Guillotine

Spelinformatie

Titel Guillotine

Auteur Paul Peterson

Illustrator Quinton Hoover & Mike Raaber

Uitgever PS Games / Wizards of the Coast

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 12 jaar

Speelduur 45 minuten

Taal Nederlands / Engels

Materiaal 50 kaarten met edellieden, 60 actiekaarten, 1 guillotine

Geschreven door Ronald, 1999

Introductie

Om beurten spelen de spelers beul en hakken de voorste in de rij edelen de kop af. Door het uitspelen van actiekaarten kan de rijvolgorde worden aangepast. De spelers proberen op deze manier de meest waardevolle koppen in het bezit te krijgen. Winnaar is degene die daar het beste in slaagt.

achterkant kaarten: edelen - actiekaarten

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld in 3 dagen. Elke dag worden er ongeveer 12 edelen terechtgesteld. Elke speler krijgt 5 actiekaarten en er wordt bepaald wie er mag beginnen. De guillotine wordt opgesteld en 12 willekeurige edelen worden in een rij voor de guillotine gezet. Het hakken kan beginnen.

Een spelsituatie

Om beurten zijn de spelers aan de beurt. De speler die aan de beurt is, mag 1 actiekaart uitspelen, vervolgens hakt hij de eerstvolgende edele de kop af en ten slotte trekt hij een nieuwe actiekaart. Als de rij wachtende edelen op is, is de dag voorbij en worden 12 nieuwe edelen opgeroepen voor de volgende dag.

Mooie bloedfontein - Gemist bij het hakken - Naar voren duwen

De actiekaarten geven de spelers de mogelijkheid de volgorde van de rij te veranderen, maar ook kun je de waarde van de koppen mee veranderen, andere spelers mee lastig vallen en ga zo maar door.

Enkele edelen: zij hebben verschillende kleuren en verschillende (min)punten

Zodra voor de derde maal de rij leeg is, is het spel ten einde. De spelers tellen de behaalde punten op en de winnaar is bekend.

Waardering

Een grappig kaartspelletje ter afsluiting van een spellenavond. De mogelijkheid tot beïnvloeden van het spel is zeer beperkt en afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Het spel is dan ook niet te serieus bedoeld en als je het dan ook niet al te serieus benaderd is het een leuk spelletje. Een beetje toneelspel tijdens het uitspelen van de kaarten maakt het alleen maar leuker. Het niveau is vergelijkbaar met Family Business, maar nu zijn de slachtoffers publiek bezit. Goed

Opmerking Ronald

  • Er is een kaart (Callous Guards) die, zodra hij gespeeld is, voorkomt dat andere spelers een actiekaart mogen uitspelen die de rij verandert. Dit kan zelfs het hele spel duren en dan is de lol er natuurlijk snel af. Ik heb ergens een tip gelezen om het effect van deze kaart maar 1 ronde te laten duren en dat kan ik dan ook aanbevelen.

  • De Nederlandse vertaling van de kaartjes is helaas niet overal even goed.

Strategie

Tip voor het gebruik van de Master Spy: deze wordt aan het eind van de rij geplaatst, zodra er een actiekaart wordt gespeeld. Er wordt echter aangeraden deze kaart pas uit te voeren, zodra de spion aan het eind van de rij is gezet. De spion wordt dus verplaatst nadat de kaart is gespeeld, maar voordat deze is uitgevoerd.

Ik heb geen idee of dit een belangrijke tip is. Het is namelijk erg moeilijk om de spion de kop af te hakken. Als je hij namelijk eenmaal achteraan staat, krijg je hem bijna niet meer weg, totdat hij aan de beurt is. Als hij echter niet achteraan ligt, kun je dat voorkomen door gewoon geen actiekaart uit te spelen!