders, dan mag je het cadeau uitpakken.

 • Wie mag er het volgende cadeautje pakken?

Schud de wie-is-aan-de-beurt kaartjes en laat de vorige speler een kaartje trekken. Dit kaartje bepaalt wie het volgende cadeautje mag pakken.

 enkele kaartjes: wie is aan de beurt?

Enkele mogelijke combinaties

 • Eerst verdelen, dan uitpakken. Voor de verdeling van de cadeaus, speel je het Sinterkaartspel in combinatie met de wie-is-aan-de-beurt kaartjes. Wanneer er geen cadeaus meer op de stapel liggen, dan speel je verder met het Surprisespel in combinatie met de wie-is-aan-de-beurt kaartjes.
 • (Uit)pakken. Wanneer je geen uitgepakt cadeautje hebt, pak je een cadeautje van de stapel en speel je het Sinterkaartspel. Heb je een nog niet uitgepakt cadeautje voor je liggen, dan speel je met de dobbelsteen het Surprisespel. Met de wie-is-aan-de-beurt kaart wordt de volgende speler bepaald.
 • Alles na elkaar. Wanneer je geen uitgepakt cadeautje hebt, pak je een cadeautje van de stapel en speel je het Sinterkaartspel. Heb je je cadeautje daarna nog steeds, dan ga je door met het Surprisespel. Hierna is je beurt afgelopen en wordt met de wie-is-aan-de-beurt kaart bepaald wie de volgende speler wordt.
 • Dobbelen. Ook de verdeling van de cadeaus kun je natuurlijk met de dobbelsteen bepalen, verzin hiervoor zelf een lijstje. Als je aan de beurt bent moet je kiezen of je om een nieuw cadeau dobbelen of dat je dobbelt om een cadeau dat je al hebt uit te mogen pakken (het Surprisespel). Met de wie-is-aan-de-beurt kaart wordt de volgende speler bepaald.

Wanneer alle cadeaus uitgepakt zijn en iedereen minimaal één presentje heeft, dan is het spel afgelopen. Natuurlijk kun je ook een ander aantal met elkaar afspreken.