Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Ticket to Ride

Spelinformatie

Titel
Ticket to Ride
Auteur Alan R. Moon
Illustrator Julien Delval
Uitgever Days of Wonder
Aantal spelers 2 tot 5
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Nederlands, Engels, Duits, Frans, Koreaans
Materiaal 1 spelbord, 240 plastic treinwagons, 144 speelkaarten, 5 scoreblokjes


Geschreven door Sandra, 2004
 

Introductie 

Ticket to Ride is een treinenspel dat zich afspeelt in Amerika. Doel van het spel is de meeste punten te scoren door zoveel mogelijk plaatsen aan te doen en lange trajecten in 1 keer af te leggen.
 
 
 
 
Het spelbord
 

Spelverloop

Leg de landkaart op tafel. Elke speler krijgt 45 treinwagons in zijn eigen kleur. De scoreblokjes worden op de grote klok (= de nul) in de hoek van het spelbord gelegd. De wagons en de locomotieven worden door elkaar geschud en elke speler krijgt 4 kaarten. De overige kaarten worden op een gedekte stapel gelegd. De bovenste 5 kaarten worden op rij open ernaast gelegd.

 
 
 
De langste routekaart
 

De langste routekaart wordt aan de zijkant van het spelbord gelegd. Elke speler krijgt 3 bestemmingscoupons, die hij allemaal houdt of waaruit hij er 2 kiest. De andere wordt onder de dichte stapel met bestemmingscoupons aan de zijkant van het bord gelegd. De bestemmingscoupons blijven geheim voor je medespelers.
Om beurten mag je één van de drie mogelijke akties kiezen.

 
 
 
 
Een wagonkaart en een locomotief
 

1. Wagonkaarten nemen.
Je neemt 2 kaarten van de open of gedekte stapel in je hand. Er is geen beperking in het aantal kaarten dat je in je hand mag hebben. Pak je als eerste een locomotief van de gedekte stapel, dan mag je nog een kaart pakken. Neem je echter een locomotief uit de open rij, dan mag je slechts 1 kaart pakken. De locomotief geldt in het spel als joker. Wanneer je een kaart van de open stapel pakt, dan wordt er eerst een nieuwe kaart opengelegd, voordat je de tweede kaart pakt.

Liggen er 3 locomotieven open, dan worden alle openliggende kaarten op de aflegstapel gelegd en worden 5 nieuwe kaarten open gelegd. Is de stapel wagonkaarten op, dan wordt de aflegstapel geschud en weer herbruikt.

 
 
 
Voorbeeld spelbord: dubbele routes in verschillende kleuren
 

2. Een route claimen.
Speel zoveel kaarten van de kleur uit als nodig is om een route op het bord volledig met wagons te vullen. De kaarten die je uitspeelt, moeten altijd van dezelfde kleur zijn. Een locomotief kan als joker worden gebruikt: deze kan willekeurig ingezet worden. Bij sommige routes mag je deze kleur zelf kiezen. Deze routes kun je herkennen aan de grijze blokken (bijvoorbeeld tussen Montréal en Boston). De nieuwe route die je neerlegt, hoeft niet aan te sluiten op andere routes van jezelf. Sommige routes kunnen door twee verschillende spelers worden geclaimd. Je mag 1 route maar eenmaal claimen, ook als er twee trajecten naast elkaar liggen. De route markeer je met de treintjes van je eigen kleur. 

Met het leggen van routes scoor je direct punten: tussen 1 en 15, afhankelijk van de lengte van de route (1 tot 6 vakken). Je mag maar 1 route per beurt leggen.

 
 
 
 
Enkele bestemmingscoupons
 

3. Bestemmingcoupons nemen.
Je trekt 3 bestemmingcoupons van de stapel en moet er ten minste één behouden. Als een route kan worden gemaakt tussen de aangegeven steden, dan levert je dat aan het eind van het spel punten op. Lukt het niet om de route te maken, dan levert het strafpunten op! De bestemmingscoupons die je niet wilt houden, worden onderaan de stapel dichte bestemmingscoupons naast het bord gelegd. De bestemmingscoupons houd je geheim voor je medespelers.

Het spel gaat de laatste ronde in, als een speler nog maximaal 2 treinen beschikbaar heeft. Je scoort op 3 manieren punten: 
1) het claimen van een route op het spelbord (dit gebeurt tijdens het spel);
2) de langste route maken;
3) een verbinding maken tussen 2 steden van een bestemmingcoupon.

 
 
 
De punten voor het claimen van een route tijdens het spel
 

Voor de speler met de langste route zijn er nog 10 bonuspunten te verdienen. Heb je de route van je bestemmingcoupons compleet, dan krijg je de punten die op de coupon staan. Is de route echter niet volbracht, dan zullen deze punten in mindering worden gebracht. Nadat alle bonussen en strafpunten zijn verwerkt, is de winnaar bekend: degene met de meeste punten.