Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Tutto

Spelinformatie

Titel
Tutto
Uitgever PS Games
Aantal spelers 2 tot 10
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 6 dobbelstenen en 56 speelkaarten. Daarnaast heb je nog pen en papier nodig.


Geschreven door Enrico, december 2012
 

Introductie 

Je probeert met dobbelgeluk en een beetje tactiek zoveel mogelijk punten te behalen. Maar voor er gedobbeld wordt, komen er kaarten in het spel. Vaak beloven deze een lucratieve bonus, maar wie te veel risico neem, krijgt helemaal niets.

Spelverloop

De stapel kaarten wordt geschud en als gedekte stapel binnen handbereik gelegd. Onderling wordt bepaald wie de startspeler is en deze draait een kaart van de stapel open. Als het een rode stopkaart is, is de speelbeurt direct ten einde en scoor je geen punten. Bij iedere andere kaart mag je verder gaan met je beurt. De kaart geeft aan welk resultaat je in je beurt moet halen om een bonus te krijgen. Daarnaast kunnen er speciale opdrachten op staan.


De rode stopkaart


Je gooit nu alle dobbelstenen. Vervolgens wordt gekeken of je een geldige worp hebt. Dit is het geval als je minimaal één dobbelsteen opzij kunt leggen. Als er geen bijzondere opdracht op je kaart staat, dan zijn dit de mogelijkheden om opzij te leggen:
  • voor iedere 1 die je opzij legt, krijg je 100 punten
  • voor iedere 5 die je opzij legt, krijg je 50 punten
  • een set van 3 gelijke. Hiervoor krijg je 100 keer het aantal ogen van één van de dobbelstenen van het setje. Voor drie vijven krijg je bijvoorbeeld 500 punten. Uitzondering hierop zijn drie enen, hiervoor krijg je 1000 punten. Als je een setje opzij legt, dan krijg je niet de punten van de afzonderlijke dobbelstenen.

Heb je alle dobbelstenen opzij kunnen leggen (dit wordt een Tutto genoemd), dan krijg je bovendien de bonus die op de openliggende kaart aangegeven is. Maar deze punten zijn nog niet zeker: je moet ze aan het einde van je beurt namelijk nog steeds hebben. Na iedere geldige worp, heb je de mogelijkheid om te passen en de punten te incasseren. Doe je dit, dan worden de punten genoteerd en is de volgende speler aan de beurt.


Enkele speelkaarten: vuurwerk, klaverblad en bonus


In plaats van passen, mag je ook doorgaan met je beurt. Je gooit dan de nog niet opzij gelegde dobbelstenen en probeert hiermee wederom een geldige worp te behalen. Is dit niet gelukt, dan vervallen alle punten die je deze beurt bij elkaar gegooid hebt en eindigt je beurt. Kun je wel iets opzij leggen, dan heb je wederom de keuze om door te gaan of te stoppen, enzovoorts. Bij enkele opdrachtkaarten heb je geen keuze en moet je doorgaan tot je een Tutto gehaald hebt of een ongeldige worp gooit.

Ga je door met je beurt en heb je de vorige worp een Tutto gehaald, dan moet je voor het dobbelen een nieuwe kaart opendraaien (bij enkele opdrachtkaarten is dit niet het geval). Vervolgens mag je alle dobbelstenen opnieuw gooien. Zorg er wel voor dat je je score goed onthoudt.

Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin een speler 6.000 bij elkaar gegooid heeft. Het kan zijn dat meerdere spelers boven de 6.000 punten komen. De speler met het hoogste aantal punten wint in dit geval.