Afrika

Spelinformatie

Titel Afrika

Auteur Reiner Knizia

Illustrator Franz Vohwinkel

Uitgever 999Games (oorspronkelijke uitgave: Goldsieber)

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 60 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 1 speelbord, 96 ronde ontdekkingsfiches, 20 basiskampen, 10 ontdekkingsreizigers in 5 kleuren, 5 overzichtstabellen in de 5 kleuren, 5 puntenfiches "50", 1 bonusfiche "+3", 1 speloverzicht

Geschreven door Jeroen, 2001 (update door Sandra, november 2012)

Introductie

Je bent ontdekkingsreiziger in Africa en gaat op zoek naar bijzondere schatten. Tijdens je zoektocht ontmoet je nomadenstammen en ook vind je handelswaren zoals goud en edelstenen Alle zaken die je tegenkomt tijdens je reis kunnen je punten opleveren. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzamelt, wint.

Het spelbord

De ontdekkingsfiches worden allemaal met de bedrukte kant naar beneden door elkaar gehusseld en op het speelbord gelegd. De 5 velden waarin een stadje is getekend blijven leeg. Dit zijn de startvelden van de spelers. 10 basiskampen gaan als algemene voorraad in de cirkel met het grote monument, dat zich in de rechterbovenhoek van het speelbord bevindt. Elke speler krijgt daarnaast 2 basiskampen en legt deze voor zich neer. Het fiche met "+3" wordt ook in de cirkel met de basiskampen gelegd. Het puntenfiche met waarde 50 wordt naast het bord gelegd. Elke speler kiest een kleur en pakt de overzichtstabel in de betreffende kleur. De eerste ontdekkingsreiziger in zijn kleur komt als telfiguur op het telspoor bij veld 0, de andere ontdekkingsreiziger komt in één van de startsteden.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is kiest elke beurt tussen 2 acties.

  1. De ontdekkingsreiziger over grote afstand verplaatsen zonder dat hij ontdekkingsfiches omdraait

  2. De ontdekkingsreiziger 2 vakjes verplaatsen.


De ontdekkingsreiziger over grote afstand verplaatsen.

Dit is soms een handige zet als je in jouw gebied weinig meer te ontdekken hebt. Je verplaatst je ontdekkingsreiziger naar een willekeurig vrij veld op het bord. Je mag geen fiches omdraaien en kan dus ook geen punten verzamelen in deze beurt.


De ontdekkingsreiziger 2 vakjes verplaatsen.

Je mag 1 stapje verzetten en dan zo mogelijk een aangrenzend fiche omdraaien en de bijbehorende aktie uitvoeren. Vervolgens mag je opnieuw een stapje verzetten en een fiche omdraaien. Eventueel verdiende punten worden direkt bijgeteld op het scorespoor. Er zijn 5 verschillende soorten ontdekkingsfiches in het spel: goud en edelstenen, kunstschatten, dieren, nomadenvolken, monumenten.

Goud en edelstenen

Draai je een fiche om met goud of edelstenen erop dan krijg je direkt één of twee punten, overeenkomstig het aantal symbolen op het fiche. Het fiche blijft liggen op het speelbord.


Kunstschatten

Draai je een fiche om met een kunstschat erop, dan neem je die meteen van het bord. De kunstschatten worden pas waardevol als je er meer met hetzelfde symbool hebt. Je legt de kunstschat open voor je neer of je ruilt deze met je medespeler. Als je wilt ruilen dan ruil je alle kunstschatten met hetzelfde symbool tegen een gelijk aantal kunstschatten van jezelf. Een bestaande verzameling mag je namelijk niet openbreken. De kunstschatten geven pas punten aan het einde van het spel.


Dieren

Draai je een fiche om met een dier erop dan mag je kiezen of je dat fiche wil verplaatsen. Kun je het fiche op een leeg veld naast één of meer fiches met hetzelfde dier leggen dan levert dat meer punten op. Je krijgt 1 punt voor het omgedraaide fiche en 1 punt extra voor alle aangrenzende fiches met hetzelfde dier erop.


Nomaden

Draai je een fiche om met een nomadenvolk erop dan mag je dit fiche ook verplaatsen. Nomaden zijn nogal op zichzelf en willen graag de ruimte hebben. Hoe meer lege velden je aangrenzend aan dit fiche hebt hoe meer punten dit oplevert: Je krijgt 1 punt voor elk leeg veld dat direkt aan jouw nomade grenst.


Monument

Draai je een fiche om met een monument erop, dan krijg je meteen een basiskamp uit de algemene voorraad. Zodra het laatste monument is opengedraaid eindigt het spel. De speler die dit laatste fiche heeft omgedraaid krijgt er 3 punten bij en legt om dit aan te tonen de fiche met +3 erop voor zich neer.


Fiche verplaatsen

Naast het verkennen en daarbij fiches opendraaien mag je ook kiezen om reeds open liggende fiches te verplaatsen. Je krijgt dan niet het volle aantal punten, maar het verschil in punten tussen de plek waar het fiche vandaan kwam en waar je het neerlegt.

Basiskamp oprichten

Staat je onderzoeker op een vrij veld, dan mag je op die plaats een basiskamp oprichten. Je legt daarvoor een basiskamp uit je eigen voorraad op het veld waar je staat. Alle aangrenzende openliggende fiches leveren 1 punt op, behalve de fiches met goud en edelstenen. De fiches blijven gewoon op het speelbord liggen. Je kan er ook voor kiezen om niet de punten van de omliggende fiches te nemen, maar de aangrenzende fiches met goud en edelstenen in je voorraad te leggen. De speler die aan het einde van het spel de meeste goud- en edelsteenfiches heeft krijgt daarvoor bonuspunten.


Het spel eindigt meteen zodra het laatste monument is opengedraaid. Dan vindt de puntentelling plaats van de kunstschatten en het goud en de edelstenen. Hoe meer dezelfde kunstschatten je hebt, hoe meer punten dat oplevert. Je telfiguur verzet je overeenkomstig op het telspoor. De speler met de meeste goudklompjes krijgt 10 punten, de speler die daarna het meeste goud heeft krijgt 6 punten. Hetzelfde gebeurt met de edelstenen. Degene die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

Waardering

In tegenstelling tot de meeste andere spellen van Reiner Knizia vind ik dit spel niet zo geweldig. Waar hij meestal sterk tactische spellen maakt waarbij je als speler vele keuzemogelijkheden hebt is dit een spel waarbij het lot bepaalt wat je moet doen. Het is laagdrempelig, ziet er leuk uit, en ter afwisseling is het leuk om een spel te spelen met een hoge geluksfactor. Voldoende

Opmerking Jeroen

Het is niet veel anders dan een beetje rondlopen op het bord, een fiche omdraaien, en kijken waar deze het beste neergelegd kan worden. Echt veel invloed kun je zelf niet uitoefenen, aangezien er meestal maar 1 plek is waar je fiche het meeste punten oplevert. Ondanks deze kritiekpunten is het een spel dat ik toch leuk vind om zo af en toe te spelen.

De doos is fors vanwege het grote speelbord dat erin moest passen: 26½x34x7 cm. De doos had iets minder dik kunnen zijn, maar dit is nou eenmaal het standaard formaat van Goldsieber, waar 999Games het spel van overgenomen heeft. Opmerkelijk is dat de olifant op de Duitse doos een Indische olifant staat, waar op de Nederlandse doos gekozen is voor de Afrikaanse olifant.

Opmerking Monique

Afrika is voor mij één van de toppers van 2001. Het spel is eenvoudig te begrijpen en kent naast wat gelukselementen toch voldoende mogelijkheden om je taktisch inzicht te gebruiken. Reiner Knizia heeft zijn spelidee gecombineerd met het tekentalent van Franz Vohwinkel en het resultaat is een grafisch mooi vormgegeven spel. Waar je in het begin op moet letten zijn de ruilmogelijkheden met je kunstschatten en daarnaast moet je vooral niet vergeten om basiskampen te plaatsen. Omdat je die voor danwel punten danwel goud en edelstenen kunt gebruiken zijn die vooral in het meer taktische spel van belang. Ben je met wat jongere spelers kun je het spel zelfs vereenvoudigd spelen en ook is er aan gedacht om het spel voor 2 spelers interessant genoeg te houden.

Strategie

Het enige waar je als speler wel op moet letten is dat je niet 'doodloopt' op het bord door op een plek uit te komen waar het bord al is leeggehaald. Verder moet je ook opletten dat je je basiskampen op de juiste plaatsen opricht. Aangezien je van puur geluk afhankelijk bent of je nog meer basiskampen vindt moet je hier soms erg zuinig mee omgaan.