Moord in Maanlicht

Spelinformatie

Titel Moord in Maanlicht

Uitgever University Games

Aantal spelers 2

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 3D villa, 312 kaarten, 24 nummerfiches, 2 puntentellers

Geschreven door Ronald, september 2011

Het klassieke moordspel van Wie-Waar-Waarom & Hoe!

Introductie

Probeer een moord op te lossen door de juiste combinatie van verdachte, methode, motief en plaats en dat met zo min mogelijk aanwijzingen.

Spelverloop

Het spelbord wordt opgebouwd en één van de spelers bepaalt de verdachte, de methode het motief en de plaats van de moord door de desbetreffende kaartjes geheim achter de villa te plaatsen. De andere speler gaat nu proberen deze combinatie te raden. Dit gebeurt op Mastermind-achtige wijze door het plaatsen van kaartjes op de trap van de villa.


De dader geeft nu aan hoeveel kaartjes juist zijn. Hij geeft daarbij niet aan welke kaartjes juist zijn. De detective doet nu een volgende poging. Als hij de juiste combinatie binnen 12 beurten heeft geraden, dan scoort hij punten. Deze worden bijgehouden op de linkerzijde van de trap van de villa. Nu worden de rollen omgedraaid. De speler die als eerste met zijn scorepion bij de villa aankomt, wint het spel.

Het 3D-spelbord

Waardering

Moord in Maanlicht is een aardige variant op Mastermind. Het is nu geen abstract spel meer, maar het heeft een thema. Helaas zijn er ook wat mogelijkheden verdwenen. Er wordt alleen nog maar aangegeven hoeveel kaartjes juist zijn, want de plaats maakt niet meer uit. Ook is het niet mogelijk om dubbele kaartjes te gebruiken. Het spel zal in eerste instantie meer spelers aanspreken, maar ze zijn er wel sneller op uitgekeken. Voldoende.

Opmerking Ronald

  • Houd van alle kaartjes één exemplaar beschikbaar voor de dader. Anders kan de detective namelijk zien welke stapeltjes minder kaarten bevatten en zo al direct de oplossing zien.

  • Op de website staat een ludiek moordfilmpje. Zeer de moeite waard om te bekijken!

  • Het spel duurt wel erg lang, voordat je met de puntentelling de villa bereikt. Speel gewoon ieder een keer de detective en kijk wie de minste beurten nodig heeft. De startspeler heeft trouwens in het spel wel een voordeel. Hij heeft veel meer kans de villa als eerste te bereiken.


Met dank aan University Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.