Cahoots

Spelinformatie

Titel Cahoots

Auteur Ken Gruhl

Illustrator Irina Pechenkina

Uitgever White Goblin Games

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd 8+

Speelduur 30 minuten

Taal o.a. Nederlands

Materiaal 56 nummerkaarten, 54 opdrachtkaarten

Geschreven door Ronald, juni 2021

Introductie

In Cahoots proberen de spelers gezamelijk alle opdrachten te vervullen, voordat iemand geen geldige beurt meer kan uitvoeren. Dat kan zijn, omdat hij geen kaarten meer heeft of dat hij geen enkele van zijn kaarten kan spelen.

Spelverloop

Voordat het spel begint, bepalen de spelers op welk niveau ze spelen (van beginner tot expert). Afhankelijk van dit niveau moeten ze gezamenlijk een bepaald aantal opdrachtkaarten zien te vervullen. Er wordt een gesloten stapel gevormd van deze opdrachtkaarten. De rest kan de doos in. Van de opdrachtkaarten worden er 4 open gelegd.

De nummerkaarten worden geschud. Elke speler krijgt er 4 en er worden er 4 open gelegd. Er zijn vier kleuren nummerkaarten, van 1 tot 7 genummerd en elke kaart komt tweemaal voor. Voordat het spel begint, controleer je alvast of je toevallig al een of meer opdrachten hebt vervuld.

Om beurten moeten de spelers een kaart spelen op een van de stapels nummerkaarten. Je mag alleen een kaart spelen als de kleur of het nummer overeen komt (zoals bijvoorbeeld bij het spel Uno).

LET OP: De spelregels zijn hierover niet duidelijk. In de spelregels staat: " Iedere speler moet tijdens zijn beurt een kaart uit zijn hand spelen. Deze kaart legt de speler op één van de vier kaarten op tafel. De kaart moet dezelfde kleur en/of hetzelfde getal hebben als één van de vier kaarten die op tafel liggen." Dat zou betekenen dat je een roze kaart op een van de vier stapels mag spelen als er ergens maar een roze ligt (in plaats van op de roze kaart). Dat maakt het spel aanzienlijk eenvoudiger.

4 opdrachtkaarten

Na het spelen van de kaart, controleer je of een of meer opdrachten zijn vervuld. Deze worden op een aparte stapel gelegd en van de stapel opdrachtkaarten worden er nieuwe neergelegd. Daarna trek je een nieuwe nummerkaart van de stapel.

Paars, groen, oranje, roze

Om een opdracht te vervullen, moeten er in ieder geval kaarten van de genoemde kleuren liggen. Dit is een belangrijke regel, want anders kunnen slimmeriken bij de hiernaast getoonde kaarten zeggen dat deze zijn geslaagd als er geen kaarten van de aangegeven kleuren liggen. Immers: 0 = 0 en ook 0 = 1/2 x 0.

Communicatie

De moeilijkheid van het spel zit ook in de beperkte communicatie. De spelers mogen namelijk niets zeggen over de kleuren en getallen in hun hand. Wel mogen ze aangeven dat ze op een bepaalde stapel willen gaan spelen of een kans hebben aan een opdracht te voldoen.

Einde van het spel

Het spel kan op twee manieren eindigen:

1) Een speler kan geen kaart spelen. Dit kan zijn, omdat hij geen kaarten meer heeft (de stapel nummerkaarten was op en hij heeft al zijn handkaarten uitgespeeld) of omdat hij geen enkele van zijn handkaarten uit kan spelen (hij heeft de verkeerde kleuren en/of getallen). De spelers hebben het spel nu verloren.

2) De laatste opdracht is vervuld. De spelers hebben het spel gewonnen.

Waardering

Dit is een spel dat liefhebbers van The Mind en The Game zeker zal aanspreken. Samenwerken met beperkte communicatie. Zeker op de hogere niveaus moet je goed plannen om het spel winnend te kunnen afsluiten. De spelregels zijn erg simpel en snel uitgelegd. En als het net niet gelukt is, wil je zeker nog een rondje. Het spel heeft voldoende lengte. In het begin denk je soms dat het gemakkelijk gaat lukken, maar ineens komen niet de gewenste kaarten naar voren en raakt de stapel snel leeg. Erg leuk!

Opmerkingen Ronald

  • De kleuren van de kaarten zijn niet echt handig gekozen. Gelukkig staan er afbeeldingen op, zodat je ze kunt onderscheiden. De kleuren liggen niet alleen dicht bij elkaar, maar zijn ook niet echt duidelijk. Oranje lijkt afhankelijk van het licht op bruin en roze gaat erg richting paars.

  • De getallen staan alleen linksboven op de kaarten. Niet iedereen waaiert zijn kaarten dezelfde kant op en sommige spelers vinden het erg storend dat de getallen niet ook rechtsboven zijn. Daar kan eenvoudig rekening mee geworden bij het ontwerp van de kaarten.

  • De onduidelijke spelregel over het plaatsen van kaarten is erg jammer. Dat maakt of breekt het spel.

Sommige teksten kunnen mogelijk tot discussie leiden. Zo is er de opdracht: " Alle kaarten zijn groen of oranje" Betekent dat dan dat er vier groene of vier oranje moeten liggen? Of mag je bijvoorbeeld ook 3 groene en 1 oranje. De auteur van het spel heeft bevestigd dat deze laatste interpretatie de juiste is. Gelukkig maar, want dat is iets eenvoudiger.

Ook de tekst "Geen enkele kaart heeft dezelfde kleur" voelt voor mij niet juist, hoewel hij niet verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Dan liever iets als "Alle kaarten hebben een verschillende kleur".