Spellenspektakel 2014 verslag Ronald (2)

Verslag Spellenspektakel 2014 Ronald deel 2


Geschreven door Ronald


Zie ook deel 1.

Gelukkig was er ook nog een zondag van het Spellenspektakel...


Toen ik aankwam, waren de eerste bezoekers al binnen. Er was al een groot aantal tafeltjes bezet. Dat was een goed teken. Leonie vroeg of ik mee wilde doen met de nieuwe versie van Hoogspanning. Dat leek me een goed begin. Seb schoof ook aan. Humske zou een korte uitleg verzorgen, want wij kenden het spel al. Net voordat ze wilde beginnen, schoof er nog een vierde speler aan. Hij kende het spel niet, dus had extra uitleg nodig. Humske legde het spel gestructureerd uit en we konden al snel aan de slag. Samen met Leonie hielp ik de vierde speler wat op weg, tot frustratie van Seb. Ik liep snel uit met wat goede centrales, maar viel toen wat stil. Het duurde veel te lang voordat voor mij geschikte centrales langs kwamen. Ik had voldoende geld om voldoende plaatsen te verbinden, maar kon niet aan centrales met voldoende capaciteit komen. Het leek wel of het middenspel in deze versie (Europa) te lang duurde. Leonie was er ondertussen wel in geslaagd om een hogere centrale te krijgen en kon zo het spel toch nog winnend afsluiten, tot haar grote genoegen. De nieuwe versie van Hoogspanning heeft een nieuwe layout en in plaats van afval is er nu gas (dat op waterdruppels lijkt). Met deze nieuwe versie kun je volgens mij alle uitbreidingskaarten die er zijn niet gebruiken. Niet echt handig. Maar het was wel leuk om het weer eens te spelen. Ook de vierde speler had zich uitstekend vermaakt.

De nieuwe Hoogspanning

Een overzicht van de beurs

Het was tijd voor een rondje over de beursvloer. Op de bovenverdieping kon je Crokinole spelen op handzame houten borden. Het is geschikt voor 2 tot 4 spelers. Iedere speler heeft een aantal schijven en heeft een kwart van het bord als thuisbasis. Het bord is verdeeld in enkele ringen en in het midden zit een gat. Als je een van je schijven (net als bij golf) in het gat weet te krijgen, scoor je 20 punten. Om de binnenste cirkel staan houten paaltjes, die natuurlijk danig in de weg staan. Om beurten mag je een schijf vanaf je eigen basislijn het spel in schieten/tikken. Als er schijven van de tegenstander op het bord liggen, moet je deze raken. Anders wordt je steen van het bord verwijderd. Liggen er geen stenen van de tegenstander op het bord, dan mag je proberen de schijf in het gat te krijgen. Als iedereen als zijn schijven heeft gespeeld, kun je punten tellen: 20, 15, 10 en 5 per schijf, afhankelijk van de locatie. Het spel speelt vlot weg en blijkt een hoge verslavingsfactor te hebben. Het duurt niet te lang, maar je wilt telkens nog een potje. Ik speelde eerst tegen de uitlegger, maar er schoven steeds meer spelers aan. Uiteindelijk speelden we enkele potjes met z'n vieren. En iedereen werd er vanzelf beter in. Erg leuk.

Er kon ook met miniaturen worden gespeeld

En nog meer miniaturen

Bij White Goblin Games kon je het spel Kruiswoord uitproberen. Het spel duurt 25 beurten. Telkens worden er 5 dobbelstenen gegooid: 4 letterdobbelstenen en 1 kleurendobbelsteen. De letterdobbelstenen hebben verschillende kleuren en de kleurendobbelsteen geeft aan uit welke letterdobbelstenen je kunt kiezen. Zo kies je elke beurt 1 letter, die je invult op je blaadje van 5 x 5 vakjes. Het doel is om zoveel mogelijk, zo groot mogelijke woorden te vormen, horizontaal en/of verticaal. Hoe langer het woord, hoe meer punten. Wie de meeste punten scoort, wint natuurlijk het spel. De hoogte van de score is erg afhankelijk van de gegooide letters. Soms zit je nog op 1 letter te wachten en dan komt deze maar niet. Toch is het een grappig tussendoortje.

Katoiz

Een nieuw prototype

Bij Play This One deed Roborama het erg goed. Bij de Rode Pion was het een van bestverkopende spellen. De Rode Pion had een centrale stand. Elk van de kanten van de stand had spellen van de uitgever te koop, waar de stand op uitkeek. Dat was handig gedaan. Er waren wat leuke beursaanbiedingen, maar toch had ik het gevoel dat er vorig jaar bij Adriaensen meer koopjes waren. Maar ook de Rode Pion had een prima aanbod.

Tweedehands spellen

Parado bij Sunny Games

Bij Sunny Games was het kinderspel Parado erg in trek en de jonge spelertjes waren dan ook niet weg te slaan. Tegen het eind van de beurs was er bij Ducosim nog een verloting van diverse spellen. Aangezien Play This One een UGO! en een Roborama had gedoneerd, werd ik gevraagd om UGO! uit te reiken. Altijd leuk om iemand je eigen ontwerp in ontvangst te zien nemen.

De uitreiking van Roborama

Een blik op de beursvloer

Volgens de organisatie zijn er 6.300 bezoekers op het Spellenspektakel geweest. Dat is een aanzienlijke stijging. Natuurlijk nog niet de recordaantallen van jaren geleden, maar ze zijn op de goede weg. De beurs was prima in opzet, er waren veel uitgevers en er was voldoende ruimte om te spelen. Het is er lang niet zo rumoerig en druk als bij Spiel, zodat je veel makkelijker dingen kunt uitproberen. Ook de familiespelers met kinderen konden zich hier prima vermaken. Volgend jaar weer!