Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

Ugo

Spelinformatie

Titel
UGO!
Auteur Hoekstra, Jansen, Zuidhof
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever Play this one
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 40 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 45 speelkaarten, 4 speelborden, 36 fiches, spelregels


Geschreven door Ronald, oktober 2013

Introductie 

In de wereld van UGO probeer je een machtig koninkrijk te stichten. Dat lijkt makkelijker dan gedaan. De landen die je inneemt moeten namelijk onderhouden worden door boeren. En als je geen boeren hebt, dan is je koninkrijk niet veel waard! UGO is een slagenspel, waarbij de volgorde waarin je de kaarten binnen haalt van belang is.


je koninkrijk (een spelersbordje)

Spelverloop

Iedere speler krijgt een spelersbordje, bestaande uit twee delen. Dit is zijn koninkrijk. Hierop worden de kaarten (de verschillende landerijen) verzameld. Er zijn 5 soorten landerijen (van waarde 0 tot en met 8) en op elk gebied van je koninkrijk verzamel je één soort landerijen. Er zijn 45 speelkaarten. Deze worden geschud en iedereen krijgt er 10. De overige kaarten gaan ongezien in de doos.

De speler die mag beginnen speelt één van zijn kaarten uit. De andere spelers moeten een kaart van dezelfde kleur spelen. Hebben ze deze niet, dan mag een willekeurige andere kaart gespeeld worden. De hoogst gespeelde kaart wint vervolgens de slag (dus ongeacht de kleur!). Bij een gelijke stand gaat de gevraagde kleur voor en anders de speler die als eerste deze hoogste kaart heeft gespeeld.

  

De kaarten van de slag worden per kleur gesorteerd en als stapeltjes in je koninkrijk gelegd. Eenmaal gelegde kaarten mogen niet meer worden gewijzigd. Dus als je later kaarten van dezelfde kleuren binnen haalt, komen die bovenop de eerder  behaalde kaarten te liggen. De winnaar van de slag komt uit voor de volgende slag.

Als je een slag wint met een 3, 4, 5, 6 of 7, dan verdien je daar ook boeren mee (1 of 2, zoals bovenaan de kaart is vermeld). Deze leg je op de beschikbare plaatsen op je spelersbordje. Met de 1 en de 2 kun je ook boeren winnen, maar dan door de slag te verliezen. Wordt de slag gewonnen door een andere kleur, dan win je met de 1 maar liefst 2 boeren en met de 2 win je 1 boer. Wordt de slag gewonnen door dezelfde kleur, dan verdien je met de 1 toch nog 1 boer.

  

Na 10 slagen kunnen de punten worden geteld. De bovenste kaart van elke soort geeft je score aan, mits het land door voldoende boeren is onderhouden. De eerste twee delen van je koninkrijk zijn automatisch voorzien van boeren. De laatste 3 moet je zelf voorzien van boeren. Ligt er een kaart, maar zijn er niet voldoende boeren, dan levert de kaart niets op en geeft elke ontbrekende boer maar liefst 5 strafpunten. Ligt er geen kaart, maar wel voldoende boeren, dan scoor je nog de voorgedrukte waardes. De punten worden genoteerd.

Na vier spelletjes worden de punten opgeteld en is de winnaar bekend. Bij een gelijke stand speel je gewoon nog een keer.