Wobble

Spelinformatie

Titel Wobble

Auteur Ad Bruynzeel

Illustrator

Uitgever Identity Games

Aantal spelers 1 tot 4

Leeftijd vanaf 6 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal Spelbord, 20 schijven, 4 pionnen, 2 ballen, 16 pionnetjes, 2 speelstokjes, opbergzakje, spelregels

Geschreven door Ronald Hoekstra, januari 2011

Introductie

Wobble heeft een wiebelend spelbord. Door schijfjes op de rand te leggen/gooien of eraf te halen, proberen de spelers de speelbal in gekleurde gaten te loodsen en wel in een bepaalde volgorde. Wie daar als eerste vier keer in slaagt, wint het spel.

Voorbereiding

Leg het spelbord midden op een vlakke tafel. Leg de bal in het midden van het bord. Iedere speler krijgt 4 gekleurde pionnetjes en zet deze aan zijn kant in een volgorde naar keuze op het spelbord. Er wordt bepaald wie er mag beginnen (de kleinste speler).

Een spelbeurt

Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen. Deze bepaalt hoeveel schijven de speler op het bord mag leggen of eraf mag halen (in een combinatie naar keuze). Bij de gevorderde versie krijg je als je een 1 gooit ook nog een grote pion, die je direct of later in het spel net als een schijf kunt inzetten. Je kunt de schijven op de rand van het bord leggen, of ze erop gooien. Je mag meerdere schijven tegelijk gebruiken en je hoeft niet te wachten tot de bal stil ligt. Met behulp van de speelstokjes mag je ook schijven weer van het bord afhalen. Het is de bedoeling de bal in de grote gaten te krijgen en wel in de volgorde van je gekleurde pionnetjes (van links naar rechts). Als de bal in het juiste gat belandt, mag je je pionnetje eruit halen en de bal gaat terug naar het midden. Je mag daarna eventueel nog verder gaan met je beurt.

Het wiebelende spelbord

Het einde

Zodra je je vierde pionnetje uit het bord haalt, heb je gewonnen.

Waardering

Wobble is een leuk familiespel. In het begin is het een beetje uitproberen wat het beste werkt en zal het scoren moeizaam gaan. Daarna gaat het steeds beter en wordt het echt leuk en spannend. Toch kan het spel voor de meeste spellenliefhebbers niet echt boeien. Daar wordt het te eentonig voor. Ter afwisseling of afsluiting van een spellenavond is het echter wel geschikt. Leuk familiespel.

Opmerking Spelmagazijn

  • Het maakt erg veel uit of je een 2 of een 6 gooit op de dobbelsteen. Dat laatste geeft je natuurlijk veel meer mogelijkheden. Je kunt er vast betere methodes voor verzinnen, maar dat zou het spel weer onnodig complex maken. Stoor je er niet aan en probeer er het beste van te maken.

  • Zodra het spel in elkaar gezet is, past het niet meer in de doos, hoewel... je kunt de doos aan een van de lange zijden vergroten en ineens past het spel weer. Dit staat niet in de spelregels en moet je bij toeval op de doos ontdekken. De doos is niet echt al te stevig.

  • Zorg voor een vlakke tafel. Randjes, een kuiltje of een richel kunnen het spel behoorlijk verstoren.

  • Wobble is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2010.

Strategie

Een strategie is niet echt aan te geven. Gewoon oefenen en uitproberen. Een kleine tip. De gekleurde pionnetjes hebben ook gewicht. Begin met de gekleurde vakken aan je eigen kant van het bord. Zodra je deze gehad hebt, staan er 2 pionnetjes minder aan jouw kant van het bord en zal deze eerder naar de overkant overhellen.

Links

Met dank aan Identity Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.