De Case Klein-Apelroos

Spelinformatie

Titel De Case Klein-Apelroos

Auteur

Uitgever Hidden Games

Aantal spelers 1 tot 6

Leeftijd vanaf 14 jaar

Speelduur 1,5 - 2,5 uur

Taal Nederlands

Materiaal 1 onderzoeksposter, 20 A4-pagina's, 1 flyer, 2 foto's, 1 foto van echografie, 1 geel notitieblaadje, 1 visitekaartje, 1 verscheurde brief, 1 envelop met 3 documenten, 1 krant, 1 kalender

Geschreven door Ronald, augustus 2021

Introductie

Als privédetectives worden de spelers ingehuurd om een case op te lossen. In dit geval zijn het de dorpsbewoners van Klein-Apelroos die hulp nodig hebben. Neem de documenten door, analyseer vingerafdrukken, controleer alibi's, zoek op internet, luister naar verhoren.

Spelverloop

Na het openen van het spel (een grote kartonnen envelop) begint het spel direct. De spelers zitten er direct middenin. Eerst proberen ze orde te scheppen in de hoeveelheid documenten en informatie. Wat zit er allemaal in het dossier? Waar heeft het betrekking op?

Zodra er een beeld is waar het over gaat, begint er lijn in het onderzoek te komen en kunnen de verschillende verhaallijnen aan elkaar worden gekoppeld.

In dit dossier moeten 4 vragen worden beantwoord:

  • Hoe is Max Smit gestorven?

  • Wie heeft jullie de envelop gestuurd?

  • Wie is de afzender van de gescheurde brief?

  • Wie is de dader?

Tijdens het spel proberen de spelers antwoorden op deze vragen te vinden. Als ze vastlopen, kunnen er tips worden gevonden op de website van de uitgever over de verschillende documenten.

Einde van het spel

Zodra de spelers denken de vragen te kunnen beantwoorden, gaan ze naar de website van de uitgever. Daar kunnen ze de antwoorden op de eerste 3 vragen vinden. Daarna moet een keuze gemaakt worden tussen de verschillende verdachten. Nadat de keuze is gemaakt, wordt het antwoord getoond en zal er een gesproken reactie van de politie te horen zijn.

Waardering

Het eerste moordspel van Hidden Games is nu in het Nederlands verschenen en het is een geslaagde vertaling. Bij de start van het spel word je direct midden in het onderzoek gegooid. Je wordt overladen met informatie, waar je eerst orde in moet scheppen. Langzaam maar zeker worden de verhaallijnen duidelijk. Soms word je even op het verkeerde spoor gezet, maar door informatie te koppelen, wordt het vanzelf duidelijk. Leuk is ook dat je multimedia moet gebruiken. Zoek op internet, Facebook, luister verhoorverslagen af en zelfs voicemails van verdachten. Zo word je echt het verhaal in getrokken. Een voor een vallen de verdachten af en kom je dichter bij de dader. De tijd vliegt en ineens is het 2,5 uur later. Weet je zeker wie de dader is of is er nog enige twijfel? Wat vind ik van deze Nederlandse editie? Geslaagd.

Opmerkingen Ronald

  • Hidden Games is ooit begonnen met klassieke Escape Rooms in Hamburg (Duitsland). Inmiddels hebben ze vier locaties met in totaal 24 Escape Rooms.

  • In 2019 heeft Hidden Games het eerste moordspel uitgegeven. In 2021 is dit eerste spel ook in het Nederlands uitgegeven. De vertaling is prima gelukt. Niet alleen zijn alle documenten in het Nederlands, ook alle gesproken teksten zijn Nederlands gesproken. (Op de website zijn wel enkele tikfouten te vinden.)

  • De start van het spel is erg overweldigend met alle documenten. Het duurt even voordat je daar lijn in kunt vinden. In tegenstelling tot veel andere moordspellen, word je niet door het verhaal geloodst, maar moet je zelf je weg vinden. Dat trekt je wel meteen het spel in.

  • Je hoeft in het spel niets kapot te maken, dus als je niets op de documenten schrijft, kun je het spel doorgeven aan andere spelers.

  • Het spel heeft geen spelregels. Je maakt de envelop open en kunt direct beginnen met spelen.

Met dank aan Hidden Games voor een recensie exemplaar.