MicroMacro CrimeCity

Spelinformatie

Titel MicroMacro CrimeCity
Auteur Johannes Sich
Illustrator
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 1-4 spelers
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 15-45 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 1 grote stadskaart, 120 kaarten, 16 enveloppen, 1 vergrootglas

Geschreven door Ronald, maart 2021

Introductie

Op de grote landkaart speelt zich het stadsleven af. De spelers moeten gezamenlijk 16 misdaden oplossen die op de kaart zijn te vinden. Je vindt niet alleen de plaats van de misdaad, maar je ziet ook wat het slachtoffer daarvoor heeft gedaan en wat de dader daarna heeft gedaan.

Spelverloop

In het spel zitten 16 misdaden van verschillende moeilijkheidsgraden (1 tot 5 sterren). De makkelijke misdaden zijn bedoeld om het spel en de stad te leren kennen. Pak de envelop van de misdaad die je wilt gaan oplossen en pak het eerste kaartje. Daarop staat de omschrijving van de zaak en een afbeelding van het slachtoffer. Op het volgende kaartje staat de opdracht. Vaak begint deze met iets als "Vind het slachtoffer".

Met z'n allen ga je nu op zoek naar het slachtoffer. Vaak is er wel een aanwijzing waar op de kaart je het slachtoffer kunt vinden, bijvoorbeeld in het park in het noord-oosten van de stad. Als je het slachtoffer hebt gevonden, draai je het kaartje om en krijg je een toelichting en soms een hint. Op het volgende kaartje staat nu de volgende opdracht, bijvoorbeeld "Is er een verdachte in de buurt?".

Zo loop je de kaartjes door en los je uiteindelijk de misdaad op. De misdaden worden steeds lastiger en uitgebreider. En als je het dan toch te eenvoudig blijkt te vinden, kun je natuurlijk ook alleen het eerste kaartje nemen en dan zelf zonder de andere kaartjes de hele misdaad proberen op te lossen.

Waardering

MicroMacro CrimeCity schittert door de eenvoud. Wat leuk dat je personen door de tijd kunt volgen! Je begint bij de misdaadlocatie. Van daaruit volg je niet alleen de dader naar zijn huidige locatie, je zoekt ook terug waar het slachtoffer vandaan is gekomen, wie hij daar heeft ontmoet, wat die persoon gedaan heeft, wat de dader deed voordat hij zijn misdaad pleegde en ga zo maar door. Na elke misdaad wil je meteen de volgende oplossen. Is het echt een spel? Het is meer een zoekpuzzel, waar je met elkaar aan kunt werken. Het verhaal achter sommige misdaden is soms wel wat dun, maar dat mag de pret niet drukken. Aanrader.

Opmerkingen

  • De misdaden zijn leuk afwisselend. Soms kun je twee sporen tegelijk onderzoeken, zodat de deelnemers elk een andere kant opgaan. Wat ook leuk gedaan is, is dat de personen met verschillende vervoermiddelen door de stad gaan. Je kunt de taxi's volgen of de verschillende metrolijnen.

  • De misdaden zijn vooral moorden en dus niet echt geschikt voor jonge kinderen.

  • Vier spelers is wel echt het maximum, anders wordt het veel te druk rond de kaart. Niet iedereen kan de tekeningen even goed zien, omdat de details soms best wel klein zijn. Gelukkig is er een loep bijgevoegd. Of maak anders een foto met je telefoon en zoom in op het gedeelte van de tekening dat je wilt onderzoeken.

  • Je leert vanzelf de stad beter kennen. Dat is wel leuk om mee te maken.

  • Je kunt het spel ook op afstand spelen met anderen, mits zij een eigen exemplaar hebben. Maak een videoverbinding en zoek allebei op de eigen kaart naar aanwijzingen. Zo kun je tips met elkaar uitwisselen en er een beetje een strijd van maken, wie als eerste iets vindt. Laat 1 speler de kaartjes onder zijn hoede nemen, zodat er niet vooruit wordt gewerkt.

  • Het spelbord is een landkaart. Zo wordt deze ook opgevouwen en dat is enigszins kwetsbaar. Houd daar rekening mee.

  • Wat doe je met het spel als je het hebt uitgespeeld? Er wordt geen spelmateriaal beschadigd, dus je kunt het weggeven of doorverkopen. Je kunt natuurlijk ook de stadskaart inlijsten en aan de muur hangen.

  • Op het eerste gezicht lijkt het een vrolijke stad. Als je het spel uitgespeeld hebt, merk je pas hoeveel misdaden er in deze stad worden gepleegd.

  • Om de complexe misdaden wat overzichtelijker te houden, kun je doorzichtige fiches gebruiken om zo het spoor makkelijker te volgen.

  • Het spel heeft Spiel des Jahres 2021 gewonnen.

  • Het spel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 (Kenners).