Hoofdmenu‎ > ‎Spellen‎ > ‎Spelbeschrijvingen‎ > ‎

ZooSim

 

Spelinformatie

Titel
ZooSim
Illustrator Czarne
Uitgever Cwali
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 45 minuten
Taal Nederlands, Engels, Duits, Frans
Materiaal 25 dierentuintegels, 35 houten bezoekers, 35 houten munten, 4 huisjes, 4 starttegels, 1 vlaggemast, 4 vlaggen

 

Geschreven door Ronald, 2004 (update Enrico, september 2011)
 

Introductie 

Als dierentuinmanager bouw je aan je dierentuin. Maak gebieden voor de meest attractieve dieren, zodat je de meeste bezoekers in je dierentuin krijgt.
 
 

een spelsituatie

 

Spelverloop

De dierentuintegels worden geschud en op een stapel gelegd. Elke speler krijgt een huisje met een starttegel en de bijbehorende vlag wordt aan de vlaggenmast gelegd. Elke speler krijgt 8 muntjes.
 
 
Het spel wordt gespeeld in 5 rondes. In elke ronde worden een aantal dierentuintegels geveild. Alle spelers bieden tegelijk een aantal muntjes in hun hand. De speler met het hoogste bod, wint de veiling. Hij betaalt het bod, de rest krijgt zijn geld terug. In het geval van een gelijke stand, dan gaat de speler voor wiens vlag het hoogste aan de vlaggenmast waait. Deze vlag wordt direct weer helemaal naar onderen geplaatst. De gekochte dierentuintegels leggen de spelers aan in hun dierentuin en daarmee trekken ze bezoekers. Aan het eind van elke ronde leveren deze bezoekers punten. Tevens ontvangen de spelers nieuwe muntjes gelijk aan het aantal dierentuintegels in hun dierentuin.
 
 
 

drie dierentuintegels die hieronder aan elkaar worden gekoppeld  

 
 
De dierentuintegels moeten zo worden aangelegd dat de wegen altijd aansluiten. De dierentuintegels zijn altijd in twee stukken verdeeld, vergelijkbaar met dominostenen. Als twee stukken van dezelfde kleur aan elkaar grenzen, dan vormen ze één attractie (ongeacht of ze gescheiden zijn door een weg). De hoeveelheid sterren in een attractie is van belang. Als er één speler is met een bepaalde attractie, dan trekt hij 1 bezoeker. Zijn er meerdere spelers met eenzelfde attractie, dan trekt de grootste attractie 2 bezoekers en de op één na grootste trekt 1 bezoeker. Bij een gelijke stand gaat een nieuwere attractie vóór. Naast de 5 verschillende dierenattracties gelden ook de bomen als een attractie, maar deze hoeven niet aan elkaar te grenzen. En voor elk rondje van wegen dat je in je dierentuin weet te bouwen, krijg je ook een vaste bezoeker. Deze raak je niet meer kwijt (waar is de uitgang ook alweer ?).
 
  
twee aangrenzende rode attracties (6 sterren) / een rondje van wegen
 
 
Aan het eind van elke ronde leveren de bezoekers punten op. In de eerste ronde 1 punt per bezoeker. In de tweede ronde 2 punten per bezoeker, enzovoort, tot in de vijfde ronde 5 punten per bezoeker. De speler met het hoogste puntentotaal wint het spel.