Spellenspektakel 2014 verslag Ronald (1)
Zie ook deel 2.
Het Spellenspektakel is altijd een lekker toetje na het grote Spiel. Samen met Lody ging ik naar Eindhoven, waar we rond half elf aankwamen. Lody moest nog even in de rij om een kaartje te kopen, maar na ongeveer 10 minuten konden we naar binnen. Daar kregen we een tasje met onder andere het gratis spel Bonje in de Stal. Dat begon al goed. Het was al lekker druk in de hal, maar je kon wel goed door de gangpaden lopen.
We kwamen uit bij het spel Rifugio. Ik had het al eens gespeeld bij de spellendagen in Gouda, maar Lody nog niet. Als je 1-op-1 tegen de auteur wist te winnen, dan kreeg je het spel cadeau. Dat wilden we wel eens proberen. In Rifugio maak je een bergwandeling en moet je onderweg bezienswaardigheden bezoeken. Wie de meeste bezoekt, wint het spel. Om beurten leg je twee tegels aan en vervolgens mag je verplaatsen. Lody kwam er al snel achter dat hij het niet zo handig had aangepakt en probeerde daar wanhopig verandering in aan te brengen. Dat leek even te lukken, maar toen bleven de bezienswaardigheden weg. Toen ze wel opdoken haalde zijn eindspurt niets meer uit. Een alleraardigst spelletje, waar ook al de nodige uitbreidingen voor zijn. Helaas zijn de graphics nogal kinderachtig, wat spelers al snel kan afstoten.
Rifugio
Dobble
Daarna namen we een kijkje bij 999Games, waar een voorproefje van de remake van Civilization getest kon worden.Een gigantisch spelbord, waar maar liefst 18 spelers Civilization op kunnen spelen. Nu werd er gespeeld op de helft met de helft van het aantal spelers. Volgend jaar wordt het spel uitgebracht in een compleet nieuwe uitvoering, met nieuwe graphics en nieuw materiaal. Je zult er bijna een hutkoffer voor nodig hebben.
Niet alleen in de grote hal, maar ook op de galerij waren nog enkele stands te vinden. Een daarvan was Portal Games. Uiteraard kon je er Imperial Settlers vinden, maar ook The Legacy. Voor in de stand was een Pools exemplaar van het spel Mysterium te vinden. Dat is een coöperatief spel, waarbij 1 speler een geest is, die de andere spelers door middel van dromen aanwijzingen moet geven. Dit gebeurt met behulp van speelkaarten, die je een beetje kunt vergelijken met de kaarten van Dixit. De overige spelers hebben in totaal 7 dagen en nachten de tijd om het mysterie op te lossen.
Uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs
Daarna was het tijd voor de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs. White Goblin Games won de familieprijs met Qwixx en 999Games won de expertprijs met de Legenden van Andor. Michael Bruinsma vond de trofee mooier dan die van Speelgoed van het Jaar. Hij gaf aan dat we ook de nieuwe uitbreiding van Andor in het Nederlands kunnen verwachten en had het ook over mogelijke miniaturen voor het spel. Daarnaast bracht hij Civilization onder de aandacht in verband met het naderende 25-jarige bestaan van 999Games.
Na de ceremonie kon ik samen met Lody aanschuiven voor een spelletje Machi Koro. Dit nieuwe snelle spelletje van White Goblin Games was een van de publiekstrekkers op de beurs. Je begint met enkele kaarten, waarop waardes staan vermeld. Als je aan de beurt bent, gooi je met 1 (later 2) dobbelsteen. Afhankelijk van de worp verdienen jij en/of je medespelers inkomsten. Blauwe kaarten geven aan iedereen inkomsten, groene kaarten alleen aan jezelf, rode kaarten alleen als iemand anders de waarde gooit en dan zijn er ook nog paarse kaarten. Helaas staat op één van de paarse kaarten een vertaalfout. Doel van het spel is om 4 speciale gebouwen te bouwen. Wie daar als eerste in slaagt, wint het spel. Met de inkomsten die je krijgt, kun je meer kaarten kopen en zo de kans op en de hoeveelheid inkomsten vergroten. Zo bouwde ik een hele serie kaarten op, die bij een goede worp een gigantische hoeveelheid inkomsten zou opleveren. Toen dat gelukt was, had ik voldoende geld om de komende beurten mijn speciale gebouwen te bouwen. Lody liep echter een speciaal gebouw op me voor. En toen hij ook een klapper maakte, kon hij alsnog vóór mij, zijn vierde gebouw bouwen en kaapte zo de winst weg. Het is een leuk familiespel, maar wel met een flinke geluksfactor en een voordeel voor de startspeler.
Machi Koro
De stand van Ducosim
Bij Rielekst liet ik me nog even de drie nieuwe abstracte spellen uitleggen. In het spel Mixtour moeten de spelers een toren van 5 speelstukken zien te maken, met hun eigen stuk bovenop. Als je aan de beurt bent, mag je een van je eigen stukken op het bord op een leeg veld plaatsen, of je mag een van de torens die op het bord staan verplaatsen. Het veld waar de toren naartoe gaat, bepaalt hoeveel velden de toren in een rechte lijn verplaatst moet zijn. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Een prima tactisch spel. Pulce is een Halma variant, waarbij je je pionnen aan de randen aan de overkant moet krijgen. De positie waarin je pionnen eindigen, bepalen hoeveel punten je daarvoor scoort. Je mag je pionnen één veld per keer verplaatsen, of een hele rits aan sprongen maken. Je mag echter niet diagonaal naar een eindpositie springen. Ik vond dat het spel niet veel meer bood dan Halma. Tot slot was er nog Samsara, wat in eerste instantie een beetje aan Backgammon doet denken. Je probeert als eerste 6 speelstukken naar het eindveld te brengen. In tegenstelling tot Backgammon zijn het nu gemeenschappelijke speelstukken. Wanneer twee stukken naast elkaar staan, mogen ze van baan wisselen, waardoor je ineens dichtbij je eindveld kunt zijn (of juist niet). Zo gaan de speelstukken telkens het bord rond, totdat iemand er in slaagt voldoende punten te scoren. Bij de Roll the Dice spellen top 30, kwam dit spel als beste uit de bus. Ik vond het grappig om het systeem te leren kennen, maar was er daarna toch vrij snel op uitgekeken.
Pulce
Samsara
Aan het eind van de dag werd ik nog geattendeerd op het Joepspel. Dat is een spelletje, waarmee kinderen de rekentafels kunnen leren. Vooral beelddenkende kinderen, die moeite hebben met de tafels, kunnen met het Joepspel uit de voeten. De getallen 2 tot en met 9 worden door afbeeldingen weergegeven. Zo is bijvoorbeeld de 3 een kroon met 3 punten, de 7 een dwerg (van de 7 dwergen) en de 8 een spin (met acht poten). Het getal 21 kun je nu onthouden als de dwergenkoning (3 x 7). Met het spel kun je verschillende oefeningen doen, maar er is ook spel met schateilanden. Elk eiland heeft 4 verschillende getallen, die bij een bepaalde tafel horen en wel de getallen 6x, 7x, 8x en 9x. Dat zijn meestal de moeilijkste antwoorden. Op de schateilanden kun je dan schatkaarten vinden, die je helpen met het onthouden van deze antwoorden. Ik ben benieuwd hoe goed het gaat werken...
Nu was het tijd om naar huis te gaan. De dag was voorbij gevlogen en er was nog zoveel te zien. Gelukkig kwam er nog een zondag... naar deel 2.