Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Tzaar

Spelinformatie

Titel
Tzaar
Auteur Kris Burm
Uitgever Smart
Aantal spelers 2
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 15 minuten
Taal Nederlands (spelregels in Engels, Duits, Frans, Nederlands, Italiaans en Spaans zijn meegeleverd in hetzelfde spelregelboek)
Materiaal 1 speelbord, 30 witte en 30 zwarte speelstukken bestaande uit 6 Tzaars, 9 Tzarra’s en 15 Totts

Geschreven door Saskia van Reeden, oktober 2009

Spelbeschrijving

Tzaar is het 6e spel van het GIPF-project, een serie abstracte tweepersoonsspellen. Sommigen zal dit misschien gruwelijk in de oren klinken, maar dan oordelen ze te snel. Tzaar is namelijk met zeer eenvoudige spelregels een toegankelijk spel met voldoende strategische ‘bite’ dat vanwege de korte spelduur al snel om revanche roept.

Iedere speler heeft 30 speelstukken in drie soorten: 6 Tzaars, 9 Tzarra’s en 15 Totts. Vergeet die merkwaardige namen maar meteen weer; er zijn slechts twee regels die je moet onthouden: ervoor zorgen dat je steeds alle drie de soorten op het bord houdt, en ervoor zorgen dat je altijd een stuk van je tegenstander kunt slaan in je eerste beurt. Want als dit niet het geval is, heb je verloren.


een spelsituatie

In een beurt kun je twee acties uitvoeren: in je eerste actie moet je altijd uit een speelstuk van je tegenstander slaan en voor je tweede beurt heb je de keuze: nogmaals slaan, jezelf versterken door een schijf van jezelf op een andere schijf van jezelf te plaatsen en tenslotte passen. Het slaan van een stuk gaat heel eenvoudig: je beweegt je speelstuk in een rechte lijn over het veld en gaat op de plek staan waar eerst een stuk van de tegenstander lag.
Welke stukken kun je slaan? Ook weer heel eenvoudig: alle stukken van de tegenstander die lager of even hoog zijn als jouw speelstuk.

Dat klinkt allemaal heel simpel en dat is het ook, maar… als je eenmaal speelt moet je op veel tegelijk letten: verzwak je jezelf niet door je al te veel te versterken? Je moet namelijk alle drie de soorten spelstukken op het bord houden en wanneer je te hoog stapelt, kun je het jezelf erg lastig maken, want alleen de bovenste schijf telt. En vooral de regel dat even hoge stapels speelstukken elkaar kunnen slaan, zorgt soms voor behoorlijk wat planning om je stapel op het bord te kunnen houden. Zo balanceer je tussen aanvallen en verdedigen en voor je het weet ben je alweer bezig op de stenen op het bord klaar te leggen voor nog een spelletje Tzaar.
Comments