Kingdomino

Spelinformatie

Titel Kingdomino

Auteur Bruno Cathala

Illustrator Cyril Bouquet

Uitgever White Goblin Games

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 48 dominotegels, 4 starttegels, 4 kastelen, 8 houten figuren, 1 stofzak

Geschreven door Ronald, mei 2021

Introductie

Wie bouwt het beste koninkrijk van 5 x 5 velden? Kun je op het juiste moment aanspraak maken op de beste grond?

Spelverloop

Iedere speler krijgt een starttegel met een kasteel en 2 speelfiguren. De dominotegels worden geschud en er worden er vier open gelegd. Deze worden gesorteerd van laag naar hoog op basis van het nummer op de achterzijde. Daarna worden de tegels open gelegd. De startspeler kiest nu welke tegel hij wil hebben door zijn speelfiguur erop te plaatsen. De andere spelers doen dat in volgorde ook.

Nu wordt een tweede rij tegels getrokken en op dezelfde manier klaar gelegd. De speler op de bovenste tegel legt de tegel aan in zijn koninkrijk en kiest vervolgens een tegel uit de nieuwe rij. Van boven naar beneden doen alle spelers dat. Hoe lager het nummer van de tegel die je kiest, hoe eerder je de volgende beurt mag kiezen.

Iedere speler bouwt een koninkrijk van 5 bij 5 velden. Elke tegel die je aanlegt moet ergens aan grenzen. Dit mag aan het kasteel of aan een andere tegel. Als je aan een andere tegel aanlegt, moet er in ieder geval één grondsoort overeenkomen. (Aan het kasteel mag alles gelegd worden.) Als je tegen het einde van het spel je tegel niet kunt aanleggen, dan gaat deze uit het spel. Als je je koninkrijk niet helemaal logisch opbouwt, kan het zijn dat je aan het einde van het spel twee lege plekken over hebt.

Het is belangrijk om zo groot mogelijke gebieden van dezelfde grondsoort te maken, maar nog belangrijker is om deze te voorzien van kroontjes. Je scoort namelijk punten gelijk aan de grootte van het gebied vermenigvuldigd met het aantal kroontjes in het gebied. Een gebied zonder kroontjes levert dus geen punten op!

Einde van het spel

Het spel eindigt als iedereen de kans heeft gehad om 12 tegels te leggen.

De tegel linksboven wordt als laatste aangelegd. Het koninkrijk van 5 x 5 is nu klaar. Nu kan de eindscore worden berekend.

Water 1 x 0 = 0 en 1 x 1 = 1 totaal 1
Graan 8 x 2 = 16 en 1 x 0 = 0 totaal 16
Gras 4 x 2 = 8 totaal 8
Bos 3 x 1 = 3 totaal 3
Modder 4 x 3 = 12 totaal 12
Goudmijn 2 x 5 = 10 totaal 10

Totaal 1 + 16 + 8 + 3 + 12 + 10 = 50 punten

De speler met de meeste punten wint het spel.

In de spelregels staan varianten waarbij je extra punten scoort als je kasteel midden in je koninkrijk staat (10) en als je geen lege plekken in je koninkrijk hebt (5). Spreek van tevoren duidelijk af of je daar gebruik van maakt.

Waardering

Kingdomino is een heerlijk familiespel. De regels zijn snel te begrijpen en het spel is leuk om ook met de kinderen te spelen. Het speelt lekker vlot en er zijn leuke belissingen te nemen. Soms heb je wat geluk, de andere keer wat pech. Wie puzzelt er uiteindelijk als beste een mooi koninkrijk in elkaar? Prima.

Opmerkingen van Ronald

  • Als je met 2 spelers speelt, kun je ook een koninkrijk van 7 x 7 maken. Dat maakt het spel interessanter!

  • Bij 2 of 3 spelers moeten van tevoren tegels uit het spel worden verwijderd. Dat kan erg nadelig uitpakken als bijvoorbeeld alle kroontjes van een soort land uit het spel zijn verdwenen. Ik kan aanraden om altijd 4 tegels open te leggen (ook bij 3 spelers) en de niet gekozen tegel af te leggen.

  • Je kunt ook 2 spellen kopen. Dan kun je altijd een 7 x 7 koninkrijk maken. En je kunt het spel zelfs met 8 spelers tegelijk spelen. Je moet alleen op de speelfiguren van één spel een markering zetten.

  • Voor de echte liefhebbers is er ook een grote versie te koop.

  • Door de populariteit van het spel zijn er diverse uitbreidingen en varianten te koop: Queendomino, Kingdomino Duel, Kindomino: Age of Giants. Ze voegen allemaal leuke zaken toe, maar de eenvoud van het basisspel verdwijnt zo wel.

  • Let ook eens op de grapjes die in de illustraties zijn verwerkt.