Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Metropolis / The City

Spelinformatie

Titel Metropolis / The City 
Auteur Tom Lehmann
Illustrator Klemens Franz
Uitgever 999 Games / Amigo
Aantal spelers 2 tot 5
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 20 minuten
Taal Nederlands / Duits
Materiaal 110 speelkaarten


Geschreven door Enrico, november 2011
 

Introductie 

In dit spel waarin de kaarten zowel als gebouwen en als betaalmiddel gebruikt worden, groeit je stad iedere ronde een beetje. Dit levert je inkomsten en overwinningspunten op. Door de kaarten slim te gebruiken maak je een goede kans om tot ereburger uitgeroepen te worden.
 
 
 
Het spelmateriaal

Spelverloop

De architectkaarten worden open op tafel neergelegd. De overige kaarten worden geschud. Iedere speler krijgt 7 kaarten, de rest wordt centraal op een gedekte stapel gelegd. Van de 7 kaarten leg je er 2 naar keuze af. 
Iedere ronde bestaat uit 3 fases: kiezen van een kaart, gebouwen bouwen en inkomsten krijgen 

Kiezen van een kaart
Alle spelers kiezen tegelijkertijd één kaart uit hun handkaarten en leggen deze gedekt voor zich neer. Wil of kun je geen kaart kiezen, dan zijn er 2 alternatieven: 

1. het uitspelen van één architectkaart
In plaats van een handkaart mag je één keer gedurende het hele spel een architectkaart kiezen. Deze leg je voor je neer. De architectkaart kost niets en levert je de rest van het spel inkomsten op.


 
De architectkaart

 
2. Passen
Als je past, dan pak je 5 kaarten van de gedekte stapel. Hiervan mag je er één houden, de andere 4 leg je op de aflegstapel. 
 

Gebouwen bouwen
Je draait de gekozen kaart om en betaalt de bouwkosten met handkaarten. De bouwkosten staan bovenaan de kaart en iedere handkaart heeft een waarde van één. In principe mag je ieder kaart bouwen, maar er zijn kaarten bij waarbij aan bepaalde voorwaarden voldaan moet zijn voor je hem mag bouwen. Sommige kaarten zorgen er op hun beurt voor dat gebouwen in de toekomst goedkoper zijn. De uitgespeelde kaarten komen allemaal open in een rijtje voor je te liggen.


 
 
Enkele kaarten met voorwaarden en kortingen


Inkomsten krijgen
Je krijgt nu inkomsten uit alle gebouwen die je tot nu toe gebouwd hebt en open voor je op tafel liggen. De inkomsten bestaan uit kaarten en punten. Het aantal kaarten dat je krijgt, is op de kaarten aangegeven in dollartekens. Het aantal punten is aangegeven in oranje sterren. 

Bij zowel de kaarten als punten kunnen de inkomsten afhankelijk zijn van symbolen (auto, fontein of winkelwagen) die op eigen kaarten of kaarten van medespelers afgebeeld zijn. Heb je meer van deze symbolen, dan nemen je inkomsten of punten ook toe.


 
Een mooi setje: per beurt 11 kaarten en 12 overwinningspunten


Na de inkomsten mag je maximaal 12 kaarten op handen hebben. Heb je teveel kaarten, dan moet je het overschot afleggen. Welke kaarten dit zijn, mag je zelf bepalen.

Het spel eindigt als minimaal één speler na de inkomstenfase 50 punten of meer heeft. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand is het aantal handkaarten doorslaggevend, waarbij in dit geval de limiet van 12 kaarten niet van toepassing is.