Het gezelligste Sinterklaasspel

Spelinformatie

Titel Het Gezelligste Sinterklaasspel

Uitgever Miko Products BV

Aantal spelers vanaf 4 spelers

Leeftijd onbelangrijk

Speelduur een Sinterklaasavondje

Taal Nederlands

Materiaal 1 grote zachte dobbelsteen, kaarten: sinterkaartspel, kaarten: wie is aan de beurt?

extra benodigd: strooigoed, chocoladeletter, ouderwetse grote pepernoten

Geschreven door Sandra, november 2007

Introductie

Pakjesavond is een bekend fenomeen in de Nederlandse huiskamers. Er zijn verschillende manieren om de verjaardag van de goedheilig man te vieren. Wanneer je met een grote groep bent, dan is het erg leuk om een spel te maken van de verdeling van de cadeaus. Iedereen koopt voor een bepaald bedrag een afgesproken aantal cadeaus in. De cadeaus worden in het midden van de groep bij elkaar gelegd.

Voordat er echt begonnen kan worden, moet er natuurlijk ingezongen worden met enkele Sinterklaasliedjes. De beste zanger(es) mag beginnen met een cadeautje pakken.

Spelverloop

Er zitten verschillende spellen in de doos. Je kunt van tevoren zelf een keuze maken of je een combinatie speelt met de verschillende spellen of dat je een bepaald spel uit kiest.

Schud de Sinterkaartspelkaarten goed en leg ze omgekeerd op tafel. Elke keer als je een cadeautje hebt gepakt, gooi je met de dobbelsteen. Gooi je een oneven aantal, dan moet je een Sinterkaartspelkaart pakken en moeten de anderen de opdracht van de kaart uitvoeren. Gooi je een even getal, dan gebeurt er niks en is de volgende aan de beurt.

 • Het Surprisespel

Voordat je een cadeau uit mag pakken, moet je met de dobbelsteen gooien. Afhankelijk van het aantal ogen van de worp, voer je één van de volgende opdrachten uit:

 1. Je mag het cadeau pas bij de volgende beurt uitpakken.

 2. Zing een lied en pak je cadeau uit.

 3. Stop je cadeau terug n de stapel.

 4. Neem een sinterklaaswoord in je hoofd. Iedereen moet aan jou vragen stellen. Jij mag deze alleen met ja en nee beantwoorden. Raden ze het woord binnen 1 minuut, dan mag je je cadeau niet uitpakken.

 5. Schrijf een sintwoord op een papiertje en lees het woord 3x hardop achterstevoren op. (voorbeeld: piet wordt dus teip). Raden ze het woord niet, dan mag jij je cadeau uitpakken.

 6. Je mag nog een keer gooien. Gooi je nu weer een 6, dan moet je het cadeau aan iemand anders geven. Gooi je een 1, dan mag je een cadeau bij iemand wegpakken. Gooi je iets anders, dan mag je het cadeau uitpakken.

Enkele opdrachten uit het Sinterkaartspel

 • Wie mag er het volgende cadeautje pakken?

Schud de wie-is-aan-de-beurt kaartjes en laat de vorige speler een kaartje trekken. Dit kaartje bepaalt wie het volgende cadeautje mag pakken.

Enkele mogelijke combinaties

 • Eerst verdelen, dan uitpakken. Voor de verdeling van de cadeaus, speel je het Sinterkaartspel in combinatie met de wie-is-aan-de-beurt kaartjes. Wanneer er geen cadeaus meer op de stapel liggen, dan speel je verder met het Surprisespel in combinatie met de wie-is-aan-de-beurt kaartjes.

 • (Uit)pakken. Wanneer je geen uitgepakt cadeautje hebt, pak je een cadeautje van de stapel en speel je het Sinterkaartspel. Heb je een nog niet uitgepakt cadeautje voor je liggen, dan speel je met de dobbelsteen het Surprisespel. Met de wie-is-aan-de-beurt kaart wordt de volgende speler bepaald.

 • Alles na elkaar. Wanneer je geen uitgepakt cadeautje hebt, pak je een cadeautje van de stapel en speel je het Sinterkaartspel. Heb je je cadeautje daarna nog steeds, dan ga je door met het Surprisespel. Hierna is je beurt afgelopen en wordt met de wie-is-aan-de-beurt kaart bepaald wie de volgende speler wordt.

 • Dobbelen. Ook de verdeling van de cadeaus kun je natuurlijk met de dobbelsteen bepalen, verzin hiervoor zelf een lijstje. Als je aan de beurt bent moet je kiezen of je om een nieuw cadeau dobbelen of dat je dobbelt om een cadeau dat je al hebt uit te mogen pakken (het Surprisespel). Met de wie-is-aan-de-beurt kaart wordt de volgende speler bepaald.

Enkele kaartjes uit

Wie is aan de beurt?

Wanneer alle cadeaus uitgepakt zijn en iedereen minimaal één presentje heeft, dan is het spel afgelopen. Natuurlijk kun je ook een ander aantal met elkaar afspreken.

Waardering

Cadeautjes krijgen is natuurlijk altijd leuk. Wanneer je een vriendenclub hebt met nieuwe gezichten of je hebt al jaren met elkaar Sinterklaas gevierd, dan is een sinterklaasspel natuurlijk een uitkomst. Je hoeft geen specifiek cadeau uit te zoeken voor iemand, maar je kunt wat leuke (kleinere) presentjes aanschaffen en er een hoop lol mee hebben. Een goede invulling van een plezierige avond. Goed

Opmerking Sandra

Op de doos staan de extra benodigdheden vermeld, zoals strooigoed. Wil je dit spel echter spelen, lees dan ook de Sinterkaartspelkaarten bij voorbaat even goed door. Bij sommige kaartjes zijn duidelijk ook nog extra zaken nodig, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Het is sowieso niet onverstandig de kaartjes even door te nemen en de opdrachten die je echt niet uit wilt voeren er bij voorbaat uit te halen of aan te passen. Sommige opdrachten zijn namelijk heel leuk in een scoutinggebouw, maar niet in de woonkamer.

Opmerking Ronald

Natuurlijk kun je zelf ook heel eenvoudig een sinterklaasspel in elkaar zetten. Opdrachtenkaartjes kun je zelf van tevoren verzinnen en in elkaar knutselen. Mocht je het spel zelf willen maken, zorg dan in ieder geval wel voor een zachte dobbelsteen want deze wordt alle kanten op gegooid! Her en der zwerven diverse varianten van dit spel op internet. Even zoeken en je vindt zeker voldoende inspiratie voor je eigen versie.

Strategie

Zorg er voor dat het spel niet te langdradig wordt. Je kunt bijvoorbeeld een kookwekker aanzetten, zodra alle presentjes in omloop zijn. Als de kookwekker afloopt, eindigt het spel.