ZooSim

Spelinformatie

Titel ZooSim

Auteur Corné van Moorsel

Illustrator Czarne

Uitgever Cwali

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 45 minuten

Taal Nederlands, Engels, Duits, Frans

Materiaal 25 dierentuintegels, 35 houten bezoekers, 35 houten munten, 4 huisjes, 4 starttegels, 1 vlaggenmast, 4 vlaggen

Geschreven door Ronald, 2004 (update Enrico, september 2011)

Introductie

Als dierentuinmanager bouw je aan je dierentuin. Maak gebieden voor de meest attractieve dieren, zodat je de meeste bezoekers in je dierentuin krijgt.

Een spelsituatie

Spelverloop

De dierentuintegels worden geschud en op een stapel gelegd. Elke speler krijgt een huisje met een starttegel en de bijbehorende vlag wordt aan de vlaggenmast gelegd. Elke speler krijgt 8 muntjes.

Het spel wordt gespeeld in 5 rondes. In elke ronde worden een aantal dierentuintegels geveild. Alle spelers bieden tegelijk een aantal muntjes in hun hand. De speler met het hoogste bod, wint de veiling. Hij betaalt het bod, de rest krijgt zijn geld terug. In het geval van een gelijke stand, dan gaat de speler voor wiens vlag het hoogste aan de vlaggenmast waait. Deze vlag wordt direct weer helemaal naar onderen geplaatst. De gekochte dierentuintegels leggen de spelers aan in hun dierentuin en daarmee trekken ze bezoekers. Aan het eind van elke ronde leveren deze bezoekers punten. Tevens ontvangen de spelers nieuwe muntjes gelijk aan het aantal dierentuintegels in hun dierentuin.

Drie dierentuintegels die hieronder aan elkaar worden gelegd.

De dierentuintegels moeten zo worden aangelegd dat de wegen altijd aansluiten. De dierentuintegels zijn altijd in twee stukken verdeeld, vergelijkbaar met dominostenen. Als twee stukken van dezelfde kleur aan elkaar grenzen, dan vormen ze één attractie (ongeacht of ze gescheiden zijn door een weg). De hoeveelheid sterren in een attractie is van belang. Als er één speler is met een bepaalde attractie, dan trekt hij 1 bezoeker. Zijn er meerdere spelers met eenzelfde attractie, dan trekt de grootste attractie 2 bezoekers en de op één na grootste trekt 1 bezoeker. Bij een gelijke stand gaat een nieuwere attractie vóór. Naast de 5 verschillende dierenattracties gelden ook de bomen als een attractie, maar deze hoeven niet aan elkaar te grenzen. En voor elk rondje van wegen dat je in je dierentuin weet te bouwen, krijg je ook een vaste bezoeker. Deze raak je niet meer kwijt (waar is de uitgang ook alweer ?).

Twee aangrenzende rode attracties (6 sterren)

Een rondje van wegen

Aan het eind van elke ronde leveren de bezoekers punten op. In de eerste ronde 1 punt per bezoeker. In de tweede ronde 2 punten per bezoeker, enzovoort, tot in de vijfde ronde 5 punten per bezoeker. De speler met het hoogste puntentotaal wint het spel.

Waardering

ZooSim is een prachtig uitgevoerd spel met redelijk eenvoudige regels, maar goed te spelen. Je moet je dierentuin goed plannen en inschatten welke dierentuintegels van belang zijn voor je dierentuin. Tevens moet je rekening houden met de toekomstige uitbreidingen van je dierentuin. Het spel is echt een aanrader voor zowel de fanatieke spelers als de gelegenheidsspelers. De kwaliteit is erg hoog voor een kleine uitgever. De illustraties zijn zeer geslaagd. Aanrader

Opmerking Ronald

  • Het spel zit net als diverse andere spellen van dezelfde uitgever in een koker. Dat ziet er flitsend uit en valt goed op. Helaas is het niet erg handig in de kast te zetten. Het spel is dit keer voorzien van spelregels in vier verschillende talen.

  • Met 3 spelers bevalt het spel me wat minder. Vaak zijn 2 spelers met elkaar in conflict voor de macht in een bepaalde kleur. De derde speler kan ongestoord op andere kleuren werken. De speler die "overstapt" naar deze andere kleuren zal het spel waarschijnlijk verliezen en als er geen speler overstapt, dan wint de derde speler.

  • Soms is het niet duidelijk bij welke attractie de bezoekers horen. Daarom wordt geadviseerd de bezoekers in een rondje plat op hun rug te leggen en de bezoekers voor de bomen op hun zijkant. Je kunt de bezoekers voor de bomen eventueel ook bij de ingang van je dierentuin op de starttegel leggen.

Varianten

In de spelregels worden enkele varianten genoemd. Aan te raden is met de variabele seizoenslengte te spelen. Dat houdt in dat niet elke ronde uit 5 tegels bestaat, maar dat dat afhankelijk is van het aantal tegels met bomen. Het aantal rondes blijft in ieder geval gelijk. Variant 1 is echt bedoeld voor doorgewinterde dierentuindirecteuren en zeker niet aan te raden voor beginners. Foutjes worden hard afgestraft en de spelers kunnen zelfs failliet gaan.

Achterkant speelkaarten

Strategie

Het is van belang de verdeling van de sterren op de dierentuintegels te weten. Hieronder volgt een hulpmiddel.


Dierentuintegels

Kleur 3 sterren 2 sterren 1 ster Totaal

Geel 4 4 4 24

Blauw 3 4 4 21

Rood 3 4 3 20

Grijs 3 3 3 18

Oranje 3 2 3 16

Totaal 99


Bomen

4 sterren 3 sterren 2 sterren 1 ster Totaal

2 3 4 5 30

Hieruit blijkt dat het relatief gemakkelijk zal zijn om de macht in oranje en grijs te verkrijgen en te behouden. Ook kun je nu je planning voor de macht in de bomen afstemmen op de kaartjes die al zijn geweest en nog gaan komen.

Een andere tactiek is het af en toe weggeven van een meerderheid door deze niet te verdedigen, maar daarna weer terug te pakken. Dit is relatief goedkoper en je brengt de tegenstander een extra slag toe.