Ducosim 

20-01-2024

Ducosim Winterbeurs 2024


Geschreven door Ronald, januari 2024

Op zaterdag 20 januari 2024 was het weer tijd voor een Ducosim beurs in de Flint in Amersfoort.

Bij aankomst om even voor 10 uur stond er al een rijtje wachtenden voor de beurs en niet lang na de opening stroomden de tafeltjes al snel vol.  Veel spelontwerpers en prototypes lagen klaar om aan het bezoek getoond te worden. Zo kon ik direct aanschuiven bij het spel Grachtenpand. Over enige tijd zal dit via Kickstarter worden aangeboden.

De (Engelsprekende) auteur woont in Amsterdam en is erg gecharmeerd van de vorm van de grachtenpanden. En daar heeft hij een spel van gemaakt. Er zijn 3 stapels kaarten (voordeuren, verdiepingen en daken). Je begint het spel met van elke stapel 1 kaart. Iedereen speelt in dit spel tegelijk. Je trekt een kaart van een stapel naar keuze en legt een van deze kaarten voor je neer. Een huis begint altijd met een voordeur. Daarop kun je verschillende verdiepingen bouwen en ten slotte kan er een dak op. Je kunt verschillende gebouwen naast elkaar bouwen. Als je 1 kaart hebt aangebouwd, geef je de rest van de kaarten aan de speler links van je. Dit gaat net zolang door, totdat iemand 4 daken heeft gebouwd. Dan kunnen er punten worden gescoord. De deuren en de daken kunnen punten opleveren, mits aan de voorwaarden op de kaarten is voldaan.  Daarop kan bijvoorbeeld staan hoeveel katten of duiven er zichtbaar moeten zijn en hoe hoog het gebouw mag/moet zijn. Verder leveren bloemen op de verdiepingen ook punten op. Tot slot zijn er nog 4 bonuspunten voor de speler die het grootste aaneengesloten gebied van bouwdelen van dezelfde kleur heeft.

Het spelletje speelt lekker vlot met toch wat aardige beslissingsmomenten. Verder niet heel hoogdravend, maar voldoet prima aan het verwachtingspatroon. Ik schuif graag nog eens aan bij dit spel ontworpen door een naamgenoot. 

Daarna kon ik aanschuiven bij Balloon Pop. In dit spel verkrijgen de spelers elke beurt een rijtje van 4 ballonnen (gekleurde dobbelstenen). Deze moeten horizontaal of vertikaal onderaan het spelerbordje worden gelegd, waarna deze naar boven stijgen. Als je nu 4 of meer aaneengesloten ballonnen van dezelfde kleur hebt of 2 of meer ballonnen met een ster, kun je deze "poppen" en daarmee punten scoren. De ballonnen verdwijnen van je bord en de overige balloonnen stijgen weer, waardoor je wellicht nog meer kunt poppen. 

Elke speler heeft een setje kaarten, genummerd 1 tot en met 10. Behalve de waarde, staat er ook op of de ballonnen horizontaal of vertikaal (of naar keuze) moeten worden gelegd. Bij de lagere waardes, mag je zelfs nog ballonnen uit het rijtje verwijderen. Wij speelden de variant, dat iedereen tegelijk een kaart speelt. De speler met de hoogste waarde, mag vervolgens als eerste een rijtje ballonnen kiezen. Je kunt er ook voor kiezen om de kaarten om beurten te spelen, wat effect heeft op de tactische keuzes. 

Er zijn ook nog witte ballonnen, die als joker fungeren. Ze zorgen er echter ook voor dat je verplicht bent om te poppen, als je dat kunt. Na 8 rondes is het spel afgelopen en kunnen de punten worden geteld. Je scoort nog bonuspunten voor lege kolommen en lege rijen (in de bovenste drie op je spelbord). Het idee van het spel is leuk. Het duurde echter wat te kort (waarom niet alle 10 de kaarten spelen?) en het scorebordje was erg onhandig. We eindigden met 3 van de 4 spelers met dezelfde score, wat niet direct echt positief was. Ergens wringt er iets.

Er was een plekje voor me vrij gehouden bij Comet. Een spel dat HOT games binnen afzienbare tijd in het Nederlands gaat uitbrengen. In dit spel probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen door dinosaurussen in veiligheid te brengen (in een grot) ter bescherming tegen de naderende komeet. Er is een langwerpig spelbord met aan de bovenzijde de grot en verdeeld in zeshoekige velden met verschillende terreinsoorten. Daarnaast is er een grote hoeveelheid dinosauruskaarten. Op deze kaarten staat, naast een mooie afbeelding, de plek waar deze dino uit een ei komt, hoeveel punten deze kan opleveren en wat de bijzondere eigenschap is. In je beurt kun je 1 actie doen: 1) een ei uit laten komen 2) dinosaurussen verplaatsen 3) uitrusten. 

Je laat een ei uitkomen door een dino-kaart uit te spelen en een van je drie dino-stenen op de bijbehorende plaats op het spelbord te zetten. Is deze bezet, dan mag je op een hoger nummer gaan staan, dan nog verder van de grot verwijderd is.

Je kunt ook een dino-kaart uitspelen voor de 2 terreinsoorten die er op staan. Eventueel mag je een dino-kaart met een joker-symbool bijvoegen. Je mag zoveel stappen zetten met je dino's op het bord als het aantal symbolen dat je hebt gespeeld. Je verplaatst naar een aangrenzend terrein van dezelfde soort. Je mag echter ook springen over aangrenzende dino's. Daar moet je handig gebruik van maken. Als de dino de grot bereikt, krijg je je dino-steen weer terug en komt de kaart naast je bord te liggen. Je hebt nu de beschikking over de speciale eigenschap en de punten zijn binnengehaald. De eigenschap kun je eenmalig gebruiken, totdat je weer hebt gerust.

Als je voor uitrusten kiest, dan mag je je hand weer aanvullen met nieuwe kaarten en al je gebruikte kaarten kun je weer actief maken. 

In het begin van het spel was het even aftasten. Ga je voor de grote dino's, die lange afstanden moeten afleggen, maar ook veel punten opleveren? Of ga je voor de wat kleinere dino's, die dicht bij de grot beginnen, maar weinig punten waard zijn? Of zoek je de juiste eigenschappen uit, die bijvoorbeeld je handlimiet verhogen?  Gebruik je een kaart om te verplaatsen of wil je deze dino gaan redden? Zodra het einde van de stapel kaarten bijna is bereikt, kan er niet meer worden gerust. Iedereen mag nog eenmaal zijn handkaarten aanvullen of zijn kaarten activeren en dan worden de handen nog leeg gespeeld.

Het spel is me prima bevallen. Dat ik uiteindelijk gewonnen bleek te hebben, hielp daar natuurlijk wel bij. Een lekker pittig spel, waar je een uurtje mee bezig bent. Eenvoudige spelregels en een hoop combo-mogelijkheden met de verschillende dino-kaarten. Houd deze in de gaten.

Halverweg de beurs was het tijd voor de jaarlijkse bordspellenveiling. Leden van Ducosim hadden zo'n 160 kavels aangeleverd. Deze werden in een goed tempo geveild. Sommige spellen gingen voor een laag prijsje weg, terwijl andere ruim boven de 100 euro kwamen, zoals Europa Universalis en Gloomhaven. Ik had interesse in elke spellen, maar daar was meer interesse voor, waardoor de prijs hoger ging dan ik in gedachten had.