Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Spokentrap

Spelinformatie

Titel
Spokentrap
Auteur Michelle Schanen
Uitgever Hodin
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 4 jaar
Speelduur 10-15 minuten
Taal Nederlands, Frans, Duits, Engels
Materiaal 1 speelbord, 4 spoken, 4 speelstukken met magnetische kop, 4 houten schijven, 1 speciale dobbelsteen


Geschreven door Jeroen, 2006
 

Introductie 

Enkele dappere kinderen betreden de trap naar een oude ruïne. Bovenaan de trap ligt een spook en elk van de kinderen wil als eerste boven zijn om het spook te laten schrikken door hard BOE! te roepen. Maar het spook weet dit en zal de kinderen onderweg veranderen in spoken. Wie lukt het om als eerste bovenaan de trap te komen?
 
alle speelstukken op de trap
 
Leg het bord op tafel, zet de pionnen op het startveld en iedereen krijgt een schijf om zijn speelkleur te onthouden. De spoken worden naast het bord klaargelegd en komen tijdens het spelen in het spel. De jongste speler begint.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is rolt met de dobbelsteen. Als de speler een getal gooit, dan loopt hij met zijn pion zoveel vakjes de trap op. Gooit de speler een spook, dan neemt de speler een van de witte holle spookfiguren en zet deze over een pion heen. Die pion is vanaf dat moment veranderd in een spook en blijft dat voor de rest van het spel. Het is verboden om onder de spoken te spieken welke kleur pion eronder verborgen zit. 
 
de spookfiguren en de pionnen
 
Als een speler aan de beurt is, maar zijn pion is veranderd in een spook, dan heeft die speler wederom 2 mogelijkheden. Gooit hij een getal, dan moet hij een spook dat aantal vakjes de trap op laten lopen, het komt er nu op aan of de speler nog weet welke kleur eronder zit. Gooit hij een spook, en zijn alle pionnen reeds spoken, dan mag de speler 2 spoken met elkaar van plaats verwisselen. Als variant voor gevorderde spelers mag je in het laatste geval ook twee spelers hun schijf laten verwisselen zodat zij vanaf dat moment met een andere kleur spelen. 
 
het spelbord
 
Het einde: Zodra een spook bovenaan de trap komt draait de speler die dat spook daar bracht de figuur om en laat de kleur van de pion zien. De speler die met die kleur speelt heeft gewonnen en mag BOE roepen. De andere spelers kunnen eventueel verder spelen voor de 2e, 3e en 4e plaats.