Zuiderspel 2024 verslag Ronald

Zuiderspel 2024


Geschreven door Ronald Hoekstra

Het was weer tijd voor Zuiderspel. Twee weken heftige griep achter de rug, dus dit jaar maar één dagje naar de beurs. Bij aankomst bleek er zelfs al een rij tot ruim buiten te staan. Een goed teken. Toen de beurs open ging, was de rij al snel opgelost. Voor de kassa stond geen rij, dus kaartjes halen was geen probleem, maar daardoor moest je wel je plaats in de rij verlaten.

De beursindeling was weer herkenbaar. Ruim opgezet, alle bekende uitgevers waren aanwezig met ruim voldoende tafels. Daarnaast voldoende winkels om je aankopen te doen. De akoestiek in de grote hal leek anders dan voorgaande jaren. Het was er erg rumoerig. Dat viel echt op als je naar de andere hal ging.

MLEM

We konden direct aanschuiven bij MLEM. Zelf had ik het al eens gespeeld, maar de anderen hadden nog een uitleg nodig. Je reist gezamenlijk met je katstronauten (?) door de ruimte. Om beurten zijn de spelers kapitein van het ruimteschip en alle andere spelers sturen een van hun katten mee. De kapitein rolt alle dobbelstenen en bepaalt welke gebruikt worden om te verplaatsen. Op de locatie van het ruimteschip staat aangegeven welke dobbelstenen gebruikt mogen worden en welke waarde de turbo's hebben. De gebruikte dobbelstenen worden afgelegd, behalve als dit turbo's zijn. Die mogen opnieuw worden gebruikt. Na elke verplaatsing mogen de katten besluiten uit te stappen op de aangrenzende manen of planeten, die punten opleveren. Hoe verder je mee reist, hoe meer punten dat op kan leveren. Het kan echter zijn dat het ruimteschip neerstort, omdat de geworpen dobbelstenen geen van de te gebruiken waardes tonen. Elke kat heeft verder nog een bepaalde eigenschap, die tijdens de reis gebruikt kan worden. Zodra iemand al zijn katten heeft afgeleverd, of als het ruimteschip 11 keer is neergestort, eindigt het spel. Een alleraardigst luchtig spelletje. Het verschil in punten tussen de verschillende planeten en manen is echter niet heel groot en het gokken op een volgende locatie wordt niet echt aangemoedigd. Omdat het spel stopt als iemand al zijn katten heeft afgeleverd, wil je daar ook niet bij achterblijven. Dat is wel een minpuntje. In de Nederlandse spelregels staat mogelijk een vertaalfoutje. Daarin staat dat het spel direct stopt als iemand zijn laatste kat aflevert. In de Engelse regels staat dat de laatste vlucht nog wel wordt afgemaakt. Dat lijkt ook logischer.

Alarun

Na MLEM konden we eigenlijk direct aanschuiven bij Alarun. Een kaartspel, waarin de spelers druïden zijn. Je probeert de juiste ingrediënten te verzamelen om zoveel mogelijk punten te scoren. Uiteindelijk bouwt iedereen een vierkant van 5 bij 5 van kaartjes. Elke ronde heb je 3 kaartjes op handen. Je mag een van je kaarten ruilen met een van de 3 kaartjes uit de voorraad. Dit gaat net zolang door, totdat iemand past. Dan mogen de andere spelers nog eenmaal ruilen en moeten de 3 kaartjes worden aangelegd. Iedereen krijgt weer 3 nieuwe kaartjes en er komen weer 3 nieuwe in de voorraad. Na 6 rondes kunnen punten worden geteld. Een aardig spelletje voor een keer, maar het liet niet direct een diepe indruk achter.

Redwood

De tafel bij Redwood kwam vrij en het zag er interessant genoeg uit om te proberen. Helaas was er maar één uitlegger die het spel kende en deze was nog even elders bezig. Na een minuut of 10 kregen we dan toch de uitleg. De spelers zijn fotografen die in een natuurgebied 5 foto's gaan maken. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk verschillende dieren en planten te fotograferen, maar ook rekening te houden met andere eisen, zoals de achtergrond van de foto en de stand van de zon. Elke beurt kies je een verplaatsingsstrook uit de voorraad (of bij een andere speler vandaan, die daarvoor een punt verdient). Verder kies je welke lens je op je camera wilt plaatsen (groothoek of juist voor ver weg). De verplaatsingsstrook klik je vast op je fotograaf en je verplaatst daarmee je fotograaf. Daarna klik je de lens op (de camera van) je fotograaf en bepaal je hoe je je foto wilt maken. Je mag uiteraard geen andere fotografen op je foto zetten en je probeert ook je doel in het focuspunt van je camera te krijgen. De richting waarin je de foto maakt, bepaalt de achtergrond van je foto. De achtergrond bepaalt dan weer hoeveel objecten je op je foto kunt/wilt krijgen. Het blijkt een alleraardigst origineel puzzelspel, met enkele kleine mogelijkheden om je tegenspelers dwars te zitten. Naarmate het spel vordert leer je steeds beter in te schatten hoe de verplaatsingsstroken en cameralenzen werken.

Diced Veggies

In dit spel maak je diverse recepten met behulp van dobbelstenen die ingrediënten voorstellen. Elke beurt mag je eenmaal hakken met een "hakmes". Daarbij haal je enkele dobbelstenen uit de voorraad, die maximaal een waarde van 10 totaal hebben. Vervolgens mag je een van je recepten maken. Op de recepten staan de benodigde ingrediënten vermeld. Deze dobbelstenen dien je dan in te leveren. Aan het recept kun je een bonuskaart toevoegen om meer punten te scoren. Vaak zijn nu de waardes van de ingrediënten ook van belang. Daarna mag je een nieuwe recept- of bonuskaart pakken. Je mag er maximaal 2 van elk in voorraad hebben. Als je moet gaan hakken en er ontbreekt een ingrediënt in de voorraad, dan mag je (indien gewenst), alle gebruikte dobbelstenen tezamen met de voorraad opnieuw werpen en een nieuwe voorraad vormen.  Ik had iets meer verwacht van het spel. Het is een leuk tussendoortje, waar iedereen zo aan kan deel nemen, maar de geluksfactor is best aanwezig.

Op zondag 17 maart 2024 werd ook (zoals gebruikelijk) weer het NK Carcassonne georganiseerd tijdens Zuiderspel. Maar liefst 109 deelnemers hadden hun weg naar het toernooi gevonden. Na 3 voorrondes met het basisspel, waren de 16 finalisten bekend. Zij speelden telkens 1 tegen 1 een afvaltoernooi. Uiteindelijk wist John vd Hulst het toernooi op zijn naam te schrijven. In de finale versloeg hij Iwan.

Echoes of Emperors

Het spel Echoes of Emperors werd gedemonstreerd. In mei 2024 zal dit spel via Kickstarter worden aangeboden. Het betreft een twee speler strategisch spel, met ook mogelijkheden om het met 4 spelers te spelen. Er is nu keuze uit 4 volkeren, die elk unieke vaardigheden hebben (Schotten, Mongolen, Noormannen en Byzantiërs). Het is de bedoeling in de toekomst meer volkeren uit te brengen. Elk volk heeft een eigen stapel kaarten met bijvoorbeeld technologie, upgrades van eenheden, actie en re-actie kaarten en gebeurtenissen. De verschillende eenheden verplaatsen op manieren enigszins vergelijkbaar met schaakstukken. Elke beurt mag je echter al je eenheden verplaatsen. Verder kun je kampen en barakken bouwen. Helaas was er geen tijd meer om het spel uit te proberen, maar het zag er zeker interessant uit.

Meer info.

Uiteindelijk blijken er gedurende het weekend 2.886 bezoekers geweest te zijn. Een nieuw record. Toch voelde de beurs niet voller dan andere jaren. De gemoedelijke sfeer bleef gelukkig behouden. Een compliment aan alle vrijwilligers die deze beurs mogelijk hebben gemaakt.