Boonanza

Spelinformatie

Titel Boonanza

Auteur Uwe Rosenberg

Illustrator Björn Pertoft

Uitgever 999 Games / Amigo

Aantal spelers 3 tot 5

Leeftijd vanaf 12 jaar

Speelduur 45 minuten

Taal Nederlands / Duits

Materiaal 104 bonenkaarten met op de achterzijde een muntstuk, 6 bonenveldkaarten, spelregels

Geschreven door Ronald, 2005 (update Enrico, augustus 2011)

Introductie

Elke beurt moeten bonen worden geplant in je 2 bonentuintjes. Aangezien per tuin maar 1 soort mag worden geplant, moeten de aanwezige bonen worden verkocht. Hoe meer bonen dat zijn, des te meer leveren ze op. Door de rijke spelers kan er zelfs nog een 3e tuintje worden gekocht, maar of dat de kosten waard is...? Wie handelt het beste met andere spelers?

Spelverloop

De 6 bonenveldkaarten worden apart gehouden, de overige kaarten worden goed geschud. Elke speler krijgt 5 kaarten. In tegenstelling tot de meeste kaartspellen, zijn de kaarten in de hand gesorteerd. De eerst verkregen kaart ligt voorop enz. Op de kaarten staat vermeld om welke boonsoort het gaat, hoeveel van deze bonen in het spel zitten en wat er mee te verdienen is. Onderaan staat de minimum hoeveelheid vermeld, die nodig is om het vermelde geldbedrag te verdienen. Dit is per bonensoort verschillend.

Bruine boos, sojaboon, tuinboon

Wanneer een speler aan de beurt is, moet hij zijn voorste bonenkaart planten. Het kan zijn dat er eerst bonen moeten worden verkocht. Eventueel mag de speler daarna ook nog zijn tweede bonenkaart planten.


Bonen verkopen

Alle bonen van een veld mogen te allen tijde verkocht worden. Een veld van 1 boon mag alleen verwijderd worden, als alle velden 1 boon bevatten. Een 3e bonenveld mag te allen tijde gekocht worden voor 3 muntstukken. Verkochte bonen gaan naar de aflegstapel, maar je houdt zoveel kaarten als het aantal munten dat je verdient. Draai de kaarten daartoe om (op de achterzijde staat een munt, een bonentaler).

Blauwe boon, 3e bonenveld, bonentaler

Handelen

Nadat een speler zijn bonen heeft geplant, trekt hij 2 kaarten van de stapel en legt deze open voor zich neer. Vervolgens mag hij diverse verhandelingen aangaan met andere spelers. Daarbij mag hij zowel gebruik maken van de zojuist getrokken kaarten, als van kaarten uit zijn hand. De andere spelers handelen met de kaarten uit hun hand (en dit is meteen de enige mogelijkheid om de achterste kaarten kwijt te raken). Bonen die je door handelen verkrijgt leg je apart neer. Andere spelers mogen zelfs gratis bonen weggeven. Als het handelen klaar is, moeten alle verkregen bonen door alle spelers geplant worden. Eventueel moeten er dus eerst weer bonen verkocht worden. Aan het eind van zijn beurt, trekt de speler nog 3 nieuwe kaarten voor zijn hand. Let er op dat dit in volgorde moet gebeuren!

Het spel is ten einde als de stapel 3 maal op is. Gebeurt dit tijdens het trekken van de handelskaarten, dan wordt eerst de beurt nog afgemaakt. Vervolgens mag iedereen nog verkopen. Winnaar is degene met de meeste geldstukken. De tweede en derde doorloop van de stapel gaan een stuk sneller dan de eerste, omdat een hoop kaarten als geldstukken apart zijn gelegd.

Waardering

Gezien de enthousiaste reacties die ik overal hoorde, keek ik erg uit naar dit spel. Eindelijk heb ik het kunnen spelen en het was best leuk, maar niet meer dan dat. Misschien dat dat verandert als het vaker wordt gespeeld of als de uitbreiding (waardoor het spel zelfs met 7 spelers kan worden gespeeld) wordt gebruikt. De namen van de bonen gaven geen problemen, maar het inzicht erin krijgen des te meer. Als de te verhandelen kaarten in je tuintjes passen, zul je hooguit nog wat kaarten uit je hand kunnen verhandelen. Misschien zou het leuker zijn om reeds verhandelde kaarten verder te mogen verhandelen. Naarmate het spel vordert, daalt het aantal kaarten in je handen en kabbelt het spel een beetje voort, ondanks verwoede pogingen van andere spelers om nog wat te handelen. Een dikke voldoende

Opmerking Ronald

  • Het feit dat de kaarten in volgorde moeten worden gehouden, werkt valsspelen een beetje in de hand. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit zo is. Het blijkt inderdaad bijna niet mogelijk om de anderen in de gaten te houden. Het verwisselen van kaarten is zo gebeurd, is het niet met opzet, dan zeker wel per ongeluk. Aangezien dit een essentieel onderdeel van het spel is, kan dat de uitkomst behoorlijk beïnvloeden. Het idee is leuk, maar de praktijk blijkt toch niet altijd zo eenvoudig.

  • De grappige tekeningen van de bonen zijn een positieve toevoeging aan het spel. Inmiddels zijn er ook diverse uitbreidingen voor het spel gemaakt, door zowel Hanno Girke als Uwe Rosenberg zelf. Deze uitbreidingen kwamen vaak eerst in gelimiteerde uitgave uit bij Lookout Games, maar later is een aantal daarvan ook in een gewone uitvoering bij Amigo uitgebracht.

  • Boonanza is genomineerd voor de Deutscher Spielepreis 1997 en heeft de A la Carte kaartspelprijs van 1997 gewonnen.

Strategie

Uiteraard moet je veel handelen om voordeel op andere spelers te halen. Houd goed in de gaten wat iets de tegenstander oplevert, maar ook wat een andere speler kan verdienen door wel te handelen. Houd ook in de gaten welke bonen verkocht worden. Daarvan verdwijnen er namelijk een aantal als munten. Koop niet zo maar een derde bonenveld. Bedenk goed of je die 3 munten wel weer terug kunt verdienen. Hoe later in het spel je het bonenveld koopt, hoe lastiger dat wordt.